Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Pel març, galeres a la mar."Editorial

Editorial, març 2023
La revolució de la cultura immersiva

La tecnologia ha avançat a passos de gegant en les últimes dècades, i cada vegada és més comú escoltar termes com "realitat immersiva", "realitat virtual" o "realitat augmentada". Aquests termes es refereixen a tecnologies que ens permeten experimentar diferents realitats, a través d'ordinadors, telèfons mòbils i altres dispositius.
Per realitat immersiva ens referim a una experiència en què l'usuari es troba totalment immers en una realitat generada per ordinador. Això es pot aconseguir amb diferents dispositius, com ara ulleres o casc de realitat virtual o altres elements que emulen la realitat, i els usuaris poden interactuar amb l'entorn virtual de diverses maneres, incloent-hi el control a través de gestos, veu i altres comandes.
Una de les tipologies més impactants de les noves tecnologies immersives, és la realitat virtual, on l'usuari experimenta una realitat totalment generada per ordinador sense cap connexió amb el món real i on es mou lliurement per un entorn virtual i pot interactuar amb els elements digitals generats. L’altra gran tipologia és la realitat augmentada. En aquest cas, ens referim a una experiència en què els elements digitals se superposen a la vista del món real en temps real, i s’aconsegueix amb dispositius com càmeres de mòbil o tauletes que escanegen l'entorn real i superposen elements digitals, creant una experiència enriquidora i interactiva per a l'usuari.   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Conferència, 02.03.2023
Conferència: "Cristòfor Colom, una qüestió d'Estat"
L'Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues, tutelat per la Universitat de Lleida (UdL), es troba ja celebrant el segon semestre del curs 2022-2023. En aquest marc i en la secció d'història, l'entitat de ponent ha convidat al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que portarà per títol, Cristòfor Colom, una qüestió d'Estat.

Aquesta conferència tindrà lloc el proper dijous dia 2 de març, a la seu de què disposa l'entitat organitzadora, a les Borges Blanques. Serà a les 4 de la tarda.

En aquest acte, es tractarà de donar una visió general de la qüestió colombina així com alguna de les darreres novetats al respecte. Posteriorment, hi haurà un torn de diàleg amb el públic assistent.

Data i hora: Dijous 2 de març, a les 4 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de les Garrigues (UdL).
Ubicació: Centre d'Empreses Innovadores (CEI) - Av. Francesc Macià, s/n, 25400 Les Borges Blanques (les Garrigues).


Activitats anteriors!L'article

L'article, setembre 2022
La formació de l’Estat modern: el cas dels Estats Units

Diverses són ser les causes que van erosionar el poder de l’antic règim, entre elles, les pugnes entre sobirans i noblesa pel domini de l'autoritat; rebel·lions de camperols contra els impostos; la propagació de les relacions comercials; el renovat interès en idees polítiques clàssiques; les transformacions tecnològiques i militars; la consolidació de les monarquies nacionals; el desafiament al catolicisme i la lluita entre l'Església i l'Estat (Held 2002: 5-6).
Amb la pau de Westfàlia en 1648, va sorgir un nou ordre. Resumint, els Estats són sobirans i no tenen autoritat superior; legislatiu i justícia són poders que estan a les seves mans; el dret internacional s’orienta a permetre la coexistència entre estats; la responsabilitat d’actes transfronterers només concerneix els afectats; es considera que tots els Estats són iguals davant la llei i les diferències entre ells, sovint es resolen per mitjà de la força (Held 2002: 8-9).   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, desembre 2022
Entrevistem a l’investigador Jose Luis Espejo. "Bona part de la veritat històrica és atresorada per una sèrie de minories."

El nostre convidat d’avui, va néixer a Barcelona el 1965. És llicenciat en Geografia i Història, i va començar la seva carrera literària com a articulista a diverses revistes d'anàlisi social. Les diverses estades als Estats Units i la Gran Bretanya, que es vanan prolongar al llarg de diversos anys, el van permetre posar-se en contacte amb els corrents més actuals pel que fa a les dues matèries que més li preocupen: la Història Oculta i el pensament social. Ha treballat com a guionista de televisió i és realitzador de productes audiovisuals de caràcter històric.
Jose Luis Espejo és autor d'Alto Riesgo, los costes del Progreso, Leonardo, los años perdidos, El Conocimiento secreto, Los Hijos del Edén, El viaje secreto de Leonardo da Vinci, Los mensajes ocultos de Leonardo da Vinci, Temas de Historia Oculta, nuestro pasado robado, El sueño de Hitler, una pesadilla para la Humanidad, Temas de Historia Oculta, las doctrinas prohibidas, Ecos de la Atlántida, Memorias de Leonardo da Vinci i El árbol de los mitos.
En 2023, un nou llibre veura la llum, es tracta de: Cristóbal Colón, ese gran desconocido.   Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, octubre 2022
Al voltant del 12 d'octubre...

A ningú escapa que som en el mes amb una de les festes més controvertides que existeixen: el 12 d'octubre dia de la hispanitat. Amb aquesta data en la ment, és un bon moment per recordar i recomanar, algunes de les obres que al llarg d'aquests darrers anys, han aparegut en el mercat i que des de vessants diferents, com poden ser en aquest cas, la novel·la i la recerca, ens apropen una mica més a la nostra realitat, el personatge d'aquest Cristòfor Colom, tan diferent de com ens l'ha vestit l'oficialitat.
Us apropem també, un article aparegut a La Vanguardia en 2012 i que duia per títol, "El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad". L'autora fou la nostra companya, Eva Sans.
Enguany, un 12 d'octubre més, per meditar, per repensar i per continuar lluitant per la veritat.

El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad
(per: Eva Sans, La Vanguardia, 12/10/2012)
Book trailer - Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI (de: Jesus Delgado Lorenzo)
Book trailer - L'enigma Colom (de: Maria Carme Roca)

Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
Premsa:
Lamenten que Ràdio Liberty quedi sense inversió als pressupostos.

L'entitat ecologista Salvem la Platja de Pals (Baix Empordà) i el Cercle Català d'Història lamenten que Ràdio Liberty es quedi sense inversió per renaturalitzar i museïtzar l'espai. El PSC ho va posar damunt la taula de negociació pels pressupostos d'aquest 2023, però finalment no s'inclourà. "No entem la decisió perquè és molt urgent invertir-hi", assegura el portaveu de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch. I afegeix: "No podem esperar perquè qualsevol dia podem lamentar una desgràcia, a més de ser un entorn privilegiat que s'ho mereix". Conjuntament amb el president del Cercle Català d'Història, Joaquim Ullan, esperen que "hi hagi una modificació dels pressupostos i s'inclogui una partida de 4 MEUR, tal com demanava el PSC". Article publicat per Diari de Girona el 05/03/2023.   Llegir més!
  
A la versió de la notícia per part de Ràdio Capital, podreu trobar els àudios amb les declaracions de Silvia Paneque, diputada del PSC al Parlament de Catalunya, Pau Bosch, president de Salvem la Platja de Pals, i de Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història. Article publicat per Ràdio Capital el 05/03/2023.   Escoltar!Ràdio Liberty
Nota de premsa:
Les entitats exigeixen una resposta a la Generalitat i no eliminar una partida de 4 MEUR per Ràdio Liberty inclosa en la negociació i acords dels pressupostos per aquest any 2023.

La indignació de les entitats és ben palesa, atès que amb l’aprovació de l’esmentada resolució, número 250-00678/13 per part de la Comissió d'Acció Climàtica, del Parlament de Catalunya, s’acordava que totes les administracions col·laborarien per a impulsar un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment, i també que Estat, Generalitat i l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà), en col·laboració amb el territori, impulsarien aquest projecte per a impedir-ne el deteriorament, després que l'antiga emissora fos declarada BCIL.   Llegir més!Ràdio Liberty
Es retiren 4 milions d'euros per Ràdio Liberty.
Les entitats Salvem la Platja de Pals, el Cercle Català d’Història, Gent del Ter, La Comissió de la Dignitat, Amics de la Unesco de Girona, SOS Costa Brava i el Museu Virtual de Ràdio Liberty ens unim per a la defensa i posada en valor d’aquest espai natural, arqueològic i de memòria històrica i pressionem perquè les administracions es coordinin, compleixin els acords i elaborin un avantprojecte i un pla de manteniment el més aviat possible, ja que Ràdio Liberty és una zona d’un gran valor ecològic dins un parc natural acreditat amb carta CETS.   Llegir més!


Recerca colombina | Ràdio LibertyConferències

Conferència virtual, 02.10.2021
Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.


Data i hora: Dissabte 2 d'octubre de 2021, a les 11 del vespre.
Organitza: Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia)
Ubicació: Activitat virtual.


Conferències anteriors!

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom