Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


Serveis

La BotigaEl CCH a la xarxa

Productes i serveis MÍTICBlocs


cch
 

Agenda d'actes

Properes activitats organitzades pel Cercle Català d'Història

BARCELONA (El Barcelonès), 16.01.2017
Conferència: "Cartografia, arqueologia i noves tecnologies redescobreixen el Port de Pals a l'antiga Radio Liberty", a càrrec d'Eva Sans i Joaquim Ullan, membres del CCH.
La teoria del Port de Pals com a port de partida de la primera expedició colombina, ja des del moment en què les investigadores Alba Vallès i Teresa Baqué la formularen al voltant dels anys 90, ha estat una de les més controvertides per tot allò que suposa aquest fet.
Sovint, tot allò que comença com una teoria, gràcies a investigadores com l'Eva Sans, acaba convertint-se en realitat i avui dia, l'existència d'un port a Pals és ja una realitat incontestable.
En la conferència que el CCH us oferirà el dia 16 de gener al Centre Comarcal Lleidatà que anirà a càrrec de Eva Sans i de Joaquim Ullan, a més de mostrar-vos les investigacions realitzades al voltant d'aquesta qüestió, els conferenciants ens parlaran de l'estat actual de les diferents recerques arqueològiques que es realitzen, de l'aplicació de les noves tecnologies que ens permeten veure com podia ser aquell port a l'època, i molt especialment de la darrera troballa del famós mapa de Borsano a la Biblioteca Nacional de España que confirma l'existència del Port de Pals així com, es farà esment dels darrers estudis sobre el comerç que generava.
Lloc: Centre Comarcal Lleidatà, Av Gran Via de les Corts Catalanes núm.592, 1er - Barcelona (El Barcelonès)
Data i hora: Dilluns 16 de gener a les 7 de la tarda.


Font: BNE, Madrid

BARCELONA (El Barcelonès), 01.04.2017
Ruta guiada: "La Ruta de la Descoberta".
Nova programació de rutes a Barcelona. Ara, amb dues opcions: ruta estàndard (2h) per gaudir de la història i la ruta especial (4h) per als més experts!!!
Descobriu els aspectes més desconeguts de la vida de Colom: la teoria del seu origen català, on van ser batejats els indis que vingueren del Nou Món amb ell i el paper cabdal de Barcelona en la gesta i realització de la descoberta d’Amèrica.
Visitareu els espais històrics relacionats amb aquesta gran aventura, i coneixereu als principals protagonistes catalans que hi van intervenir. Una ruta captivadora i sorprenent que us descobrirà l'origen català de Cristòfor Colom a través del gòtic medieval català i el espais vinculats a la Descoberta d'Amèrica.
La ruta guiada té dues versions a escollir, l'Estàndard d'aproximadament 2h de durada i la Especial de 4h. Ambdues tenen el seu punt d'inici al centre de la Rambla de Barcelona (o a la Plaça de Catalunya, en cas d’utilitzar autobús), i la seva finalització en el cas de la ruta Estàndard, a la Casa de Colom i en el cas de la ruta Especial, al famós Monument a Colom. Les dues rutes inclouen també un tast gastronòmic típic català a la Casa de Colom i en el cas de la versió Especial, l’accés al Mirador de Colom per gaudir de les seves excepcionals vistes sobre Barcelona. En el transcurs de la ruta, es mostra al públic assistent rèpliques de documents de l’època del descobriment.
Data i hora: Dissabtes 01/04, 06/05 i 03/06 a les 10:30h.
+Info: www.discoveringcolumbus.com

Agenda de rutes guiades
Agenda actualitzada amb les properes dates i hores de les rutes guiades programades pel Cercle Català d'Història

   Veure agenda de rutes

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"La sort és de qui l'arreplega..."

Activitats

"La Clau de la Nostra Història" ressegueix les passes de Colom a Pals
La primera ruta en grup organitzada pel programa d'ETV, La Clau de la nostra Història va visitar el passat mes de novembre (veieu l'article promocional d'aquesta ruta) la Vila Reial de Pals per conèixer les darreres descobertes relatives a aquest indret genuïnament colombí segons apunten les investigacions dels darrers anys. La ruta del Cercle Català d'Història conduïda per Joaquim Ullan va passejar amb les cameres del canal i el públic assistent pels carrers medievals de Pals i comptà amb la participació especial d'en Narcís Subirana, historiador de Pals i d'Eva Sans, Cap de recerca de l'entitat. L'espai sens dubte més esperat fou el jaciment arqueològic situat a la platja de Pals d'aquesta antiga població marinera documentada pels dos investigadors a través del seu treball El port de Pals, publicat als Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. La ruta per a grups, 1492: Cristòfor Colom, la vila marinera i el port de Pals descobreix a través dels documents, els gravats de l'època i la cartografia una vila i un port recuperats de l'oblit, fent emergir la vida dels pescadors de Pals i de les contrades, la barra de sardinal més important de tota la costa i dóna a conèixer el tràfec i el comerç marítim de Pals. +Info de la Ruta Colom per a grups: www.discoveringcolumbus.com

En el transcurs de la jornada colombina a Pals, en Jaume Marfany, director del programa i en Víctor Cucurull, assessor historiogràfic també del programa, van tenir l'oportunitat d'entrevistar a l'investigador Toni Saura, qui amb les seves acurades recerques a demostrat que la coneguda imatge de la Villa de Palos apareguda al llibre de l'Antonio de herrera publicat el 1601 i que duu per títol História General de los Hechos de los castellanos, no és altre que l'antiga Vila Reial de Pals.

La marina catalana

Es localitza el Port de Pals en un mapa de la Biblioteca Nacional de España, a Madrid
"El port apareix representat en el famós mapa militar de Borsano digitalitzat a finals del 2015, una de les joies de la Biblioteca Nacional de España." Nou article de l'Eva Sans en que ens mostra une evidència més del que ja és irrefutable, l'existència de com a mínim un port a la vila empordanesa de Pals. Article d'Eva Sans.    (.htm)

Els segles d'or

Viatge al passat de la família d’Ausiàs Marc
"Les tasques de rehabilitació de l’església dessacralitzada del monestir de Sant Jeroni de Cotalba han donat com a resultat, com avançava EL TEMPS en exclusiva el 18 d’octubre passat, la troballa de la cripta familiar de la família d’Ausiàs Marc, el poeta en català més universal de la història. Dotze individus de la nissaga dels quals es pot obtenir el nostre ADN literari. La seua fisonomia. I, de retruc, el rostre de l’insigne poeta." Article publicat al portal El TEMPS el 13/12/16.    (.pdf)

Especial

Guifré el Pelós
En aquest video es tracte de manera objectiva i amena la figura de Guifré el Pelós i la llegenda que l'envolta.
Notícies anteriors ...

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom