Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Al setembre, o se sequen les fonts o s’emporten los ponts."Editorial

Editorial, setembre 2022
El Centre d’Interpretació del Molar o com malbaratar la memòria històrica

«Hi ha consens social i polític en donar importància a tota la problemàtica generada entorn de la memòria històrica, i de manera particular a tot allò relacionat amb la història i el patrimoni de la Guerra Civil Espanyola i el franquisme. Al respecte les iniciatives de la societat civil han estat constants, com també les propostes de la Generalitat, impulsant estructures de memòria democràtica. Els espais de la Batalla de l’Ebre han estat un dels entorns en els quals, d’acord a la importància dels fets històrics i el patrimoni de la batalla, s’han desenvolupat les més diverses accions de memòria algunes de les quals han generat recuperació d’espais, equipaments, monuments i commemoracions.»
Amb aquestes paraules comença una carta enviada als diferents diputats electes al Parlament de Catalunya, pels impulsors del Centre d’Interpretació del Molar (Priorat), al capdavant dels quals, podem trobar a n’Alfred Grifoll Abelló, exalcalde del Molar i promotor del projecte museogràfic-patrimonial de Mina Loussa / Linda Mariquita - Hospital del Molar, i a en Francesc Xavier Hernández Cardona, Catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic i coordinador del Projecte museogràfic del Centre d’Interpretació de l’Hospital del Molar.   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Ruta guiada, 06, 13, 20 i 27 d'agost
Ruta guiada: "Cristòfor Colom i la vila de Pals: La història mai explicada de la Descoberta d'Amèrica"

El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a una nova edició de la nostra coneguda ruta que us mostrarà els espais d'aquesta antiga vila reial, relacionats amb Cristòfor Colom i la seva gran gesta.
Cristòfor Colom escrigué en el seu Diari a Bord: "I vaig venir a la vila de Pals que és port de mar...”. La història d'un gran misteri universal, d'una gesta ocultada i de l'enorme desaparició de documents. Amb noves proves que revelen l'enigma i descobreixen una antiga vila reial i un port protagonistes de la preparació del 1er viatge colombí.
Vine a conèixer al més gran dels almiralls catalans, el port de Pals i les darreres troballes presentades al Congrés Internacional d'Americanistes, del passat 2018 a Salamanca.

Lloc d'inici: Casa de Cultura "Ca la Pruna", Pals (Baix Empordà).
Data i hora: Dissabtes 6, 13, 20 i 27 d'agost, a les 7 de la tarda.
Organitza: MÍTIC Experience
Col·labora: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Pals (Baix Empordà).
Inscripcions: +Info i Reserves


Activitats anteriors!L'article

L'article, setembre 2022
La formació de l’Estat modern: el cas dels Estats Units

Diverses són ser les causes que van erosionar el poder de l’antic règim, entre elles, les pugnes entre sobirans i noblesa pel domini de l'autoritat; rebel·lions de camperols contra els impostos; la propagació de les relacions comercials; el renovat interès en idees polítiques clàssiques; les transformacions tecnològiques i militars; la consolidació de les monarquies nacionals; el desafiament al catolicisme i la lluita entre l'Església i l'Estat (Held 2002: 5-6).
Amb la pau de Westfàlia en 1648, va sorgir un nou ordre. Resumint, els Estats són sobirans i no tenen autoritat superior; legislatiu i justícia són poders que estan a les seves mans; el dret internacional s’orienta a permetre la coexistència entre estats; la responsabilitat d’actes transfronterers només concerneix els afectats; es considera que tots els Estats són iguals davant la llei i les diferències entre ells, sovint es resolen per mitjà de la força (Held 2002: 8-9).   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, juny 2022
Entrevistem a l’escriptora Mª Carme Roca. "No podré viure prou anys per explicar totes les històries que em ballen dins del cap."

"Historiadora i filòloga, des de l'any 1997 es dedica professionalment a l'escriptura. D'ençà d'aleshores ha publicat més de mig centenar de llibres, molts dels quals adreçats al públic infantil i juvenil. Per la seva trajectòria ha rebut diversos premis.
"La seva personalitat ja li ve de família. Segons ella mateixa explica al seu web: “Unes hores abans del meu naixement, els meus pares eren al cinema veient Cuando ruge la marabunta (jo no rugia, però em feia notar). La meva mare, malgrat començar a patir dolors de part, es resistia a abandonar la sala i la projecció de la pel·lícula, un film de l’any 1954 dirigit per Byron Haskin i interpretat per Charlton Heston i Eleanor Parker. I fins que la pel·lícula no va acabar, no van marxar."   Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, juny 2022
"Caimó", de Toni Strubell

CAIMÓ és una novel·la que té com a protagonista un dels grans revolucionaris catalans del segle XIX, l encara força desconegut Pere Caimó (1819-1878). Fill de Sant Feliu de Guíxols, va formar part d una família d indianos que s establiren a Puerto Rico al primer terç del segle XIX. Visqué uns 30 anys a la inquieta ciutat de Mayagüez i va tornar a Catalunya per convertir-se, quasi de la nit al dia, en l indiscutible líder del republicanisme federal gironí i capitost del fascinant Foc de la Bisbal (1869).
Carles Rahola el va considerar un dels grans herois de la història catalana. Va liderar els grans moviments socials a la seva ciutat, que el va elegir alcalde en diversos moments del Sexenni Democrátic. Diputat més votat per Girona, va aixoplugar el naixement de la Primera Internacional i va fer construir una muralla a Sant Feliu per defensar la ciutat de l'atac dels carlins.   Llegir més!

Títol: Caimó.
Autora: Toni Strubell.
Editorial: Llibres del Segle.


Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
Nota de premsa:
RÀDIO LIBERTY DE PALS DECLARADA BÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL.

Les entitats Cercle Català d'Història i Salvem Platja de Pals promotores de la protecció dels edificis de Radio Liberty perquè es pugui desenvolupar un projecte finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation, expressen la seva satisfacció per a la declaració BCIL de Radio Liberty aprovada per unanimitat en el Ple del Consell Comarcal del Baix Empordà celebrat el passat 25 de juliol.
Aquesta categoria de protecció és el punt d'inici per a desestimar definitivament el projecte d'enderroc i poder desenvolupar entre els diversos agents i administracions del territori, un projecte que porta gestant-se des de fa temps i que engloba tots els valors que representa Ràdio Liberty.
Amb l'Ajuntament de Pals al costat de les entitats liderant la proposta i la nova categoria de protecció BCIL per a Ràdio Liberty, obra de l'arquitecte Agustí Borrell Sensat, un dels màxims exponents del racionalisme tardà arquitectònic, s'aconsegueix preservar una de les seves obres més internacionals.   Llegir més!Ràdio Liberty
El Consell Comarcal del Baix Empordà protegirà Ràdio Liberty declarant-la Bé Cultural d'Interès Local.
El Consell Comarcal del Baix Empordà té previst aprovar al ple d'aquest dilluns la declaració de Ràdio Liberty com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La mesura, promoguda per diverses entitats i l'Ajuntament de Pals, compta amb el suport de tots els grups municipals i busca evitar que l'Estat pugui enderrocar-la. Des del Cercle Català d'Història, que des de fa temps batallen per la defensa de l'antiga emissora, celebren la decisió i, juntament amb la Gent del ter i Salvem Platja de Pals, reiteren la necessitat d'engegar una ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava per posar en valor les antigues bases militars.
Ràdio Liberty serà Bé Cultural d'Interès Local. El ple del Consell Comarca té previst aprovar aquesta declaració al ple d'aquest dilluns i fer-ho amb el suport de tots els grups. La decisió arriba a petició de l'Ajuntament de Pals.   Llegir més!Ràdio Liberty
Article de l'Eva Sans a la Revista de Girona de juliol-agost: "La base Loran, i el Pení, la petjada americana".
En el darrer número de la Revista de Girona, el 333,que duu per títol Memòries de les guerres del segle XX, i que ja podeu trobar en el vostre quiosc, podreu gaudir d’un dossier especial que ressegueix les passes d'aquesta memòria tan present encara, als nostres dies.
Les comarques gironines van tenir un paper significatiu en dos esdeveniments d’origen bèl·lic i que van configurar d’una manera decisiva el segle XX europeu: d’una banda, els exilis humans que van provocar la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial i, de l’altra, el conflicte que va marcar la segona meitat del segle i que es coneix com la guerra freda. Aquest dossier vol abordar aquests dos esdeveniments de manera conjunta.
Els autors i autores dels deferents textos que formen el dossier, són: Cristina Masanés, Sílvia Planas, Marta Marín-Dòmine, Jordi Font, Joaquim Nadal, Gemma Busquets, Maria Campillo, Josep Calvet, Rosa Cal, Eva Sans, Josep Clara.

Presentació del número 333 de la Revista de Girona: Dimarts 19 de juliol a les 18:00 h a l'espai de la carbonera del Museu d'Història de Girona. Entrada lliure.Ràdio Liberty
Ja disponibles els vídeos de la taula rodona: "Ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava. Ràdio Liberty i Base Loran, un patrimoni europeu a preservar i potenciar", celebrada el passat 9 de juny a Girona.
El Cercle Català d’Història, Salvem Platja de Pals i Gent del Ter, van organitzar una taula rodona que va tenir lloc el dia 9 de juny a la Casa de Cultura de Girona, concretament a l'Aula A.

L'acte va tenir el suport de la Comissió de la Dignitat i Amics de la UNESCO de Girona, i va comptar amb la col·laboració de SOS Costa Brava.
Els ponents convidats van ser:

Ara podeu gaudir de l'acte mitjançant els sis vídeos que publiquem tot seguit (un vídeo resum de l'acte i els cinc vídeos complets dels dferents ponents).   Llegir més!


Recerca colombina | Ràdio LibertyConferències

Conferència virtual, 02.10.2021
Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.


Data i hora: Dissabte 2 d'octubre de 2021, a les 11 del vespre.
Organitza: Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia)
Ubicació: Activitat virtual.


Conferències anteriors!

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom