Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa









cch
 


Refranyer

"L'oli, del gener, i les botifarres, del febrer."



Editorial

Editorial, gener 2024
La crisi dels cinemes

La crisi dels cinemes a Catalunya es manifesta en diversos fronts, des de l'enfrontament de cinemes històrics fins a la difícil situació financera de molts establiments. Aquests esdeveniments, com el tancament imminent del cinema Comèdia al passeig de Gràcia, no només representen una pèrdua cultural, sinó que també són indicatius de reptes més amplis que afecten la indústria cinematogràfica al país.

Un dels principals temes que emergeixen és la transformació de cinemes emblemàtics en altres tipus d'espais. El cinema Comèdia, amb la seva rica història que va començar com a teatre i va evolucionar a cinema, està a punt de tancar les seves portes. La proposta de convertir-lo en un espai cultural, sanitari, religiós o d'administració pot preservar l'edifici, però a costa de la seva funció original com a cinema no és una bona notícia. Aquest canvi reflecteix una tendència que va cada vegada més a l'alça i que afecta altres cinemes històrics que també s'enfronten a reptes similars.   Llegir més!


Editorials anteriors!



Agenda

Conferència, 13.03.2024
Conferència al Cafè de l'Òpera: "Conflictivitat social i pistolerisme a la Barcelona dels anys 20", a càrrec d'en Manel Aisa.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies i conferències intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana. En aquest espai és on el Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera conferència que tindrà lloc el proper dia 13 de març i que porta per títol, "Conflictivitat social i pistolerisme a la Barcelona dels anys 20".

L’ambient de la Barcelona de fa un segle es caracteritza per ser un període d’una gran conflictivitat i efervescència social i política. Una mostra d’això és el fenomen del pistolerisme, que va produir-se durant els anys 20. Aquest conflicte cal englobar-lo dins d’un context històric particular, així com considerar-lo com la conseqüència d’una sèrie de factors conjunturals que van portar a comparar la ciutat barcelonina amb la Chicago dels gàngsters d’Al Capone.

Així per exemple, què en sabem de la llei de fugues? Qui era el "Baron de Köenning"? Qui va decidir atemptar contra el líder sindical Salvador Seguí? Per què els advocats laboralistes també estaven al punt de mira? Quin paper va tenir la lliga de Cambó i Puig i Cadafalch?

Intentarem donar a conèixer una de les èpoques més convulses de la Barcelona moderna a la propera conferència organitzada pel CCH i que comptarà amb un expert en la matèria, en Manel Aisa, autor de títols com, "La efervescència social de los años veinte: Barcelona 1917-1923. Barcelona 2017-1923" (2016), "Estimat carrer Aurora: històries inacabades d'un indret de Barcelona" (2017), "Ada Martí Vall: el sueño de la conciencia libre" (2019), i "Tiempo de generosos y cautivos anarquistas. Para echar a andar en el recuerdo 1939-1976" (2023).

Data i hora: Dimecres 13 de març, a les 7 de la tarda. Entrada lliure.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Cafè de l'Òpera, La Rambla 74 - Barcelona.
Reserva de places: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496.
Cal inscripció prèvia. Places limitades.

Opcional: Sopar posterior amb el convidat. Imprescindible reserva prèvia.


Activitats anteriors!



L'article

L'article, octubre 2023
La Santa Maria de Colom

La Santa Maria va ser la nau capitana durant el primer viatge de Cristòfor Colom al nou món. Tenia 36 metres de llarg i tres pals i 23 metres d'eslora, un calat màxim de 2,8 metres i disposava d'una major capacitat de càrrega que les seves companyes. En aquest viatge l'acompanyaven les dues caravel·les conegudes com la Pinta i la Niña capitanejades per Martín Alonso Pinzón i Vicente Yañez Pinzón respectivament.

Sembla que la Santa Maria va ser anomenada originàriament La Gallega per haver-se construït a Galícia, a la drassana de Pontevedra. Com a mínim, així ho afirmava el coetani geògraf, cartògraf, astrònom i historiador Pedro de Medina, nascut un any després de l'arribada de Colom al Carib. També l'anomenava amb aquest sobrenom, el primer cronista oficial de les Índies, Fernández de Oviedo.   Llegir més!


Articles anteriors!



L'entrevista

L'entrevista, juny 2023
El diari el Punt-Avui entrevista l’historiador Flocel Sabaté. "A Aragó s’han reinventat l’edat mitjana, però com que aquí no tenim ni idea del que va passar ens ho empassem o mirem cap a un altre costat."

Aquest mes ens ha semblat oportú d'oferir-vos en aquesta secció, l’entrevista que el reputat historiador Flocel Sabaté va concedir al diari El Punt Avui, que gira al voltant del cas Sixena, posant fil a l’agulla sobre la realitat de la història a Catalunya.

Una entrevista de la periodista Maria Palau publicada el passat 14 de març. Realment, paraules i arguments per a la reflexió.

"La mala memòria de la corona d'Aragó és la clau de tot. Com que no s'explica el que fou, tampoc a Catalunya, pots canviar el passat i no passa absolutament res. Que és el que està fent Aragó, sobretot els polítics. "  Llegir més!


Entrevistes anteriors!



Recomanacions

Recomanacions, febrer 2024
"Les illes interiors", de Maria Carme Roca

A finals del segle XIX i principis del XX, Clotilde Cerdà, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà –creador de l’Eixample barceloní–, va destacar com a arpista. Era una nena prodigi. Amb el nom d’Esmeralda Cervantes, des de ben jove va recórrer Europa, Amèrica i va arribar fins a l’harem del sultà de Constantinoble, sempre acompanyada per la seva mare i mentora, que va deixar de banda la seva carrera com a pintora per impulsar la de la seva filla.
Totes dues van ser rebudes per alts dignataris, van ser acollides a les corts reials i l’arpista va ser aclamada pel seu gran talent en els auditoris més importants i per noms com ara Wagner, Liszt i Victor Hugo. Mare i filla van desafiar el paper a què estaven limitades les dones.   Llegir més!

Títol: Les illes interiors.
Autora: Maria Carme Roca.
Editorial: Columna Edicions.


Recomanacions anteriors!



Opinió

Opinió, febrer 2024
Les illes interiors

En la darrera edició de la secció de recomanacions, us presentàvem el darrer llibre de la M. Carme Roca, Les illes interiors, on ens retratava a la Clotilde Cerdà, una nena prodigi que el pas del temps semblava haver oblidat. La mateixa autora confessava sobre la recerca feta sobre el personatge, que, "una novel·la és una excusa per aprendre, sigui d’un personatge, sigui d’una situació... Perquè no és cosa de buscar mitja horeta per internet: exigeix una documentació exhaustiva, que després no s’ha de notar, i això és molta feina".

Sobre aquesta obra, avui en la secció d'opinió, la Lluïsa Goberna vol compartir amb tots nosaltres el seu parer després de devorar la novel·la de la M. Carme Roca.   Llegir més!


Opinions anteriors!



Projectes

Ràdio Liberty
Nota de premsa:
SOS Costa Brava reclama la preservació del patrimoni natural, històric i arqueològic de Ràdio Liberty


Malgrat el Ministeri i la Generalitat van acordar un Conveni de gestió, restauració i manteniment del complex de Radio Liberty, des del desmantellament de les antenes el 22 de març de 2006 i amb la fi de la vigilància per part del Ministeri per la Transició Ecològica dos anys després, l’antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda -i que emetia per més de 70 milions de persones, convertint-se en la més escoltada al món- resta abandonada i vandalitzada.

És per això que SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història reclamen una actuació urgent per a la recuperació immediata del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural, dels hàbitats dunars i aiguamolls, la preservació de la fauna i flora en perill d’extinció, com l’Stachys marítima i el corriol camanegre, del jaciment arqueològic de la vila marinera dels s. XII al XVIII i del patrimoni arquitectònic contemporani excepcional de l’arquitecte Agustí Borrell Sensat, per a la creació d’un centre d’interpretació de Ràdio Liberty, la Guerra Freda i el Parc Natural. Sense anar més lluny, segons membres de la Societat Catalana d’Herpetologia l’entorn acull una de les comunitats de sargantana cendrosa més importants de Catalunya i va desapareixent dia a dia. Publicat a Portal S.O.S. Costa Brava.   Llegir més!



Recerca colombina | Ràdio Liberty



Conferències

Conferència, 13.12.2023
"La cultura immersiva, un nou món de possibilitats", a càrrec d’en Joaquim Ullan.
L'Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès es troba ja celebrant el darrer trimestre d'activitats de l'any 2023. En aquest marc i en la secció de noves tecnologies, l'entitat vallesana va convidar al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que va portar per títol, La cultura immersiva, un nou món de possibilitats.

El resum de les idees principals que en Joaquim Ullan va transmetre al públic assistent al voltant d'aquest tema apassionant és el següent..   Llegir més!

Data i hora: Dimecres 13 de desembre, a les 6 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès
Ubicació: La Patronal - Avinguda Pau Casal, 86 de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).


Conferències anteriors!





 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa





Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom