"Per la lluna plena de maig a pescar llagostins me’n vaig."
Editorial
Editorial, març 2023 La revolució de la cultura immersiva
La tecnologia ha avançat a passos de gegant en les últimes dècades, i cada vegada és més comú escoltar termes com "realitat immersiva", "realitat virtual" o "realitat augmentada". Aquests termes es refereixen a tecnologies que ens permeten experimentar diferents realitats, a través d'ordinadors, telèfons mòbils i altres dispositius. Per realitat immersiva ens referim a una experiència en què l'usuari es troba totalment immers en una realitat generada per ordinador. Això es pot aconseguir amb diferents dispositius, com ara ulleres o casc de realitat virtual o altres elements que emulen la realitat, i els usuaris poden interactuar amb l'entorn virtual de diverses maneres, incloent-hi el control a través de gestos, veu i altres comandes. Una de les tipologies més impactants de les noves tecnologies immersives, és la realitat virtual, on l'usuari experimenta una realitat totalment generada per ordinador sense cap connexió amb el món real i on es mou lliurement per un entorn virtual i pot interactuar amb els elements digitals generats. L’altra gran tipologia és la realitat augmentada. En aquest cas, ens referim a una experiència en què els elements digitals se superposen a la vista del món real en temps real, i s’aconsegueix amb dispositius com càmeres de mòbil o tauletes que escanegen l'entorn real i superposen elements digitals, creant una experiència enriquidora i interactiva per a l'usuari. Llegir més!
Ruta guiada, 20 de maig a les 17 h Ruta guiada: "La petjada humana a la platja de Pals: De la pesca a la guerra freda"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una edició especial d'aquesta ruta, que forma part de l'agenda d'activitats de la Setmana del Parc Natural del Montrí, les Illes Medes i el Baix Ter, 2023. En aquesta ruta, visitaras al jaciment medieval de la Torre Mora, l'antiga vila marinera dels pescadors de Pals. La resseguirem fins a l'interior del recinte de Ràdio Liberty per conèixer quina activitat s'hi desenvolupava. T'explicarem com la construcció de Ràdio Liberty va protegir-la de desaparèixer sota les dunes i l'oblit i el paper transcendental de Pals en la història contemporània durant el període de la guerra freda.
Un 30% de la entrada anirà destinat a un projecte de recuperació del patrimoni a Pals.
Lloc d'inici: Torre Mora, a la Platja de Pals (Baix Empordà). Data i hora: Dissabte 20 de maig, a les 5 de la tarda. Organitza: Cercle Català d'Història. Ubicació: Pals (Baix Empordà). Inscripcions: +Info i Reserves Programa d'activitats: Setmana del parc, 2023.
L'article, setembre 2022 La formació de l’Estat modern: el cas dels Estats Units
Diverses són ser les causes que van erosionar el poder de l’antic règim, entre elles, les pugnes entre sobirans i noblesa pel domini de l'autoritat; rebel·lions de camperols contra els impostos; la propagació de les relacions comercials; el renovat interès en idees polítiques clàssiques; les transformacions tecnològiques i militars; la consolidació de les monarquies nacionals; el desafiament al catolicisme i la lluita entre l'Església i l'Estat (Held 2002: 5-6). Amb la pau de Westfàlia en 1648, va sorgir un nou ordre. Resumint, els Estats són sobirans i no tenen autoritat superior; legislatiu i justícia són poders que estan a les seves mans; el dret internacional s’orienta a permetre la coexistència entre estats; la responsabilitat d’actes transfronterers només concerneix els afectats; es considera que tots els Estats són iguals davant la llei i les diferències entre ells, sovint es resolen per mitjà de la força (Held 2002: 8-9). Llegir més!
L'entrevista, desembre 2022 Entrevistem a l’investigador Jose Luis Espejo. "Bona part de la veritat històrica és atresorada per una sèrie de minories."
El nostre convidat d’avui, va néixer a Barcelona el 1965. És llicenciat en Geografia i Història, i va començar la seva carrera literària com a articulista a diverses revistes d'anàlisi social. Les diverses estades als Estats Units i la Gran Bretanya, que es vanan prolongar al llarg de diversos anys, el van permetre posar-se en contacte amb els corrents més actuals pel que fa a les dues matèries que més li preocupen: la Història Oculta i el pensament social. Ha treballat com a guionista de televisió i és realitzador de productes audiovisuals de caràcter històric. Jose Luis Espejo és autor d'Alto Riesgo, los costes del Progreso, Leonardo, los años perdidos, El Conocimiento secreto, Los Hijos del Edén, El viaje secreto de Leonardo da Vinci, Los mensajes ocultos de Leonardo da Vinci, Temas de Historia Oculta, nuestro pasado robado, El sueño de Hitler, una pesadilla para la Humanidad, Temas de Historia Oculta, las doctrinas prohibidas, Ecos de la Atlántida, Memorias de Leonardo da Vinci i El árbol de los mitos. En 2023, un nou llibre veura la llum, es tracta de: Cristóbal Colón, ese gran desconocido. Llegir més!
Recomanacions, abril 2023 ‘Cathalània’ (Arola Editors) assoleix la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans en paper i ‘online’.
Jaume Benages és un metge tarragoní i estimat a Tarragona. Passeges amb ell i el saluden pacients amb afecte carregat d’agraïment. Uròleg a Santa Tecla, però també historiador. La seva tesi doctoral va conjuminar la medicina amb la història, amb una nota molt original que és la presència il·lustrativa de la numismàtica, disciplina en què el seu pare, Jaume Benages i Olivé, és expert. Tres anys enrere donàvem la notícia de la publicació del seu llibre Cathalània (Arola Editors), i ara la donem de la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans. És una publicació en paper i online, a través del web historiadecatalunya.net La coberta del llibre és una foto de Pep Escoda –company dominical en aquesta contraportada– del sarcòfag de Jaume I obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, l’autor del Palau de la Música i de l’Hospital de Sant Pau: una manera de dir gràficament que Catalunya és al mapamundi des de fa molt temps, de quan ostentava l’hegemonia militar, política i comercial del Mediterrani –enlloc es contempla millor que des del balcó del principi d’una Rambla que comença amb l’almirall Roger de Llúria, que va contribuir de quina manera a aquella expansió– fins a quan el Modernisme va ser l’art més engagé d’Europa. Article publicat al Diari de tarragona, el 20 de març de 2023 Llegir més!
Ràdio Liberty Article: Sobre l'etimologia del puig del Pení. El mètode emprat per formular-lo ha estat el domini de la toponímia de la zona, la prospecció ocular sobre el terreny, la utilització d’eines de cartografia digital, la relectura de documents medievals i un cert coneixement del judaisme i la llengua hebrea. El puig del Pení, amb una altura de 606 metres, és el punt més alt de la serra de Rodes. Està situat pràcticament al centre de la península del cap de Creus, a l’Alt Empordà. Domina per l’oest la vila i la badia de Cadaqués i pel nord-est, la de Roses. El seu cim està ocupat per una base militar, construïda el 1959 per la Força Aèria dels Estats Units (actualment, i des de 1964, pertany a l’Exèrcit de l’Aire espanyol), que vigila el trànsit aeri de la zona. El primer cop que s’esmenta el seu nom és en un document 1 de l’any 944, en un precepte del rei Lluís IV de França, dit el d’Ultramar, adreçat al monestir de Sant Pere de Rodes, on es llegeix ‘in honore Sancti Thomae Apostoli in monte Pinni’. En els anys posteriors, la muntanya també és anomenada indistintament, en llatí medieval, Pigninelli, Pigninello, Pineta, Pininello, Pinino, Pininum, Pinnini i Pinnita, fins a arribar a l’actual Pení. Article publicat a Portal Gironí. Llegir més!
Conferència virtual, 02.10.2021 Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia. El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América". En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.