Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

"La ciutat de Barcelona" de Francesc Carreras Candi

» La biblioteca: Historiografia

  Aquest llibre és una obra de referència sobre la ciutat de Barcelona, que s’esmenta molt a les bibliografies però, de fet, avui resulta poc llegida o consultada.

  En alguns aspectes pot considerar-se una obra superada, al capdavall és un llibre publicat el 1916 que acaba donant-nos una visió de Barcelona que arriba a tot estirar i parcialment només fins a 1915. I des de llavors ha passat gairebé un segle. A més, es tracta d’una obra que algú pot considerar desequilibrada, si ens fixem en l’espai dedicat a aspectes de la història religiosa de la ciutat, però que cal reconèixer tenen una important trascendència que va més enllà de la vessant religiosa, incidint també en qüestions socials i urbanístiques. Sí que el senyor Francesc Carreras Candi (Barcelona, 1862-1937) era un home religiós, profondament catòlic a la manera del seu temps. Això fa que el seu visceral antisemitisme ?que li surt en parlar de la crema del call i també en altres moments? resulti “políticament correcte” si considerem que es manifesta en temps de la Primera Guerra Mundial i no durant la Segona. Fruit del mateix ambient de la seva época de formació (llicenciat de Dret per la UB el 1882) és el seu rebuig del món islàmic, entès com a enemic.

  Pero curiosament aquesta obra sobre La ciutat de Barcelona del catòlic i nacionalista de dretes senyor Francesc Carreras Candi és un brillant exemple de d’aquell concepte expressat pel geògraf llibertari Elisée Reclus: la història és la geografia del temps. Un altre exemple d’intelectuals d’ideologies oposades però coincidents en més d’un concepte bàsic del seu treball.

  El fet indubtable és que l’advocat, historiador i polític Carreras dóna amb La ciutat de Barcelona la que, molt probablement, és encara la millor obra sobre la formació i desenvolupament de la ciutat de Barcelona al llarg dels segles.

  Certament, els primers capítols són els que les aportacions d’arqueòlegs, historiadors i geògrafs han superat amb escreix durant el segle XX, i encara ho fan al XXI, pero a partir de la p 173, on comença el capítol dedicat a la “Dominació franca”, l’obra de Carreras presenta encara avui una solidesa sorprenent. Aquests capítols ?La ciutat dels comtes; Lo territori de Barcelona; Progrés urbà mitgeval; Edificis i fundacions mitgevals (1162 a 1516); Crisis socials i econòmiques; La Universitat o Comú; Privilegis, jurisdicció i milícia; Imposicions i drets; Administració económica autónoma; Moviment urbà modern (1516-1854); L’Ajuntament (segles XVIII a XX); Moviment eclesiástich (1516-1915) i, per acabar, Llochs sub-urbans en los temps moderns? són en general d’una modernitat astoradora i, alhora, senyal d’un mètode i una capacitat de treball envejables.

  Si La ciutat de Barcelona presenta avui les característiques d’una obra moderna i actual ?ortografia pre-normativa a banda? és perquè Carreras actúa com un autèntic investigador i treballa a partir de documents originals. I si les seves conclussions i opinions poden resultar a vegades discutibles, els fets que li serveixen de base resulten del tot indiscutibles.

  Per altra banda, cal dir que l’edició original és modèlica. El paper és de gramatge discret, per evitar excés de pes i gruix, però suficient per suportar la impressió de la nombrosa il·lustració ?reproduint tant fotografies com dibuixos, gravats i plànols?, cosa que no exclou que s’hagin encartat addicionalment més de 40 fulls de paper especial amb il·lustració diversa. Però la publicació destaca per la meticulosa complexitat del seu utilíssim “Index analítich”, que va de la pàgina 1.079 a la 1.124 i s’organitza en quatre seccions: Arxius, publicacions i autors; Noms personals; Noms toponímichs; Edificis, monuments i corporacions.

  Resumint, una obra de 1916, no superada, que resulta de consulta obligada per documentar-se sobre gairebé tots els aspectes de la història urbana de Barcelona.

Jordi Peñarroja

 

Fitxa bibliogràfica:

CARRERAS CANDI, FRANCESC. La ciutat de Barcelona. Volum de la “Geografia general de Catalunya” dirigida per Francesc Carreras Candi. Establiment editorial de Albert Martín. Barcelona, 1916. (1.134 pp. de 18,5x27 cm, més 47 fulls encartats d’il·lustració i plànols diversos).

Edició exhaurida. Hi ha edicions posteriors en facsímil. Pot trobar-se en algunes biblioteques.

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa