Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 06/01/09 al 12/01/09

Refranyer

"La campana no va a missa, però a tots avisa"

Temps de guerra i repressió

Pere Torroella i les corts dels infants d’Aragó el segle XV
"Torroella fou una personalitat que s’imposà dins el cercle d’escriptors i poetes que el conegueren. El seu càrrec de conseller reial, la privança de què va gaudir prop del príncep de Viana, l’habilitat amb què s’expressava en català i en castellà, la gran lectura de poesia que revela el seu poema Tant mon voler, les amistats que devia fer durant la seva estada a Castella, li donaren un relleu que el seu talent poètic i prou no explicaria." Article d'en Francisco J. Rodriguez Risquete.

Felip V ens portà a una via morta
"Entrevista apareguda a VilawebTv a Carmen Pérez i Aparicio en motiu de l'aparició del llibre "La fi del Regne de València" per l'Editorial 3 i 4. Carme Pérez és Professora Titular d’Història Moderna de la Universitat de València. Deixebla de Joan Reglà, és considerada la millor especialista en la Guerra de Successió al Regne de València, camp al que ha dicat gran part de les seues investigacions, dutes a terme en arxius valencians, catalans, espanyols en general i estrangers. És autora de nombrosos treballs sobre aquesta problemàtica, que han estat publicats en Revistes especialitzades, Actes de Congressos o Capítols de llibres." Entrevista de Vilaweb.    (.htm)

Imaginari català

La pintora Rosa Agenjo, col·laborarà amb el CCH
"Us anunciem que properament tindrem una nova col·laboració de luxe. Per una banda, la coneguda pintora Rosa Agenjo i Bosch, doctora en Belles Arts i professora titular del Departament de Pintura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, i el seu col·laborador habitual en Xabier Osarte i Garayoa, escriptor, poeta i pedagog, ens presentaran un treball en exclusiva per al CCH, titulat "Les heroïnes de 1714" on a traves de 10 pintures de la pintora catalana, i del text d'en Xavier Olarte amb introducció del professor Jaume Sobrequès i Callicó, realitzarem la primera incursió en l'imaginari català a traves de la pintura. Mirant a través dels ulls de la Rosa Agenjo, recuperarem unes dones d'una època, que mai podem esborrar de la memòria." Article d'en Joaquim Ullan.    (.htm)

Nous personatges per l'imaginari històric català
Tres nous dibuixos per continuar amb aquesta secció, són els que en Francesc Riart ens envia aquesta setmana. Per una banda us oferim la indumentària d'un personatge del calcolític (2.200/200 aC), també un cavaller (1470), i un soldat (1610).

La biblioteca

"Historia de los movimientos, separacion y guerra de Cataluña en tiempo de Felipe IV" de Francisco José de Melo
"Mal anomenada amb la denominació folklòrica de guerra dels Segadors, la guerra de Separació és un intent català de trencar amb la monarquia hispànica i un clar precedent de la guerra de Successió. La causa que mou els catalans en ambdues conteses és fonamentalment la mateixa: la monarquia es manifesta amb absolutisme, s’identifica amb Castella, i violenta amb un seguit d’actuacions l’ordre constitucional català. De fet, la confrontació està provocada expressament pel govern de Madrid i el conde-duque de Olivares fa vint anys que hi va al darrera." per Jordi Peñarroja.    (.htm)

La crítica

Oliba, la Bíblia, arrels de Catalunya
"La publicació del volum Oliba i la seva Bíblia coincideix amb la finalització de la celebració del mil·lenari del nomenament d'Oliba de Cerdanya (971-1046) com a abat de Santa Maria de Ripoll i Sant Miquel de Cuixà (1008). Anscari Manuel Mundó va destacar la transcendència de la figura de l'abat remarcant el caràcter d'"universalitat" i l'impuls del moviment Pau i Treva i que la Bíblia de l'Abat Oliba, "descoberta de manera molt fragmentada", és "un document molt important sobre la història de Catalunya"." Article del DIARI DE GIRONA del 04/01/09.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa