Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 09/03/10 al 15/03/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Neu gelada al mes de març, pluja forta al mes de maig"

La marina catalana

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Religiositat i pensament de Cristòfor Colom: Llull com a referent?”
"La darrera tertúlia a l'espai del "Cafè de l'Òpera", va portar per títol “Religiositat i pensament de Cristòfor Colom: Llull com a referent?” i va estar introduïda per en Jordi Salat, col·laborador del Cercle Català d'Història. Durant l'hora i mitja llarga que va durar la tertúlia, vam poder gaudir d'un apassionat debat entre les moltes persones que es van apropar a conèixer un aspecte fonamental alhora que poc treballat de l'almirall Colom." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)

Mars de canya
"Antigament, Portugal era un país abandonat a les solituds del mar. En els seus ports vivia una població diversa que va organitzar la reconquesta del territori àrab i la colonització. Els cavallers del Temple, foragitats per Felip de França, també van trobar acollida en les abruptes costes lusitanes, on fundaren l’orde de Crist, que tant contribuiria a l’expansió marítima." Article de n'Alba Vallés i Formosa.    (.pdf)

Imaginari català

Athanàgia: La gran ciutat ibèrica perduda, descoberta a les terres de Lleida?
"L’any 218 aC va ser crucial per a Catalunya i la resta de la Península. L’exèrcit romà dirigit per Gneu Publi Escipió establia el seu cap de pont a Empúries, fortificat urgentment en quatre dies. Venia a tallar la reraguarda del general Anníbal que en aquells dies estava travessant els Alps, camí de Roma. Els romans enviaren emissaris a l’interior de Catalunya per sotjar la voluntat dels seus pobles: bergistans, cerretans, lacetans, ausetans, ilergets…" Article d'en Jaume Clavé Cinca.    (.pdf)

"La universidad de Barcelona en el siglo XVI"
"Digamos, por lo pronto, que la ilustración española con su nuevo modelo centralizado de universidad proporcionó algunos trabajos historicos de las universidades castellanas (se edito la vieja obra de Chacón sobre la Universidad de Salamanca en 1789, se compuso el Libro de Becerro de esta real universidad de Valladolid en 1757) y de la Corona de Aragón, particularmente la de València." Article de n'Antonio Fernández Luzón.    (.pdf)

Els segles d'or

Els escrits jaumins de l’humanista Bernardí Gómez Miedes (1582 i 1584)
"És evident, i ja ha estat assenyalat en diferents llocs, que durant els segles XIV i XV la figura del rei Jaume I va ser reverenciada i lloada pels cronistes de la Corona d’Aragó (Belenguer 1984; Ferrando/Escartí 2008). Per altra banda, entre els valencians, a més, la festivació del 9 d’octubre com a data del naixement del país va permetre i potenciar un record permanent, cada any, de la figura reial, maximitzada amb cada celebració centenària." Article d'en Vicent Josep Escarpí.    (.pdf)

Especial

Església del Pi: Els secrets d’una restauració
"Aquest temple barceloní, un dels més representatius de l’estil gòtic català, ha tingut una història accidentada. La seva estructura sembla feta a prova d’incendis, explosions i, fins i tot, de terratrèmols. Aquests són alguns dels ensurts més destacats que ha patit l’església construïda entre els segles XIV i XV i declarada bé cultural d’interès nacional (BCIN) l’any 1931. (+info)"




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Maria Denarnau, Rennes-le-Chateau i el misteri més venut de la història
"Hivern de 1891. Un emprenedor i vigorós sacerdot de 40 anys movia un altar visigot de la seva església dins un projecte de reformes de l’antiquíssim recinte, construït com a molt tard a principis del Segle IX. Berenguer Saunière va quedar ben sorprès al trobar dins de l’altar quatre pergamins, amb textos que semblaven incomprensibles d’entrada….però Berenguer era culte i intel·ligent. Les autoritats eclesiàstiques locals l’havien defenestrat a aquell perdut poblet dels Pirineus però la seva capacitat no havia minvat gens…" Article d'en Jordi Teixidor.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa