Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 19/10/10 al 25/10/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Barcelona la rica, Saragossa la forta i València l'hermosa"

La marina catalana

Cròniques des de la Sevilla Colombina
"Donat l’èxit que han tingut les diferents cròniques que hem anat publicant al bloc Cathalonia, de la nostra estada a principis d’octubre a la capital andalusa, us presentem en un sol document el recull complet de les mateixes, així com les conclusions obtingudes. En el seu moment, coneixereu també, els resultats dels treballs realitzats a l’Archivo General de Índias." Article d'en Joaquim Ullan.    (.pdf)

La Biblioteca Colombina de Sevilla no tiene luz eléctrica ni medidas de seguridad para proteger sus tesoros
"Arran de les cròniques sevillanes publicades en l’article anterior, vam trobar en hemeroteques un curiós article de l’any 1986 del diari EL PAÍS, que deixava ben a les clares, la realitat del tracte que havia patit l’esmentada Biblioteca Colombina. Articles com aquest i estudis com els realitzats per autors com l’Alba Vallès per exemple, ens poden fer entendre que el que hi havia en aquesta biblioteca en èpoques de Ferran Colom, comparat amb el que hi ha ara, realment és irrisori." Article del diari EL PAÍS del 19/01/86.    (.pdf)

Joan Prim, “Colombo-92”
"I per no deixar el tema “Sevilla” ni les hemeroteques, que millor que recuperar un article del Diari de Sabadell de l’any 1992, en què el periodista entrevista a un conegut maquetista naval del Museu Marítim de Barcelona, que en aquell moment es desplaçà a Gènova a un esdeveniment paral·lel a l’Expo de Sevilla, i que organitzaren els italians a fi de què ningú oblidés que “Colón”, era genovès. Aquest maquetista naval, no era altra que el nostre amic i col·laborador, en Joan Prim i Terrades, tot una font de coneixement de la nostra marina." Article del DIARI DE SABADELL del 16/05/92.

Imaginari català

Noves dades sobre el palau episcopal de Girona
"Cap autor no ha intentot desxifrar l'escut del bisbe Margarit II i per oixó no s'ha establert la seva ascendencia materna i cap documenf no el cita amb el cognom matern. Jaume Sobrequés i Callicó i Armand de Fluviá (Gran Enciclopedia Catalana, tom 9, pag. 594), seguint l'opinió de Santiago Sobrequés i Vidal [Annals de l'l.d'E. G-, vol. 12, pag. 279, Girona 1958) consideren que Joan Margaril II era fill de Lluís Margarit i de Joana de Requesens, nét de Francesc Margarit i de Pau, qui era germá del bisbe Margarit I." Article d'en Jaume Marquès i Casanovas.    (.pdf)

Poema 30 del llibre “36 poemes a partir del 36”, de Ricard Creus
"Aquest llibre es una profunda reflexió sobre la guerra civil, sobre tot el que va passar i tot vist des de la percepció de un nen petit, tal com era ell. Aquest poema es un crit solemne a la llibertat d’expressió. Ricard Creus com altres poetes que van viure la dictadura, varen escriure en silenci, per a que avui puguem gaudir de la nostra llengua." Poema d'en Ricard Creus.    (.pdf)

Especial

What is Catalonia?
"Info about Catalonia. Blog: http://catalans.blogspot.com"




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El corn marí
"La utilització dels cargols de mar gegants –és a dir, de dimensions grosses– com a instruments musicals ha provocat en el nostre idioma que se’ls donés el nom d’un altre objecte d’origen aterrat també utilitzat com a instrument de música i de so similar. Es tracta del corn, paraula que ve del llatí cornu, que vol dir banya, i el seu ús remot com a instrument musical no solament ha servit per batejar el seu homònim marítim sinó també a una extensa família d’instruments de vent –corneta, cornetí, cornet–- i tota la gamma que en anglès porta el horn com a sufix, que compren un grup prou nombrós." Article d'en Xavier Orriols i Sendra i en Jordi Salvador G..    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa