Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa

cch
 


Refranyer

"Pel desembre, gelades i nevades, i tot plegat moltes vegades."Editorial

Editorial, desembre 2022
Reflexions sobre les Constitucions de Catalunya

Tradicionalment, un estat que tracta d'esborrar la identitat d'un territori ocupat, se centra especialment en la llengua i en la història. En el cas de Catalunya, això no és una excepció, i ho podem comprovar dia rere dia amb la pressió a què estan sotmesos aquests dos aspectes tan fonamentals.
En els darrers dies, s'ha commemorat l'aprovació d'una Constitució espanyola, que a banda d'estar desbordada, simbolitza qualsevol cosa excepte una democràcia plena. Enmig de tot aquest debat i caient com sempre en el parany, els catalans oblidem un dels monuments més grans creats per aquesta nació en plena època medieval: les seves constitucions, que a banda de ser el fonament d'aquell estat medieval, es convertí alhora, en tot un monument jurídic, a l'alçada de les més avançades del món.
Fet aquest preàmbul, i atenent a què justament el dijous dia 15 de desembre, el Cercle Català d'Història, celebrarà una nova edició de la seva habitual tertúlia-virtual, és aquest, un bon moment per escalfar els motors del debat. Per a fer-ho, hem escollit un dels moltíssims textos acadèmics espanyols, que s'han escrit al voltant de les constitucions catalanes. En aquest cas, ens referim a un breu resum d'un article publicat a la revista Espacio, tiempo y Forma, de la Facultat de Geografia y Historia de la UNED.   Llegir més!


Editorials anteriors!Agenda

Tertúlia virtual, 15.12.2022
Tertúlia virtual-El Cafè de l'Òpera: "Les constitucions de Catalunya: Bases d'un Estat"
El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera tertúlia virtual que realitzarem i que es coneix com, "El Cafè de l’Òpera”, en record de les tertúlies presencials que realitzàvem en aquell emblemàtic espai barceloní, abans que la pandèmia, alterés les nostres vides.

El passat 6 de desembre, s'ha commemorat l'aprovació d'una Constitució Espanyola, que a banda d'estar desbordada, simbolitza qualsevol cosa excepte una democràcia plena. Enmig de tot aquest debat i caient com sempre en el parany, els catalans oblidem un dels monuments més grans creats per aquesta nació en plena època medieval: les seves constitucions, que a banda de ser el fonament d'aquell estat medieval, es convertí alhora, en tot un monument jurídic, a l'alçada de les més avançades del món.

  • Fou la base de l'Estat Català?
  • Un monument jurídic medieval?
  • Com i perquè cal reivindicar-les?
De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia virtual a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera (ara virtual) és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 15 de desembre, a les 7 del vespre.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: Activitat virtual.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496
* Uns dies abans de l'activitat, rebreu l'enllaç de la tertúlia virtual.


Activitats anteriors!L'article

L'article, setembre 2022
La formació de l’Estat modern: el cas dels Estats Units

Diverses són ser les causes que van erosionar el poder de l’antic règim, entre elles, les pugnes entre sobirans i noblesa pel domini de l'autoritat; rebel·lions de camperols contra els impostos; la propagació de les relacions comercials; el renovat interès en idees polítiques clàssiques; les transformacions tecnològiques i militars; la consolidació de les monarquies nacionals; el desafiament al catolicisme i la lluita entre l'Església i l'Estat (Held 2002: 5-6).
Amb la pau de Westfàlia en 1648, va sorgir un nou ordre. Resumint, els Estats són sobirans i no tenen autoritat superior; legislatiu i justícia són poders que estan a les seves mans; el dret internacional s’orienta a permetre la coexistència entre estats; la responsabilitat d’actes transfronterers només concerneix els afectats; es considera que tots els Estats són iguals davant la llei i les diferències entre ells, sovint es resolen per mitjà de la força (Held 2002: 8-9).   Llegir més!


Articles anteriors!L'entrevista

L'entrevista, desembre 2022
Entrevistem a l’investigador Jose Luis Espejo. "Bona part de la veritat històrica és atresorada per una sèrie de minories."

El nostre convidat d’avui, va néixer a Barcelona el 1965. És llicenciat en Geografia i Història, i va començar la seva carrera literària com a articulista a diverses revistes d'anàlisi social. Les diverses estades als Estats Units i la Gran Bretanya, que es vanan prolongar al llarg de diversos anys, el van permetre posar-se en contacte amb els corrents més actuals pel que fa a les dues matèries que més li preocupen: la Història Oculta i el pensament social. Ha treballat com a guionista de televisió i és realitzador de productes audiovisuals de caràcter històric.
Jose Luis Espejo és autor d'Alto Riesgo, los costes del Progreso, Leonardo, los años perdidos, El Conocimiento secreto, Los Hijos del Edén, El viaje secreto de Leonardo da Vinci, Los mensajes ocultos de Leonardo da Vinci, Temas de Historia Oculta, nuestro pasado robado, El sueño de Hitler, una pesadilla para la Humanidad, Temas de Historia Oculta, las doctrinas prohibidas, Ecos de la Atlántida, Memorias de Leonardo da Vinci i El árbol de los mitos.
En 2023, un nou llibre veura la llum, es tracta de: Cristóbal Colón, ese gran desconocido.   Llegir més!


Entrevistes anteriors!Recomanacions

Recomanacions, octubre 2022
Al voltant del 12 d'octubre...

A ningú escapa que som en el mes amb una de les festes més controvertides que existeixen: el 12 d'octubre dia de la hispanitat. Amb aquesta data en la ment, és un bon moment per recordar i recomanar, algunes de les obres que al llarg d'aquests darrers anys, han aparegut en el mercat i que des de vessants diferents, com poden ser en aquest cas, la novel·la i la recerca, ens apropen una mica més a la nostra realitat, el personatge d'aquest Cristòfor Colom, tan diferent de com ens l'ha vestit l'oficialitat.
Us apropem també, un article aparegut a La Vanguardia en 2012 i que duia per títol, "El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad". L'autora fou la nostra companya, Eva Sans.
Enguany, un 12 d'octubre més, per meditar, per repensar i per continuar lluitant per la veritat.

El monumento a Colón, símbolo de la catalanidad
(per: Eva Sans, La Vanguardia, 12/10/2012)
Book trailer - Cristóbal Colón, su origen y vida investigados con técnicas policiales del siglo XXI (de: Jesus Delgado Lorenzo)
Book trailer - L'enigma Colom (de: Maria Carme Roca)

Recomanacions anteriors!Projectes

Ràdio Liberty
Vídeo:
APROVADA LA RESOLUCIÓ PER PRESERVAR EL PATRIMONI HISTÒRIC I NATURAL DE RÀDIO LIBERTY.

La Comissió d'Acció Climàtica ha aprovat la Resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. El Parlament ha instat a les administracions que impulsin un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment.
Primeres valoracions del Cercle Català d'Història mitjançant la seva Cap de Recerca, Eva Sans.   Llegir més!Ràdio Liberty
Nota de premsa:
LA COMISSIÓ D'ACCIÓ CLIMÀTICA INSTA LA CREACIÓ D'UN MEMORIAL DE LA GUERRA FREDA A RÀDIO LIBERTY.

La Proposta de Resolució que es va presentar ahir a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per a la creació d’un Memorial de la Guerra Freda a Ràdio Liberty va tirar endavant amb el vot positiu de tots els partits, exceptuant VOX, i té l’objectiu de recuperar el patrimoni de memòria del jaciment i de Ràdio Liberty, en un entorn natural privilegiat. “És una obvietat que el conjunt de les administracions haurien hagut de fer molt més per no arribar a l’estat d’abandó que ens trobem avui. El passat, però, és passat i el nostre objectiu és que entre totes les administracions, i amb la participació de les entitats del territori, fem un projecte solvent, avançat en sostenibilitat i que tracti la memòria del nostre país com cal”, ha explicat Sílvia Paneque, la diputada gironina proposant de la moció. “És una obvietat que el conjunt de les administracions haurien hagut de fer molt més per no arribar a l’estat d’abandó que ens trobem avui. El passat, però, és passat i el nostre objectiu és que entre totes les administracions, i amb la participació de les entitats del territori, fem un projecte solvent, avançat en sostenibilitat i que tracti la memòria del nostre país com cal”, ha explicat Sílvia Paneque, la diputada gironina proposant de la moció.
La Proposta de Resolució demana preservar de qualsevol enderroc el valor patrimonial del jaciment i Ràdio Liberty, també, que el conjunt de les administracions acordin un avantprojecte pactat de memòria de la vila marinera i de Radio Liberty com a Memorial de la Guerra Freda, ben encaixat a l’entorn natural amb el màxim de respecte amb els hàbitats presents a aquest paratge ubicat dins d’un Parc Natural. A la sessió de la Comissió d’Acció Climàtica d’ahir hi van assistir diferents representants d’associacions del territori que han lluitat durant molts anys per la preservació dels valors històrics, arqueològics i naturals de Ràdio Liberty com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història.   Llegir més!Recerca colombina | Ràdio LibertyConferències

Conferència virtual, 02.10.2021
Conferència a càrrec de Joaquim Ullan, per Colómbia.
El passat dissabte dia 2 d'octubre, el president del Cercle Català d'Història, en Joaquim Ullan, va ser convidat a realitzar una conferència virtual pel "35° conversatorio sabatino de historia", que periòdicament organitza l'Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia). La xerrada va portar per títol: "Cristóbal Colón, Cataluña y las técnicas científicas y policiales aplicadas al descubrimiento de América".
En el següet vídeo podeu gaudir integrament de la conferència.


Data i hora: Dissabte 2 d'octubre de 2021, a les 11 del vespre.
Organitza: Academia de Historia del Valle del Cauca (Colòmbia)
Ubicació: Activitat virtual.


Conferències anteriors!

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom