Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Desembre mullat, gener ben gelat."Editorial

Editorial, octubre 2023
Que no ens robin el 12 d’octubre!

El 12 d'octubre és una data que desperta sentiments contradictoris entre els catalans. Aquesta data commemora la festivitat nacional d'Espanya, coneguda com el Dia de la Hispanitat, i és vista per molts com un símbol del nacionalisme espanyol. No obstant això, la complexitat d'aquesta data va molt més enllà de les divisions polítiques i ideològiques.

Per a una part significativa de la societat catalana, el 12 d'octubre representa una data amb la qual no se sent identificada. Aquesta desconnexió es deu al fet que molts catalans perceben la celebració com una afirmació del nacionalisme espanyol, la qual sovint xoca amb els desitjos de més autonomia i fins i tot d'independència de Catalunya.

Aquesta interpretació genera un sentiment de rebuig cap a aquest dia i tot allò que representa en termes de pertinença nacional. De fet, en els darrers anys, s'ha produït un augment de les manifestacions i campanyes que promouen un boicot a les celebracions del 12 d'octubre.   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Conferència, 13.12.2023
Conferència: "La cultura immersiva, un nou món de possibilitats"

L'Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès es troba ja celebrant el darrer trimestre d'activitats de l'any 2023. En aquest marc i en la secció de noves tecnologies, l'entitat vallesana ha convidat al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que portarà per títol, La cultura immersiva, un nou món de possibilitats.

L'aparició del telèfon mòbil va suposar un canvi en les nostres vides, permetent-nos estar connectats en tot moment i des de qualsevol lloc. Ara, amb l'arribada de la cultura immersiva i de les noves eines digitals, els límits desapareixen.

La realitat virtual, la realitat augmentada o la intel·ligència artificial ens endinsen en un món que només havíem imaginat en les pel·lícules de ciència-ficció. Aquestes eines ens permeten viatjar a mons virtuals sense moure'ns de casa, experimentar sensacions i emocions noves i aprendre de manera més immersiva.

La medicina, l'ensenyament, la ciència, la cultura i la informàtica són sols alguns dels camps que es veuran beneficiats per aquestes noves eines. La cultura immersiva és un nou món de possibilitats que ens permeten connectar amb el món de manera més profunda i transformadora. No obstant això, també és important ser conscients dels seus límits i dels riscos que comporta la seva utilització.

L'addicció a les tecnologies immersives és un risc potencial, ja que poden ser molt addictives. A més, l'ús inadequat d'aquestes tecnologies pot conduir a la manipulació o a l'entorn virtual.

Per això, serà necessari regular la cultura immersiva d'una manera legal i ètica, per garantir que s'utilitzi de manera responsable i segura.


Data i hora: Dimecres 13 de desembre, a les 6 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès.
Ubicació: La Patronal - Avinguda Pau Casal, 86 de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).
Nota: Per assistir cal estar associat a l'Aula d'Extensió Universitària.Berenar-tertúlia, 19.12.2023
Berenar-tertúlia al Cafè de l'Òpera: "El rumb cultural de Barcelona en un context de pèrdua d'identitat"
Reprenem els berenars-tertúlies a l'emblemàtic "Cafè de l’Òpera”, de Barcelona. Per aquest motiu, el Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera edició que tindrà lloc el proper dia 19 i que porta per títol, "El rumb cultural de Barcelona en un context de pèrdua d'identitat".

La nostra ciutat sempre ha estat un epicentre cultural, però en aquests temps de canvi i incertesa, ens trobem davant de reptes nous i complexos. Des del desafiament de la identitat catalana fins a la gestió del turisme cultural, tots aquests elements contribueixen a la complexitat del nostre rumb cultural.

Explorarem com els artistes, creadors i gestors culturals naveguen a través d'aquest context de tensió, i com les seves obres reflecteixen, critiquen o redefineixen la realitat que ens envolta. Aprofundirem en qüestions diverses com:

  • Desafiament de la identitat catalana
  • Eliminació de patrimoni per causes ideològiques
  • Censura i llibertat d'expressió
  • Diversitat i inclusió
  • Turisme cultural
  • Col·laboració i diàleg
  • Impacte en la educació artística
  • Patrimoni cultural
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dimarts 19 de desembre, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: La Rambla 74 - Barcelona.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
Preu: 5€. Cal reserva prèvia.


Activitats anteriors!L'article

L'article, octubre 2023
La Santa Maria de Colom

La Santa Maria va ser la nau capitana durant el primer viatge de Cristòfor Colom al nou món. Tenia 36 metres de llarg i tres pals i 23 metres d'eslora, un calat màxim de 2,8 metres i disposava d'una major capacitat de càrrega que les seves companyes. En aquest viatge l'acompanyaven les dues caravel·les conegudes com la Pinta i la Niña capitanejades per Martín Alonso Pinzón i Vicente Yañez Pinzón respectivament.

Sembla que la Santa Maria va ser anomenada originàriament La Gallega per haver-se construït a Galícia, a la drassana de Pontevedra. Com a mínim, així ho afirmava el coetani geògraf, cartògraf, astrònom i historiador Pedro de Medina, nascut un any després de l'arribada de Colom al Carib. També l'anomenava amb aquest sobrenom, el primer cronista oficial de les Índies, Fernández de Oviedo.   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, juny 2023
El diari el Punt-Avui entrevista l’historiador Flocel Sabaté. "A Aragó s’han reinventat l’edat mitjana, però com que aquí no tenim ni idea del que va passar ens ho empassem o mirem cap a un altre costat."

Aquest mes ens ha semblat oportú d'oferir-vos en aquesta secció, l’entrevista que el reputat historiador Flocel Sabaté va concedir al diari El Punt Avui, que gira al voltant del cas Sixena, posant fil a l’agulla sobre la realitat de la història a Catalunya.

Una entrevista de la periodista Maria Palau publicada el passat 14 de març. Realment, paraules i arguments per a la reflexió.

"La mala memòria de la corona d'Aragó és la clau de tot. Com que no s'explica el que fou, tampoc a Catalunya, pots canviar el passat i no passa absolutament res. Que és el que està fent Aragó, sobretot els polítics. "  Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, abril 2023
‘Cathalània’ (Arola Editors) assoleix la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans en paper i ‘online’.

Jaume Benages és un metge tarragoní i estimat a Tarragona. Passeges amb ell i el saluden pacients amb afecte carregat d’agraïment. Uròleg a Santa Tecla, però també historiador. La seva tesi doctoral va conjuminar la medicina amb la història, amb una nota molt original que és la presència il·lustrativa de la numismàtica, disciplina en què el seu pare, Jaume Benages i Olivé, és expert. Tres anys enrere donàvem la notícia de la publicació del seu llibre Cathalània (Arola Editors), i ara la donem de la segona edició revisada, amb l’epígraf «història bàsica de la nació catalana», que signa conjuntament amb Joaquim Ullan i Eva Sans. És una publicació en paper i online, a través del web historiadecatalunya.net

La coberta del llibre és una foto de Pep Escoda –company dominical en aquesta contraportada– del sarcòfag de Jaume I obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, l’autor del Palau de la Música i de l’Hospital de Sant Pau: una manera de dir gràficament que Catalunya és al mapamundi des de fa molt temps, de quan ostentava l’hegemonia militar, política i comercial del Mediterrani –enlloc es contempla millor que des del balcó del principi d’una Rambla que comença amb l’almirall Roger de Llúria, que va contribuir de quina manera a aquella expansió– fins a quan el Modernisme va ser l’art més engagé d’Europa.

Article publicat al Diari de tarragona, el 20 de març de 2023   Llegir més!Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
Nota de premsa:
SOS Costa Brava reclama la preservació del patrimoni natural, històric i arqueològic de Ràdio Liberty


Malgrat el Ministeri i la Generalitat van acordar un Conveni de gestió, restauració i manteniment del complex de Radio Liberty, des del desmantellament de les antenes el 22 de març de 2006 i amb la fi de la vigilància per part del Ministeri per la Transició Ecològica dos anys després, l’antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda -i que emetia per més de 70 milions de persones, convertint-se en la més escoltada al món- resta abandonada i vandalitzada.

És per això que SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història reclamen una actuació urgent per a la recuperació immediata del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural, dels hàbitats dunars i aiguamolls, la preservació de la fauna i flora en perill d’extinció, com l’Stachys marítima i el corriol camanegre, del jaciment arqueològic de la vila marinera dels s. XII al XVIII i del patrimoni arquitectònic contemporani excepcional de l’arquitecte Agustí Borrell Sensat, per a la creació d’un centre d’interpretació de Ràdio Liberty, la Guerra Freda i el Parc Natural. Sense anar més lluny, segons membres de la Societat Catalana d’Herpetologia l’entorn acull una de les comunitats de sargantana cendrosa més importants de Catalunya i va desapareixent dia a dia. Publicat a Portal S.O.S. Costa Brava.   Llegir més!Recerca colombina | Ràdio Liberty

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom