Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

L'IL·LUSTRE NAVEGANT CATALÀ CRISTÒFOR COLOM TORNA A PALS (Baix Empordà)

» Ja ha arribat l'hora de l'homenatge!

  Enguany, el Cercle Català d'Història commemorarà el 524è aniversari de la sortida del primer viatge de Cristòfor Colom cap a Amèrica tornant a Pals. Amb la finalitat de seguir avançant en les recerques colombines des de Catalunya i promoure l'estudi, el debat i el coneixement des d'aquesta vila empordanesa, el Cercle Català d'Història recupera amb el suport de l'Ajuntament de Pals, els anteriorment anomenats “Homenatge a Cristòfor Colom i a la Marina catalana” celebrats els passats anys. D'aquesta manera el proper dissabte 6 d'agost, esteu convidats a la jornada:
  

Cristòfor Colom i la Vila de Pals
IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració

  
  En aquesta jornada i entre d'altres activitats, destaca la ruta guiada i teatralitzada que es celebrarà a les 23:30h, i podrem viatjar al cor d'aquella aventura.
  

  
Programa de la jornada:
  

  • 18:00 h – Ambientació: Inici de la jornada amb recreació històrica a la Plaça de l'Ajuntament. Durant la resta de la tarda, es realitzaran ambientacions pels carrers del recinte medieval.
  • 19:00 h – Conferències: Conjunt de tres conferències a Ca la Pruna a càrrec d'experts en la matèria amb el tema: El rigor i la ciència multidisciplinar en les recerques colombines.
  • M. Carme Roca: Escriptora i autora de “L'Enigma Colom“ amb “Cristòfor Colom a l'imaginari col·lectiu”.
  • Eva Sans: Cap de recerca del Cercle Català d'Història, directora general de MÍTIC Gestió Cultural i co-autora del treball acadèmic “El Port de Pals” amb “El Port de Pals i la vila marinera: Documents, cartografia i arqueologia”.
  • Jesús Delgado: Pèrit cal·lígraf forense de la policia. Autor de l'estudi “Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI” amb “Cristòfor Colom investigat policialment”.
  • 23:30 h - Ruta teatralitzada nocturna: Ruta guiada teatralitzada, pel recinte medieval de Pals. Una atractiva visita, acompanyats dels personatges que ens explicaran la seva història. Es recomana punt de trobada amb el públic a les 23:15 a Ca la Pruna. Compra aquí la teva entrada per la ruta!

  
Nous punts de venda de "El Port de Pals":
  

  L'Eva Sans i en Narcís Subirana son els autors del treball titulat El Port de Pals, que ha estat publicat en el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins. Aquest estudi ara el teniu també disponible a Pals, en els següents nous punts de venda:

  • La Vila - Empordà natural: C/ Major, 8 - Pals - Tel.972 66 73 94
  • Quiosc de Pals: C/ Enginyer Algarra, 28 - Pals - Tel.972 66 72 60

  

  Vols apadrinar aquesta jornada colombina? Col·labora amb nosaltres i obté el teu obsequi. T'oferim dues opcions d'apadrinament.

  • Amb una aportació de 20€ el teu nom apareixerà en el proper número de la revista El Far de l'Empordà que recollirà àmpliament aquesta jornada.
  • Amb una aportació de 50€, a més a més obtindràs dues entrades per la ruta guiada teatralitzada del vespre.

Per apadrinar fes click aquí!

Des que l'any 1492 es va descobrir Amèrica, ha plogut molt...

  Diu la història oficial que un llaner incult fou el gran Descobridor, però això és fals.
  Des que l'eminent Luis Ulloa va revelar al món sencer des de París l'any 1929 en el Congrés Internacional d'Americanistes que Colom era català, es va acabar la tranquil·litat per la Oficialitat que fins aquell moment, seguia repetint barbaritats sense consistència ni rigor.
  Una persona tant culte, tan expert navegant com indiquen els seus coetanis, tant coneixedor de les mars i de l'art de la navegació, intrèpid, astut i tenaç navegant havia de tenir una molt bona formació. Són pocs els millors... i per això, són únics.
  “Honorant a Colom, Catalunya honora als seus fills predilectes”, aquest és el lema del concurs del Monument a Colom que la ciutat de Barcelona li va voler erigir amb motiu de l'arribada recent descobertes les Indies a la Ciutat Comtal. El monument de Barcelona és el més gran del món erigit en el seu honor, mesura 57 metres d'altura i fou construït per l'arquitecte Gaità Buïgas. Fou inaugurat l'any 1888 amb motiu de l'exposició universal.
  Si Barcelona ret homenatge al descobridor és perquè la ciutat hi té molt a veure amb la Descoberta d'Amèrica, ja que va acollir amb honors als primers indis que trepitjaren Europa.
  La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.

  

LUIS ULLOA descobreix l'orígen català de Colom i ho explica a Barcelona

  “Ulloa no trigà a ésser invitat per la Junta de l'Ateneu Barcelonès a pronunciar conferències a la capital catalana. Va venir a Barcelona al maig del 1927. Dissertà, també el dia 28, al Centre Excursionista de Catalunya, d'on la conferència fou radiada- explica el Butlletí corresponent- per Ràdio Barcelona, fent ús per primera vegada el Centre d'aquest meravellós mitjà de comunicació.”La trobada entre les dues cultures havia de ser positiva i pacífica però accions rebels posteriors, així com la corrupció i l'avaricia de certes faccions de nobles enviat a les possessions de les Indies desembocaren en violència. Un episodi negre també per estudiar algun dia a fons, a fi de fer justícia històrica i treure a la llum la veritat històrica.
  Les seves memorables conferències el varen convertir, a Barcelona, en un moment donat, en l'home del dia. Ho llegim a la “introducció” de Noves proves..; Jaume dels Domenys hi remarca: El Dr. Ulloa no s'ha proposat altra cosa, en els seus pregons i minuciosos estudis sobre el descobridor d'Amèrica, que aquest inflexible postulat de la ciència: recercar la veritat. Per això posa com a divisa de la seva tesi, destinada a obrir-se pas a desgrat de tots els prejudicis que es dreçaran contra ella, aquestes encertadíssimes paraules de l'il·lustre Guyau, que resen així:
  “La veritat pot esperar. La veritat romandrà sempre jove i estarà sempre segura d'ésser reconeguda a la fi.”
  
  Així, i seguint fidels a aquestes paraules, el Cercle Català d'Història seguirà treballant incansablement en la línea de treure a la llum dades que permetin avançar en la recerca colombina sumant sinèrgies i recerca transversal entre vàries disciplines i fer que la vila de Pals, sigui l'escenari principal d'activitats per a l'estudi i el debat.

  

"El Port de Pals: 1er Homenatge a Cristófor Colom i a la Marina Catalana de tots els temps". El reportatge de l'any 2008.

  En visperes d'aquesta IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració que es celebrarà el proper dissabte, 6 d'agost, us oferim íntegre, el reportatge editat pel Cercle Català d'Història, i que recull les millors imatges de la 1a edició de l'any 2008, i en que es donen totes les dades més importants conegudes fins al moment sobre les investigacions relatives al Port de Pals.
  Quasi 30 minuts de reportatge, per rememorar i gaurir-ne!

  
  Aquest reportatge és una realització de Manel Avilés, de l'any 2008. Guió i producció d'Eva sans i Joaquim Ullan.
  
  Si voleu saber-ne més sobre el El Port de Pals, us recomanem la lectura del treball del mateix títol, obra d’Eva Sans (Cap de recerca del Cercle Català d'Història) i d'en Narcís Subirana (investigador i fill de Pals), i que ha estat publicat el volum LIV de l’Institut d’Estudis Gironins.

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa