Recomanacions, octubre 2022 Al voltant del 12 d'octubre...
A ningú escapa que som en el mes amb una de les festes més controvertides que existeixen: el 12 d'octubre dia de la hispanitat. Amb aquesta data en la ment, és un bon moment per recordar i recomanar, algunes de les obres que al llarg d'aquests darrers anys, han aparegut en el mercat i que des de vessants diferents, com poden ser en aquest cas, la novel·la i la recerca, ens apropen una mica més a la nostra realitat, el personatge d'aquest Cristòfor Colom, tan diferent de com ens l'ha vestit l'oficialitat. Us apropem també, un article aparegut a La Vanguardia en 2012 i que duia per títol, "El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad". L'autora fou la nostra companya, Eva Sans. Enguany, un 12 d'octubre més, per meditar, per repensar i per continuar lluitant per la veritat.
Book trailer - Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI (de: Jesus Delgado Lorenzo)
Book trailer - L'enigma Colom (de: Maria Carme Roca)
Recomanacions, juny 2022 "Caimó", de Toni Strubell
CAIMÓ és una novel·la que té com a protagonista un dels grans revolucionaris catalans del segle XIX, l encara força desconegut Pere Caimó (1819-1878). Fill de Sant Feliu de Guíxols, va formar part d una família d indianos que s establiren a Puerto Rico al primer terç del segle XIX. Visqué uns 30 anys a la inquieta ciutat de Mayagüez i va tornar a Catalunya per convertir-se, quasi de la nit al dia, en l indiscutible líder del republicanisme federal gironí i capitost del fascinant Foc de la Bisbal (1869). Carles Rahola el va considerar un dels grans herois de la història catalana. Va liderar els grans moviments socials a la seva ciutat, que el va elegir alcalde en diversos moments del Sexenni Democrátic. Diputat més votat per Girona, va aixoplugar el naixement de la Primera Internacional i va fer construir una muralla a Sant Feliu per defensar la ciutat de l'atac dels carlins. Llegir més!
Títol: Caimó. Autora: Toni Strubell. Editorial: Llibres del Segle.
Recomanacions, maig 2022 "Garbo parla", de Roser Caminals
Hi ha qui diu que el català Joan Pujol Garcia, Garbo, ha estat el millor espia de la història. Durant els anys més foscos de la dictadura, aquest català corrent, a banda de col·laborar amb els aliats, es va convertir en l’home de confiança dels serveis secrets alemanys a Espanya. La seva actuació, amb èxits sonats, muntant una xarxa falsa d’espies gràcies a la qual va aconseguir enviar informació errònia als nazis, cosa que va afavorir el desembarcament anglès a Normandia, ha estat sempre envoltada de misteri. Llegir més!
Recomanacions, abril 2022 "1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa", de Jordi Peñarroja
Situat al bell mig del període del Barroc i tancant el segle XVII, 1700 és l'any inicial del trànsit de la Monarquia Hispànica a l'Espanya borbónica. La transcendència dels canvis que viu Catalunya en els segles XVII i XVIII arriba fins ara, cosa que explica la poca atenció dedicada habitualment a la vida quotidiana en aquest període. I aquest és el tema de 1700, viure en temps de guerra. Dit d'un altra manera: veure com viuen i què mengen els catalans en uns temps convulsos a cavall de la tradició i la modernitat... Llegir més!
Enguany per la Diada de Sant Jordi, l'autor signarà llibres a la seu del Memorial 1714. Ho farà els dies 23, d'11 a 14h, i el dia 24, d'11 a 13.
Títol: 1700, viure en temps de guerra. 1, blat i pa. Autor: Jordi Peñarroja. Editorial: QU editor.
Recomanacions, març 2022 La peceta porpra, de Joan Munné
La història diu que els segells de correus es van inventar el 1840 a Anglaterra. A partir d’aquesta dada real, l’escriptor posa cara a cara el Ramon i «una noia que ha estudiat història» per fer forat en la hipotesi que un fill del Baró de Maldà fos l’autèntic responsable d’aquesta nova manera de fer circular el correu amunt i avall. «Per a ell, el document és una possible font d’ingressos», apunta Munné, «però la noia, més idealista, creu que aquests papers, una carta manuscrita i un seguit de dibuixos, poden servir per demanar a la Gran Bretanya que no es posi a favor dels espanyols en una hipotètica independència de Catalunya. «El tema de la novel·la és aquesta pugna entre el pragmatisme i l’idealisme», conclou Munné. Llegir més!
Títol: La peceta porpra. Autor: Joan Munné. Editorial: Parcir Edicions Selectes.
Recomanacions, febrer 2022 Cathalània; Història Bàsica de la Nació Catalana (Segona edició revisada) El Dr. Jaume Benages i els membres del Cercle català d'Història, Eva Sans i Joaquim Ullan, autors de l'obra, ens presentes la segona revisió, aquesta, totalment en versió digital.
En aquest llibre, el lector podrà endinsar-se amb facilitat en la història de Catalunya, un món de personatges i esdeveniments que conformen una de les èpiques més extraordinàries d’occident. Amb la seva lectura hom descobrirà una nació democràtica, solidària, pacífica, moderna i europea, defensora a ultrança de les seves lleis i llibertats. Llegir més!
Títol: Cathalània; Història Bàsica de la Nació Catalana. Autor: Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan. Editorial: Arola Editors (1a edició).
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.