Ràdio Liberty
La Comissió Europea veu "lamentable" usar fons europeus per enderrocar Ràdio Liberty
En la lluita que duem a terme les entitats, Cercle Català d'Història, Salvem la Platja de Pals i l'Ajuntament de Pals per salvar els principals edificis de Ràdio Liberty com a elements històrics i patrimonials d'interès internacional, i a fi de poder desenvolupar el projecte que demana el territori, aquest clam ha arribat fins a la Comissió Europea. Subscriu també la petició, la Gent del Ter.
En resposta a la carta on es denuncia que fons europeus aniran destinats a la demolició de patrimoni situat dins d’un parc natural acreditat amb Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), també en contra de 3 resolucions al congrés dels diputats i de la normativa cultural i de l’esmentada CETS, la Comissió Europea considera “lamentable” que l'Estat faci servir aquests fons provinents d’Europa per enderrocar les instal·lacions de Ràdio Liberty a Pals, i deixa molt clar que no els agrada la demolició del que queda d'aquest equipament “històric”.
Escoltem en exclusiva les declaracions d'Eva Sans, membre del Cercle Català d'Història i de Pau Bosch, de Salvem la platja de Pals sobre les raons de fer néixer aquest projecte i els motius d'haver portat la seva queixa a Europa. Reproduïm també la notícia publicada a la premsa i que té com a font, l'Agència Catalana de Notícies (ACN). Llegir més!

Entrevista radiofònica
La problemàtica amb Radio Liberty i Base Loran, a RNE-3.
Al programa Mediterraneo (RNE-3) del diumenge 6 de març i que dirigeix Pilar Sanpietro, la periodista Irende Desumbila ens ha parlat de les zones escollides durant la Guerra Freda per ser centre de comunicació i observació del moviment a la Mediterrània Occidental, amb els exemples de Radio Liberty i la Base Loran al bell mig del Parc Natural del Montgrí. Diverses entitats lluiten actualment per protegir aquestes construccions avui en total abandonament, i poder crear en elles, centres d'interpretació que ens permetin recuperar el seu passat i la seva història, així com tot allò que van significar en el marc d'un convuls segle XX. Per a dibuixar i presentar aquesta realitat, ha comptat amb la presència de Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història, i de Pau Bosch, president de l'Associació Salvem la Platja de Pals.
El programa en conjunt, ha estat dedicat als Macro Parcs Eòlics Marins.
Programa: Mediterraneo (RNE-3), 6 de març de 2022.
Entrevistats: Joaquim Ullan (CCH) i Pau Bosch (Salvem la Platja de Pals).
Grabació: Entrevista (14 min.) / Programa complet (59 min.).

Els comuns volen que es renaturalitzi la base Loran i Radio Liberty
"El grup parlamentari dóna així suport a la recent demanda de l’Ajuntament de Pals, en col·laboració amb Salvem la platja de Pals i el Cercle Català d’Història, que volen incloure dins del projecte el manteniment i rehabilitació de l’edifici central de Ràdio Liberty, l’antena parabòlica i l’accés principal per poder posar en valor un centre d’interpretació de la guerra freda, els elements arqueològics existents com l’antic port medieval, i els valors naturals de l’espai integrat al Parc Natural.". Article publicat a El Punt Avui el 25/01/22.
(.htm)
El Cercle Català d'Història, entitats ecologistes i l’Ajuntament de Pals fan front comú per evitar l’enderroc de Ràdio Liberty
"Bosch [Salvem la Platja de Pals] no entén per què des de l’Estat i la Generalitat no es fan enrere ara que han proposat una alternativa que integraria la nova edificació amb el paisatge i l’espai natural. A més, serviria per explicar la història i el paper clau que va suposar Ràdio Liberty durant la Guerra Freda. “Té un valor cultural i pedagògic innegable i demolir-ho és perdre part d’una història a nivell mundial que no es pot permetre. Per això està bé que tant les entitats com l’Ajuntament anem a la una per intentar aturar-ho”, remarca Bosch. La membre del Cercle Català d’Història, Eva Sans, coincideix amb Bosch en la importància de Ràdio Liberty com “element pedagògic clau” per entendre la Guerra Freda i part de la història contemporània.". Article publicat a Ràdio Capital el 23/01/22.
(.htm)
Radio Liberty, entre demolició i centre de la guerra freda
L'última proposta és la liderada per l'Ajuntament de Pals en col·laboració amb altres entitats com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història, i passa per mantenir i rehabilitar l'edificació central, l'antena parabòlica i l'accés principal. Volen que el lloc es converteixi en un centre d'interpretació de la guerra freda, però també que sigui un punt per donar a conèixer els elements arqueològics de valor de la finca que va ser l’antic port de Pals segles enrere i els valors naturals de l'espai, integrat al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter... Article publicat a La Vanguardia, el 05/11/2021.
El Cercle Català d'Història vol recuperar un espai natural, arqueològic i patrimonial de la platja de Pals
L'Ajuntament de Pals i altres agents del territori s'oposen a l'enderroc de Ràdio Liberty. Reclamen rehabilitar part dels edificis perquè l'espai es reconverteixi "en un referent històric i natural de la zona". Sostenen que les antigues instal·lacions són un referent de la Guerra Freda, i que són "úniques al món tant a nivell històric i arqueològic, com també natural, cultural i fins i tot d'enginyeria mecànica". Per això, volen aprofitar-les per reforçar "aquest potencial". Article publicat al Diari de Girona, el 12/07/2021.
(.htm)
Amplificant la llibertat: Les ones de ràdio que van combatre l'avanç de la Unió Soviètica
"L’Associació Salvem la Platja de Pals, el Cercle Català d’Història (C.C.H.) i Radioliberty.org, creuen que, dins d’aquests terrenys, s’haurien de renaturalitzar els aiguamolls i sistemes dunars, hàbitats d’interès comunitari prioritari, conservar-los i vigilar-los. Rehabilitar l’edifici central d’oficines de l’emissora, per a la creació d’un Museu, Centre d’Investigació i Divulgació de Ràdio Liberty i la Guerra Freda, que estudi i divulgui la seva decisiva contribució a la història del segle XX; per un centre d’informació i interpretació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; així com per una Seu de la Unesco, en memòria d’un dels primers directors de l’emissora." (Publicat al portal de l'Associació "Salvem la Platja de Pals", el 19/01/2021).
(.htm)
|