Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


Serveis

La BotigaEl CCH a la xarxa

Productes i serveis MÍTICBlocs


cch
 

Ruta especial a vila marinera de Pals

  Aquesta tardor Viatgem amb la Clau de la Nostra Història, es tracta de sortides per descobrir fets i indrets històrics desconeguts els quals sovint han estat manipulats. Si voleu, podreu ser els protagonistes de la descoberta d’alguna de les Claus de la nostra Història, trobar rastres amagats, descobrir indrets, desvelar els secrets més ben guardats viatjant amb ETV i La Clau de la nostra Història.
  La primera d’aquestes sortides tindrà lloc el diumenge 20 de novembre a PALS de l’Empordà.
  Veniu amb nosaltres a descobrir el PORT DE PALS, el lloc des d’on, molt probablement, va sortir en Joan Cristòfor Colom cap a la descoberta d’Amèrica. Veniu…. i que no us enganyin més dient que a Pals de l’Empordà no hi havia port!
  Aquesta ruta es realitza amb la col·laboració del Cercle Català d'Història i concretament amb l'Eva Sans i en Joaquim Ullan.
  SORTIDA: a les 8’30 Diagonal/John M Keynes (al costat del Palau de Pedralbes) metro línia verda (estació Palau Reial), tramvia i autobusos.
Localitzador: https://www.google.es/maps/@41.3868013,2.117933,401m/data=!3m1!1e3?hl=ca

  PREU: 25’00 € (estudiants i jubilats 20’00 €) inclou desplaçament i visites. 10’00 € si veniu en transport privat (punt de trobada a les 11h a Pals, davant de ca la Pruna.
  PROGRAMA:

 • 10:30 Arribada a Pals d’Empordà
 • 11:00 Ruta guiada: Colom a la vila Reial de Pals
 • 13:30 temps lliure per dinar
 • 16:00 descoberta de la vila Marinera i el port medieval de Pals
 • 17:30 retorn
 • 19:00 arribada a Barcelona
  INSCRIPCIONS A: http://www.viulahistoria.cat/viatgemamblaclau/
  Així mateix, mitjançant aquest enllaç podeu conèixer l'estudi acadèmic publicat a l'Institut d'Estudis Gironins, titulat El Port de Pals i que té per autors a l'Eva Sans i a en Narcís Subirana.Agenda de rutes guiades
Agenda actualitzada amb les properes dates i hores de les rutes guiades programades pel Cercle Català d'Història

   Veure agenda de rutesComunicat del Cercle Català d'Història en resposta a la proposta de la CUP relativa a retirar el monument a Colom de Barcelona

  Llegiu el document publicat pel Cercle Català d'HistòriaPRIMÍCIA: ES LOCALITZA EL PORT DE PALS EN UN MAPA DE LA BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA A MADRID

  El port apareix representat en el famós mapa militar de Borsano digitalitzat a finals del 2015, una de les joies de la Biblioteca Nacional de España.
Veure comunicat de premsa (català)  
Ver comunicado de prensa (Castellano)  

Ressò a la premsa:
"Afirmen que han trobat en un mapa antic el port de la platja de Pals" - Diari de Girona (21/09/16)  
"El port de Pals, a Madrid" - El Punt Avui (25/09/16)  L'IL·LUSTRE NAVEGANT CATALÀ CRISTÒFOR COLOM TORNA A PALS (Baix Empordà)
Dissabte, 6 d'agost

  Enguany, el Cercle Català d'Història commemorarà el 524è aniversari de la sortida del primer viatge de Cristòfor Colom cap a Amèrica tornant a Pals. Amb la finalitat de seguir avançant en les recerques colombines des de Catalunya i promoure l'estudi, el debat i el coneixement des d'aquesta vila empordanesa, el Cercle Català d'Història recupera amb el suport de l'Ajuntament de Pals, els anteriorment anomenats “Homenatge a Cristòfor Colom i a la Marina catalana” celebrats els passats anys. D'aquesta manera el proper dissabte 6 d'agost, esteu convidats a la jornada:
  

Cristòfor Colom i la Vila de Pals
IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració

  
  En aquesta jornada i entre d'altres activitats, destaca la ruta guiada i teatralitzada que es celebrarà a les 23:30h, i podrem viatjar al cor d'aquella aventura.
  

  
Programa de la jornada:
  

 • 18:00 h – Ambientació: Inici de la jornada amb recreació històrica a la Plaça de l'Ajuntament. Durant la resta de la tarda, es realitzaran ambientacions pels carrers del recinte medieval.
 • 19:00 h – Conferències: Conjunt de tres conferències a Ca la Pruna a càrrec d'experts en la matèria amb el tema: El rigor i la ciència multidisciplinar en les recerques colombines.
 • M. Carme Roca: Escriptora i autora de “L'Enigma Colom“ amb “Cristòfor Colom a l'imaginari col·lectiu”.
 • Eva Sans: Cap de recerca del Cercle Català d'Història, directora general de MÍTIC Gestió Cultural i co-autora del treball acadèmic “El Port de Pals” amb “El Port de Pals i la vila marinera: Documents, cartografia i arqueologia”.
 • Jesús Delgado: Pèrit cal·lígraf forense de la policia. Autor de l'estudi “Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI” amb “Cristòfor Colom investigat policialment”.
 • 23:30 h - Ruta teatralitzada nocturna: Ruta guiada teatralitzada, pel recinte medieval de Pals. Una atractiva visita, acompanyats dels personatges que ens explicaran la seva història. Es recomana punt de trobada amb el públic a les 23:15 a Ca la Pruna. Compra aquí la teva entrada per la ruta!

  
Nous punts de venda de "El Port de Pals":
  

  L'Eva Sans i en Narcís Subirana son els autors del treball titulat El Port de Pals, que ha estat publicat en el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins. Aquest estudi ara el teniu també disponible a Pals, en els següents nous punts de venda:

 • La Vila - Empordà natural: C/ Major, 8 - Pals - Tel.972 66 73 94
 • Quiosc de Pals: C/ Enginyer Algarra, 28 - Pals - Tel.972 66 72 60

  

  Vols apadrinar aquesta jornada colombina? Col·labora amb nosaltres i obté el teu obsequi. T'oferim dues opcions d'apadrinament.

 • Amb una aportació de 20€ el teu nom apareixerà en el proper número de la revista El Far de l'Empordà que recollirà àmpliament aquesta jornada.
 • Amb una aportació de 50€, a més a més obtindràs dues entrades per la ruta guiada teatralitzada del vespre.

Per apadrinar fes click aquí!

Des que l'any 1492 es va descobrir Amèrica, ha plogut molt...

  Diu la història oficial que un llaner incult fou el gran Descobridor, però això és fals.
  Des que l'eminent Luis Ulloa va revelar al món sencer des de París l'any 1929 en el Congrés Internacional d'Americanistes que Colom era català, es va acabar la tranquil·litat per la Oficialitat que fins aquell moment, seguia repetint barbaritats sense consistència ni rigor.
  Una persona tant culte, tan expert navegant com indiquen els seus coetanis, tant coneixedor de les mars i de l'art de la navegació, intrèpid, astut i tenaç navegant havia de tenir una molt bona formació. Són pocs els millors... i per això, són únics.
  “Honorant a Colom, Catalunya honora als seus fills predilectes”, aquest és el lema del concurs del Monument a Colom que la ciutat de Barcelona li va voler erigir amb motiu de l'arribada recent descobertes les Indies a la Ciutat Comtal. El monument de Barcelona és el més gran del món erigit en el seu honor, mesura 57 metres d'altura i fou construït per l'arquitecte Gaità Buïgas. Fou inaugurat l'any 1888 amb motiu de l'exposició universal.
  Si Barcelona ret homenatge al descobridor és perquè la ciutat hi té molt a veure amb la Descoberta d'Amèrica, ja que va acollir amb honors als primers indis que trepitjaren Europa.
  La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.

  

LUIS ULLOA descobreix l'orígen català de Colom i ho explica a Barcelona

  “Ulloa no trigà a ésser invitat per la Junta de l'Ateneu Barcelonès a pronunciar conferències a la capital catalana. Va venir a Barcelona al maig del 1927. Dissertà, també el dia 28, al Centre Excursionista de Catalunya, d'on la conferència fou radiada- explica el Butlletí corresponent- per Ràdio Barcelona, fent ús per primera vegada el Centre d'aquest meravellós mitjà de comunicació.”La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.
  Les seves memorables conferències el varen convertir, a Barcelona, en un moment donat, en l'home del dia. Ho llegim a la “introducció” de Noves proves..; Jaume dels Domenys hi remarca: El Dr. Ulloa no s'ha proposat altra cosa, en els seus pregons i minuciosos estudis sobre el descobridor d'Amèrica, que aquest inflexible postulat de la ciència: recercar la veritat. Per això posa com a divisa de la seva tesi, destinada a obrir-se pas a desgrat de tots els prejudicis que es dreçaran contra ella, aquestes encertadíssimes paraules de l'il·lustre Guyau, que resen així:
  “La veritat pot esperar. La veritat romandrà sempre jove i estarà sempre segura d'ésser reconeguda a la fi.”
  
  Així, i seguint fidels a aquestes paraules, el Cercle Català d'Història seguirà treballant incansablement en la línea de treure a la llum dades que permetin avançar en la recerca colombina sumant sinèrgies i recerca transversal entre vàries disciplines i fer que la vila de Pals, sigui l'escenari principal d'activitats per a l'estudi i el debat.

  

"El Port de Pals: 1er Homenatge a Cristófor Colom i a la Marina Catalana de tots els temps". El reportatge de l'any 2008.

  En visperes d'aquesta IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració que es celebrarà el proper dissabte, 6 d'agost, us oferim íntegre, el reportatge editat pel Cercle Català d'Història, i que recull les millors imatges de la 1a edició de l'any 2008, i en que es donen totes les dades més importants conegudes fins al moment sobre les investigacions relatives al Port de Pals.
  Quasi 30 minuts de reportatge, per rememorar i gaurir-ne!

  
  Aquest reportatge és una realització de Manel Avilés, de l'any 2008. Guió i producció d'Eva sans i Joaquim Ullan.
  
  Si voleu saber-ne més sobre el El Port de Pals, us recomanem la lectura del treball del mateix títol, obra d’Eva Sans (Cap de recerca del Cercle Català d'Història) i d'en Narcís Subirana (investigador i fill de Pals), i que ha estat publicat el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins.Agenda de rutes guiades
Agenda actualitzada amb les properes dates i hores de les rutes guiades programades pel Cercle Català d'Història

   Veure agenda de rutes

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"La sang mai se torna aigua"

Temps de guerra i repressió

Entrevista a Nicolas Martin, president de la Coronela de Barcelona
En plena polèmica pel veto de l'alcaldessa Ada Colau a la Coronela de Barcelona per sortir des de l'Ajuntament de Barcelona, parlem amb Nicolas Martin, president de la Coronela que ens ofereix la seva visió de la Diada d'enguany. “Deu ser que pertanyo a una nissaga que ja tenia fama de rebels per que ja a la guerra de successió, la meva família va ser partidària acèrrima de l'Arxiduc Carles d'Austria durant la guerra de successió, amb una fama de rebels i contestataris fins a la guerra civil del 36 i que encara avui continua" (Nicolás Martin).    (.pdf)

Llibre recomanat: "Historia del memorable sitio de Barcelona y heroica defensa de los Fueros y Privilegios de Cataluña en 1713 y 1714", de Mateo Bruguera. Barcelona, 1871.
Mateu Bruguera (Mataró, 1820 - Barcelona, 1882) fou un historiador i eclesiàstic espanyol vinculat al carlisme, que fou rector de la parròquia de Sant Miquel de la Barceloneta i membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona a la que ingressà el 1867. Entre les seves obres destaquen Cronicón de Barcelona. Historia de la invicta y memorable bandera de Santa Eulalia (1861), Historia general de la religiosa y militar orden de los caballeros del Temple (1882). La seva obra més important va ser la dedicada al setge de Barcelona (1713-1714), publicada durant l'ofensiva carlista contra el Sexenni revolucionari (1868-1874).
El 1870 Narcís Blanch va publicar el seu llibre Fueros de Cataluña, seguida pel canonge Mateu Bruguera amb Historia del memorable sitio y bloqueo de Barcelona y heroica defensa de los fueros y privilegios de Cataluña en 1713-1714. Aquesta obra va ser publicada en fascicles durant 1871 i 1872, posteriorment editada en dos volums, i en la que va usar per primera vegada el manuscrit inèdit de l'austriacista Francesc de Castellví i Obando.
   (.pdf)

Especial

La Guerra dels Catalans
Vídeo realitzat per DIDPATRI, i realitzat per Molècula Xarxa de Professionals en Museografia, encarregat per la Generalitat de Catalunya, per explicar aspectes del Tricentenari (4 de 6). Volem agrair la participació dels principals grups de recreació històrica de Catalunya.Un setge i moltes batalles
Una de les produccions de DIDPATRI per l'exposició DONEC PERFICIAM del Born Centre Cultural
Autors: Josep Antoni Duran / Guillem H. Pongiluppi
Arranjaments i música: La Cofradia
Notícies anteriors ...

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom