Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 06/03/12 al 19/03/12

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Colón ¿era catalán? - Reproduïm un vell article de l'hemeroteca de La Vanguardia
   (.pdf)

Reportatge de COM-Ràdio sobre la "Ruta històrica i paranormal per la vila de Gràcia"
   (.mp3)

Cristòfor Colom, l'enigma continua. Important article de la Revista de Girona
   (.pdf)

"Exponen en Madrid otras dos joyas de Leonardo Da Vinci". Un altra dels grans misteris que donaran a parlar
   (.pdf)

Pensar o creure i el poder dels doctors de la llei. Un article d'en Jordi Salat
   (.pdf)





Refranyer

"De xiular res n'has de treure, si és que l'ase no vol beure"

La marina catalana

"La connexió catalana de Colom i Da Vinci". Entrevista a Eva Sans i a José Luís Espejo al programa "La fi del món" de Ràdio l'Escala
"Dos homes que van ser peces clau en l’inici del Renaixement, Leonardo da Vinci i Cristòfol Colom, tenen més a veure amb Catalunya del què sembla. L’historiador i escriptor José Luis Espejo acaba de publicar el llibre “El viaje secreto de Leonardo da Vinci” on assegura, entre altres coses, que la Moreneta va inspirar el somriure que després Leonardo va donar a la Gioconda. I que moltes altres obres de l’artista de Florència contenen paisatges catalans, fruit de la seva estada al Conflent, d’on seria originària la família, com a Barcelona, durant l’època en què Leonardo va desaparèixer de Florència i Milà. Acompanyats de l’historiador gironí Joan Margall, també parlem amb la historiadora Eva Sans, del Cercle Català d’Història, que ens explica les possibilitats de que Cristòfol Colom salpés del port de Pals (Baix Empordà) en comptes de Palos de la Frontera (Huelva), tal com explica la història oficial. Sans, a més, reclama més implicació de les administracions i dels investigadors catalans per redescobrir una part de la història del país que fins ara ha estat amagada." Gravació del programa "La fi del món" de Ràdio l'Escala del 11/02/12.

La conquesta catalana del nou món
"Cada vegada queden menys persones que puguin negar la catalanitat del descobriment d’Amèrica, després de les nombroses investigacions que s’han anat portant a terme i de refrescar la memòria de la gent respecte de la capacitat que tenia la marina catalana per dur a terme una gesta d’aquestes característiques." Article d'en Narcís Subirana publicat a la REVISTA DE GIRONA, Núm.266.    (.pdf)

Américo Vespucio, el hombre que dio nombre a un continente
"Hace hoy 500 años, un 22 de febrero del 1512, fallecía en la ciudad de Sevilla Américo Vespucio (Amerigo Vespucci en grafía italiana), considerado un personaje clave de la primera generación de descubridores al servicio de España y Portugal. Sin embargo, su figura está envuelta en la controversia. Hay quien lo acusa de apoderarse de un descubrimiento que no fue suyo y todavía quedan aspectos de su biografía por ajustar, como el número de viajes que realizó a América o si fue él o no el primero en pisar la tierra firme de este continente." Article d'en José Luís Espejo publicat al diari LA VANGUARDIA del 22/02/12.    (.pdf)

Imaginari català

Repoblació o "Repoblación"
"Cercant els cognoms (Pujalte) de la meua família materna (Santa Pola – Baix Vinalopó - PV) vaig recalar en el poble d’Asp (Vinalopó Mitjà – PV), on havia sentit que provenia. Com que la carta pobla de 1611 és prou documentada a la xarxa, em va ser fàcil aconseguir-la, i efectivament apareix el cognom Pujalt, però no és aquest l’objectiu de l’article." Article d'en Miquel Àngel Martinez.    (.pdf)

Localizan por el aire el puerto de Pollentia
"Las teorías sobre la existencia de dos puertos romanos en la ciudad de Pollentia acaban de confirmarse. La empresa catalana Movin Marine ha localizado los restos barriendo las bahías de Pollença y Alcúdia. En concreto, una expedición de seis científicos formada por ingenieros, informáticos y geógrafos dio con las estructuras – una parte de ellas supuestamente sepultadas bajo la tierra y la otra bajo el mar– mientras realizaba una labor de seguimiento de una serie de cables submarinos eléctricos. “Comprobábamos si éstos tocaban restos arqueológicos”, explica el investigador Joaquim Casellas, que ya ha puesto en conocimiento del Consell el que podría ser el descubrimiento del año en la isla. Ahora mismo, el investigador espera respuesta de la institución." Publicat al DIARIO DE MALLORCA del 19/01/12.    (.pdf)

Especial

Catalunya sota les bombes
Interessant document sobre els borbardeigos que va patir Catalunya durant la guerra civil. Blog: http://catalans.blogspot.com/




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Els oficis a la Barcelona medieval: Els capellers vers 1300
"Com a continuado deis estudis dedicáis al món del treball a la Barcelona baixmedieval, alguns ja publicats.H) ara presentem la casa i l'obrador d'un capeller establert a la Vilanova de la Mar juntament amb algunes noticies sobre altres del mateix ofici. Sembla una bona época pels artesans de l'abillament, entre ells els capellers, que aprofiten l'extraordinária difusió de toda mena de barrets, ja que la moda afavoria la utilització d'aquest complement i per altra part resultava imprescindible per protegir-se de diferents fenómens meteorológics, como el sol i la pluja." Article de na Carme Batlle.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa