Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 07/12/10 al 13/12/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Tres coses fan l'home gras: molt menjar, molt dormir i poc patir"

Activitats

Conferència i sopar-tertúlia: “El desconeixement de la maçoneria”, amb Enric Benages
"El Cercle Català d'Història va organitzar la segona de les conferències de la temporada, i que va tenir lloc el passat 16 de novembre com és habitual, al Centre Comarcal LLeidatà. En aquest cas, vam parlar de la maçoneria i ho vam fer amb un veritable entès en el tema, n'Enric Benages, mestre maçó." Crònica de la redacció del CCH.    (.htm)

Temps de guerra i repressió

Vídeo-reportatge: 1714, l'hora de l'exili
"L'any 2003, el conegut programa cel C33 "Tarasca", va produïr un interessantíssim reportatge que avui encara podem trobar al portal edu3.cat, dedicat a un important episodi de la desfeta de 1714 en que Catalunya va perdre definitivament les seves institucions. "Tarasca" fa un resum històric de l'exili català austriacista després de la caiguda de Barcelona i Cardona, al setembre de 1714, durant la Guerra de Successió." Reportatge publicat al portal edu3.cat.    (.htm)

Imaginari català

La papirologia: Una ciència de futur de la mà del passat
"La professora Montserrat Tudela i Penya, és directora de l’Inventari Papirològic de Catalunya i subdirectora d’Auriga. En aquest article publicat a la Revista del Col.legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, núm. 129. Gener 2008. pàg. 134-144, ens fa una aproximació a la ciència de la "papirologia" que com bé diu ella mateixa a l'inici de l'article, 'és la disciplina que llegeix, conserva, restaura i interpreta els antics escrits en papir'." Article de na Montserrat Tudela i Penya.    (.pdf)

Origen de les empreses exportadores de suro de Sant Feliu i de Palamós, 1750-1760
"Aquest breu article pretén una succinta descripció de l’aparició de les primeres xarxes de comunicació i companyies dedicades a la comercialització del suro a mitjans del segle XVIII, més precisament entre els anys 1750-1760. S’hi descriuen algunes particularitats de les infraestructures portuàries, l’arribada del primers tapers francesos i la formació de les principals empreses exportadores de Sant Feliu de Guíxols i de Palamós, amb una breu exposició de l’entramat de relacions comercials que s’estableix en aquesta fase primigènia del desenvolupament de la indústria tapera al Baix Empordà." Article d'en Gabriel Martin i Roig    (.pdf)

Els segles d'or

Encara sobre València i Ausias March al segle XVI
"En un treball meu anterior editat fa poc, la revisió de material ja conegut sobre March al segle XVI em portava a destacar el paper dels valencians com a transmissors de l'obra ausiasmarquiana. Posteriorment, la lectura d'algunes aportacions que s'han generat al voltant de l'aniversari marquià del 1997 i la lectura de nous textos en arxius i biblioteques, necessaris per a realitzar un altre treball molt més complex, que ara recentment ha vist la llum, m'aportaren noves dades que, en part, ja vaig recollir en aquest darrer estudi. En efecte, una mirada atenta sobre la cultura a València durant el segle XVI ens permet de situar aquesta ciutat al mateix nivell que Barcelona en l'interés per l'obra de March, tot i que la seua concreció siga un tant diferent del que s'esdevingué a la capital catalana." Article d'en Vicent Josep Escartí    (.pdf)

Especial

Em dic Catalunya i sóc una nació (I)
"Què és una nació? segons el diccionari de la real acadèmia de la llengua espanyola (ús aquest diccionari perquè aquesta part de la població no s’alteri) és, en una de les seves accepcions, “Conjunt de persones d’un mateix origen i que generalment parlen un mateix idioma i tenen una tradició comuna”.
Aquest documental-reportatge, en principi, està dirigit a un públic infantil, però el seu contingut ens serveix a tots.
“Em dic Catalunya i sóc una nació” és un documental que no ha de ser mal interpretat, diu el que diu i no li busquem més significats. En aquest vídeo es fa un recorregut sobre la història de Catalunya, de les seves gents, llengua i cultura. Gaudiu-lo!"




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

La taula misteriosa
"La revetlla de Sant Bartomeu de 2000 vaig pujar al cim del Sinaí per gaudir de l'espectacle de veure eixir el sol. Una experiència, en el meu cas, gens mística però poètica. El matí de dia 24 d'agost, en davallar a la falda de la muntanya, quant la calor del desert feia recular la frescor de la nit més estelada que he vist mai, vaig visitar el monestir on se suposa que hi ha Caterina d'Alexandria. Allà es mostra als turistes l'esbarzer ardent des d'on, segons l'Èxode, Déu il·luminà i parlà a Moisès i, encara ara, als que s'ho volen creure. L'antiguitat de la murada embadaleix el viatger, però més l'enriqueix fer un tast a la famosa biblioteca i a la capella." Article d'en Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo".    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa