Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Les cartes catalanes (II)

» Cal saber

  A l'article d'aquesta secció titulat Les cartes catalanes (I), llegeixo un comentari sobre el fet que a la Catalunya Nord anomenen “cartes catalanes” a la baralla que aquí coneixem habitualment com a “baralla espanyola”, i l’autor es pregunta si es podria tractar d’una altra apropiació, com tantes altres, per part dels espanyols.

  Encuriosit, començo a investigar. De seguida em topo, efectivament, amb alguns exemplars antics a la venda en botigues per internet d’unes anomenades “cartes catalanes” que són exactament idèntiques a l’anomenada “baralla espanyola”. De seguida també, recordo que la primera vegada que vaig llegir sobre el tarot, em va sobtar assabentar-me que les 22 cartes més conegudes del tarot eren només els anomenats “arcans majors”. En canvi, els anomenats “arcans menors” eren justament les cartes que van de l’as fins al rei, 14 en total, de 4 pals diferents, justament els mateixos pals que les cartes de les “cartes espanyoles” o potser ja n’haurem de dir “catalanes”. Per tant, aquestes cartes tenen clarament l’origen en el tarot, o a tot estirar, el tarot i aquestes cartes tenen el mateix origen comú. Això sí, se n’ha eliminat la reina, ja que per a cada pal, els arcans menors del tarot són: as, dos, tres, quatre, cinc, sis, set, vuit, nou, deu, patge, cavaller, reina i rei (de monedes, copes, espases i bastons). En canvi, la reina no forma part de la baralla que coneixem actualment per al joc, però tota la resta és idèntic, a excepció de l’eliminació del vuit, el nou i el deu, en la baralla més habitual de 40 cartes.

  A continuació, doncs, encamino la recerca cap als orígens del tarot. Suposadament les primeres referències al tarot provenen de la “França” i l’“Alemanya” del segle XIV. Veig també referències que relacionen el tarot amb la càbala i el simbolisme egipci. Però de seguida topo amb uns investigadors catalans, Daniel Rodés i Encarna Sánchez, especialistes en el tarot de Marsella, que plantegen que l’origen del tarot hauria de buscar-se en realitat en els càtars i la cultura occitana del segle XIII, la filosofia dels quals encaixaria perfectament amb la idea bàsica del tarot. Així, segons aquests investigadors catalans, la presència d’una papessa, la importància dels personatges femenins i la presència de referències a un cristianisme diferent de l’ortodòxia romana farien pensar en un ús general del tarot com una transmissió d’uns coneixements filosòfics. De fet, aquests investigadors ens fan notar que el tarot va ser prohibit per l’Església Catòlica per “heretgia” i no pas per “bruixeria” o “superstició”, fet que recolzaria la hipòtesi càtara sobre l’origen del tarot.

  Recapitulant, doncs, les connexions es comencen a veure força més clares. Les cartes de la “baralla espanyola”, també anomenades “cartes catalanes” com ja hem vist, fins i tot avui dia, són un derivat dels arcans menors del tarot, que tindrien alhora el seu origen en els càtars, que justament eren sota protecció dels comtats catalans fins a la desfeta de Muret que va donar lloc a la seva eliminació.

  A primer cop d’ull, doncs, certament tot apunta que les cartes es mereixen molt més el nom de “cartes catalanes” que no pas el de “naipe español”.

Juan Manuel Rodríguez

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa