Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Perversió de la història oficial: Visita a la Sevilla colombina”
» Actes culturals
El Cercle Català d’Història va organitzar el primer “espai-tertúlia al Cafè de l’Òpera” de la temporada. En un espai emblemàtic com sabeu, recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històrica, patrimonial o artística catalana. Cada tertúlia presenta un tema diferent que el moderador-convidat exposarà i que obrirà el debat acompanyats, això si, per la degustació d’un bon berenar.
Aquesta primera tertúlia, va portar per títol “Perversió de la història oficial: Visita a la Sevilla colombina” i va estar introduïda per n'Eva Sans i en Joaquim Ullan, ambdós, membres del Cercle Català d'Història.

Indubtablement aquesta modalitat d’actes al Cafè de l’Òpera, continua resultant tot un èxit i així ho demostra el número de persones que cada cop s’interessen per participar-hi activament. En aquesta tertúlia, es va sobrepassar la vintena de persones, la qual cosa és una veritable satisfacció alhora que contribueix d’aquesta manera, cada cop més a la difusió de la feina que moltes persones realitzen vers la recuperació de la nostra història.

Documents relacionats:
Els protagonistes de la tertúlia, van centrar en la línia de revisar la ficció que la història oficial ens ha explicat sobre la descoberta d’Amèrica, i que mostra com és bàsic realitzar una recerca i què cal demostrar fefaentment amb proves tot allò que nosaltres defensem. Però també és ben cert, que una altra cosa a fer, és anar al moll de l’os, és a dir, anar al lloc on ens han dit que han passat “les coses”, i veure amb els propis ulls, el que realment hi podem trobar.
Això que pot semblar una bajanada, no ho és tant quan ja és té l’experiència d’haver visitat per exemple, la casa on “diuen” que morí Colom a Valladolid, el palau on Colom va negociar el tercer viatge amb la reina Isabel a Medina del Campo, tot tipus de museus relacionats amb el tema, etc, etc, i et trobes amb unes situacions i realitats tan fosques i sospitoses, que fan semblar Millet i Montull, uns aprenents de firaire.
La feina de l’estada a Sevilla es va centrar en les següents fites:
- Recerca en fons documentals.
- Visita a museus, exposicions o llocs relacionats, com a treball de camp.
- Visita a llocs alternatius.
- Anàlisi del personal dedicat i valoració de la informació aportada.
Durant la tertúlia, es va parlar de la majoria d’aquests aspectes i d’un bon grapat d’anècdotes que es produïren durant l’estança a la capital andalusa. L’Eva Sans alhora, va poder fer esment del treball que prepara i que en els propers mesos veurà la llum, al qual recollirà entre d'altres coses, moltes de les troballes que s’han realitzat al Archivo General de Indias.
Els assistents, a més de passar una molt bona estona, van sortir veritablement sorpresos en descobrir la realitat que ens podem trobar en aquells llocs on la història oficial ens explica una cosa, i un cop allà, el que trobem és un veritable circ.
Redacció del CCH Fotografies: Maria Miró
|
|
|