Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook


Serveis

La BotigaEl CCH a la xarxa

Productes i serveis MÍTICBlocs


cch
 

L'IL·LUSTRE NAVEGANT CATALÀ CRISTÒFOR COLOM TORNA A PALS (Baix Empordà)
Dissabte, 6 d'agost

  Enguany, el Cercle Català d'Història commemorarà el 524è aniversari de la sortida del primer viatge de Cristòfor Colom cap a Amèrica tornant a Pals. Amb la finalitat de seguir avançant en les recerques colombines des de Catalunya i promoure l'estudi, el debat i el coneixement des d'aquesta vila empordanesa, el Cercle Català d'Història recupera amb el suport de l'Ajuntament de Pals, els anteriorment anomenats “Homenatge a Cristòfor Colom i a la Marina catalana” celebrats els passats anys. D'aquesta manera el proper dissabte 6 d'agost, esteu convidats a la jornada:
  

Cristòfor Colom i la Vila de Pals
IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració

  
  En aquesta jornada i entre d'altres activitats, destaca la ruta guiada i teatralitzada que es celebrarà a les 23:30h, i podrem viatjar al cor d'aquella aventura.
  

  
Programa de la jornada:
  

  • 18:00 h – Ambientació: Inici de la jornada amb recreació històrica a la Plaça de l'Ajuntament. Durant la resta de la tarda, es realitzaran ambientacions pels carrers del recinte medieval.
  • 19:00 h – Conferències: Conjunt de tres conferències a Ca la Pruna a càrrec d'experts en la matèria amb el tema: El rigor i la ciència multidisciplinar en les recerques colombines.
  • M. Carme Roca: Escriptora i autora de “L'Enigma Colom“ amb “Cristòfor Colom a l'imaginari col·lectiu”.
  • Eva Sans: Cap de recerca del Cercle Català d'Història, directora general de MÍTIC Gestió Cultural i co-autora del treball acadèmic “El Port de Pals” amb “El Port de Pals i la vila marinera: Documents, cartografia i arqueologia”.
  • Jesús Delgado: Pèrit cal·lígraf forense de la policia. Autor de l'estudi “Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI” amb “Cristòfor Colom investigat policialment”.
  • 23:30 h - Ruta teatralitzada nocturna: Ruta guiada teatralitzada, pel recinte medieval de Pals. Una atractiva visita, acompanyats dels personatges que ens explicaran la seva història. Es recomana punt de trobada amb el públic a les 23:15 a Ca la Pruna. Compra aquí la teva entrada per la ruta!

  
Nous punts de venda de "El Port de Pals":
  

  L'Eva Sans i en Narcís Subirana son els autors del treball titulat El Port de Pals, que ha estat publicat en el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins. Aquest estudi ara el teniu també disponible a Pals, en els següents nous punts de venda:

  • La Vila - Empordà natural: C/ Major, 8 - Pals - Tel.972 66 73 94
  • Quiosc de Pals: C/ Enginyer Algarra, 28 - Pals - Tel.972 66 72 60

  

  Vols apadrinar aquesta jornada colombina? Col·labora amb nosaltres i obté el teu obsequi. T'oferim dues opcions d'apadrinament.

  • Amb una aportació de 20€ el teu nom apareixerà en el proper número de la revista El Far de l'Empordà que recollirà àmpliament aquesta jornada.
  • Amb una aportació de 50€, a més a més obtindràs dues entrades per la ruta guiada teatralitzada del vespre.

Per apadrinar fes click aquí!

Des que l'any 1492 es va descobrir Amèrica, ha plogut molt...

  Diu la història oficial que un llaner incult fou el gran Descobridor, però això és fals.
  Des que l'eminent Luis Ulloa va revelar al món sencer des de París l'any 1929 en el Congrés Internacional d'Americanistes que Colom era català, es va acabar la tranquil·litat per la Oficialitat que fins aquell moment, seguia repetint barbaritats sense consistència ni rigor.
  Una persona tant culte, tan expert navegant com indiquen els seus coetanis, tant coneixedor de les mars i de l'art de la navegació, intrèpid, astut i tenaç navegant havia de tenir una molt bona formació. Són pocs els millors... i per això, són únics.
  “Honorant a Colom, Catalunya honora als seus fills predilectes”, aquest és el lema del concurs del Monument a Colom que la ciutat de Barcelona li va voler erigir amb motiu de l'arribada recent descobertes les Indies a la Ciutat Comtal. El monument de Barcelona és el més gran del món erigit en el seu honor, mesura 57 metres d'altura i fou construït per l'arquitecte Gaità Buïgas. Fou inaugurat l'any 1888 amb motiu de l'exposició universal.
  Si Barcelona ret homenatge al descobridor és perquè la ciutat hi té molt a veure amb la Descoberta d'Amèrica, ja que va acollir amb honors als primers indis que trepitjaren Europa.
  La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.

  

LUIS ULLOA descobreix l'orígen català de Colom i ho explica a Barcelona

  “Ulloa no trigà a ésser invitat per la Junta de l'Ateneu Barcelonès a pronunciar conferències a la capital catalana. Va venir a Barcelona al maig del 1927. Dissertà, també el dia 28, al Centre Excursionista de Catalunya, d'on la conferència fou radiada- explica el Butlletí corresponent- per Ràdio Barcelona, fent ús per primera vegada el Centre d'aquest meravellós mitjà de comunicació.”La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.
  Les seves memorables conferències el varen convertir, a Barcelona, en un moment donat, en l'home del dia. Ho llegim a la “introducció” de Noves proves..; Jaume dels Domenys hi remarca: El Dr. Ulloa no s'ha proposat altra cosa, en els seus pregons i minuciosos estudis sobre el descobridor d'Amèrica, que aquest inflexible postulat de la ciència: recercar la veritat. Per això posa com a divisa de la seva tesi, destinada a obrir-se pas a desgrat de tots els prejudicis que es dreçaran contra ella, aquestes encertadíssimes paraules de l'il·lustre Guyau, que resen així:
  “La veritat pot esperar. La veritat romandrà sempre jove i estarà sempre segura d'ésser reconeguda a la fi.”
  
  Així, i seguint fidels a aquestes paraules, el Cercle Català d'Història seguirà treballant incansablement en la línea de treure a la llum dades que permetin avançar en la recerca colombina sumant sinèrgies i recerca transversal entre vàries disciplines i fer que la vila de Pals, sigui l'escenari principal d'activitats per a l'estudi i el debat.

  

"El Port de Pals: 1er Homenatge a Cristófor Colom i a la Marina Catalana de tots els temps". El reportatge de l'any 2008.

  En visperes d'aquesta IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració que es celebrarà el proper dissabte, 6 d'agost, us oferim íntegre, el reportatge editat pel Cercle Català d'Història, i que recull les millors imatges de la 1a edició de l'any 2008, i en que es donen totes les dades més importants conegudes fins al moment sobre les investigacions relatives al Port de Pals.
  Quasi 30 minuts de reportatge, per rememorar i gaurir-ne!

  
  Aquest reportatge és una realització de Manel Avilés, de l'any 2008. Guió i producció d'Eva sans i Joaquim Ullan.
  
  Si voleu saber-ne més sobre el El Port de Pals, us recomanem la lectura del treball del mateix títol, obra d’Eva Sans (Cap de recerca del Cercle Català d'Història) i d'en Narcís Subirana (investigador i fill de Pals), i que ha estat publicat el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins.

Agenda de rutes guiades
Agenda actualitzada amb les properes dates i hores de les rutes guiades programades pel Cercle Català d'Història

   Veure agenda de rutes

Actualitat

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A casa del mort cadascú plora el seu dol"

La marina catalana

"El Monument" (2a part), de Carme Bayot
Carme Bayot és vigatana de naixement, però viu a Taradell, poble on va fer de mestra fins que es va jubilar. Fou aleshores que va començar a escriure, primer contes per als seus néts i després relats de tot tipus. El màgic món de l’escriptura creativa la va captivar, i és feliç quan pot submergir-se en el mar de les paraules per crear relats. El fet d’obtenir alguns premis en distints certàmens literaris ha estat per a ella un incentiu i un estímul per a continuar escrivint.
La Carme Bayot és autora de llibres de diferents gèneres. Amb l’Editorial Emboscall ha publicat “Contes petits per a gent gran” i “9 nous contes petits” que tracten el tema de l'adulteri i de la parella, el relat “14.400 metres” on parla del tema de la immigració, “Dos relats europeus” basats en personatges i fets històrics, “La miniatura” sobre la vida del polèmic empresari català Muñoz Ramonet i, últimament, acaba de publicar “Amalgama de clarors i ombres” que consta de dos relats que com diu el títol constitueixen una autèntica amalgama en la que la realitat i la ficció es donenla mà.
La Carme Bayot ofereix als socis i lectors del Cercle Català d'Història en primícia, el relat finalista del Premi Vila de Puigcerdà 2015 dedicat al controvertit i misteriós Cristòfor Colom amb El Monument. Un relat original en clau d'humor que ens apropa al Almirall descobridor i a la clau del seu misteri, un relat que porta per títol: El Monument. Relat publicat en dues parts.

"La batalla de les Illes Formigues
Una altra de les batalles llegendàries dels èxercits catalans medievals, fou la coneguda com a Batalla de les Illes Formigues i que tingué lloc els dies 28 d'agost i el 3 i 4 de setembre de 1285, durant el regnat de Pere II el Gran. L'estol català, comandat per l'almirall Roger de Llúria, va derrotar al francès de Felip III l'Ardit. Publicat a la revista El Far de l'Empordà, Núm.08 - Maig 2016
   (.pdf)

Imaginari català

"La matemàtica de la història". La teoria cíclica sobre l'evolució de les civilitzacions
"Hem sentit dir moltes vegades que el destí està escrit en els estels, o que el destí està prefixat des que naixem. El que és ben cert és que l'ésser humà ha sentit sempre una especial atracció per tot allò que li permeti apropar-se a conèixer el futur i en aquest sentit, sempre ha estat molt exitós tot allò que relaciona amb aquest àmbit. Des del famós horòscop o el tarot i lectures de mans, passant per altres pseudociències com la numerologia o fins i tot la parapsicologia." Publicat a la revista El Far de l'Empordà, Núm.08 - Maig 2016.    (.pdf)

Govorit Radio Svoboda
"La idea d'instal·lar l'antiga emissora anticomunista finançada per la CIA que transmetia des de la platja de Pals a la Unió Soviètica s'origina quan en plena Guerra Freda, l'American Commitee for Liberation crea l'emissora i la situa en un dels millors llocs del món: un terreny de 333.500 metres quadrats que els americans van comprar i cedir al govern d'Espanya." Publicat a la revista El Far de l'Empordà, Núm.07 - Abril 2016.    (.pdf)

Especial

"EDAT DAURADA Roderic de Borgia"
Sens dubte, dins els protagonistes de l'Edat Daurada, el Papa Alexandre és el que més poder i fama va adquirir. Fill de Calixt III, el més dificil al tractar la seua figura, a nivell de guió, era què coses destacar i quines no; la part fosca de la familia a Roma? cal nomenar-ho, els seus origens i arrels a la Costera i a la Safor? importants per entendre l'evolució del personatge... condensar Roderic en un parell de folis escrits potser fàcil o ben dificil, tot depen de l'enfoc; però el text, la narració deu anar més enllà i motivar la curiositat, informar i obrir un finestral a voler saber-ne més... en vuit minuts.
Notícies anteriors ...

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós

Centre Comarcal Lleidatà
Centre Comarcal Lleidatà
www.cclleidata.cat


Memorial 1714
Memorial 1714

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom