Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català


El CCH a la xarxa









cch
 


Refranyer

"No t’embarquis per l’abril si no vols estar en perill."



Editorial

Editorial, gener 2024
La crisi dels cinemes

La crisi dels cinemes a Catalunya es manifesta en diversos fronts, des de l'enfrontament de cinemes històrics fins a la difícil situació financera de molts establiments. Aquests esdeveniments, com el tancament imminent del cinema Comèdia al passeig de Gràcia, no només representen una pèrdua cultural, sinó que també són indicatius de reptes més amplis que afecten la indústria cinematogràfica al país.

Un dels principals temes que emergeixen és la transformació de cinemes emblemàtics en altres tipus d'espais. El cinema Comèdia, amb la seva rica història que va començar com a teatre i va evolucionar a cinema, està a punt de tancar les seves portes. La proposta de convertir-lo en un espai cultural, sanitari, religiós o d'administració pot preservar l'edifici, però a costa de la seva funció original com a cinema no és una bona notícia. Aquest canvi reflecteix una tendència que va cada vegada més a l'alça i que afecta altres cinemes històrics que també s'enfronten a reptes similars.   Llegir més!


Editorials anteriors!



Agenda

Berenar-tertúlia, 11.04.2024
Berenar-tertúlia al Cafè de l'Òpera: "Personatges famosos i curiositats de La Rambla de Barcelona"

Nova edició dels berenars-tertúlies a l'emblemàtic "Cafè de l’Òpera”, de Barcelona. El Cercle Català d’Història es plau en convidar-vos a la propera edició que tindrà lloc el proper dia 11 d'abril i que porta per títol, "Personatges famosos i curiositats de La Rambla de Barcelona".

El mot català rambla prové de la paraula àrab ramla, que significa "banc de sorra". És un terme genèric i habitual als Països Catalans, i particularment al País Valencià, per designar un petit rierol generalment sec, que només s'omple en determinades èpoques de l'any, propi dels règims pluvials irregulars de la península ibèrica. Per extensió, una rambla és el llit d'un riu.

La primera constància escrita del terme en català data del 1249. En l'actualitat, aquesta antiga rambla fascina i canvia a cada pas, des de l'aroma de les flors a les figures humanes amb un constant anar i venir d'aquest riu de gent que la rambleja els 365 dies de l'any.

El passeig més emblemàtic i concorregut de Barcelona, La Rambla, esdevé en aquesta ocasió el protagonista de la nostra tertúlia. Descobrirem alguns dels personatges famosos relacionats amb aquest concorregut i bulliciós passeig i alguns fets curiosos també. Sabies que el passeig de La Rambla era esmentat l'any 1805 en un diari de viatge per Europa o que en ella tenim l'única estàtua casada del món?

De tot això i de molt més tractarem en la propera tertúlia a la qual esteu tots convidats.

El Cafè de l'Òpera és un espai emblemàtic, on recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històric, patrimonial o artística catalana.

Data i hora: Dijous 11 d'abril, a les 5 de la tarda.
Organitza: Cercle Català d'Història.
Ubicació: La Rambla 74 - Barcelona.
Inscripcions: info@cch.cat o telf. 619-579-870 / 690-381-496. Places limitades.
Preu: 5€. Cal reserva prèvia.


Activitats anteriors!



L'article

L'article, octubre 2023
La Santa Maria de Colom

La Santa Maria va ser la nau capitana durant el primer viatge de Cristòfor Colom al nou món. Tenia 36 metres de llarg i tres pals i 23 metres d'eslora, un calat màxim de 2,8 metres i disposava d'una major capacitat de càrrega que les seves companyes. En aquest viatge l'acompanyaven les dues caravel·les conegudes com la Pinta i la Niña capitanejades per Martín Alonso Pinzón i Vicente Yañez Pinzón respectivament.

Sembla que la Santa Maria va ser anomenada originàriament La Gallega per haver-se construït a Galícia, a la drassana de Pontevedra. Com a mínim, així ho afirmava el coetani geògraf, cartògraf, astrònom i historiador Pedro de Medina, nascut un any després de l'arribada de Colom al Carib. També l'anomenava amb aquest sobrenom, el primer cronista oficial de les Índies, Fernández de Oviedo.   Llegir més!


Articles anteriors!



L'entrevista

L'entrevista, març 2024
Entrevista a Francesc Robusté, catedràtic de transport de la UPC

"Han canviat personatges i reescrit la nostra història convertint-la en història d’Espanya, sempre desvinculant-la de Catalunya i de Barcelona"


El Doctor Francesc Robusté és Catedràtic de Transport a la Universitat Politècnica de Catalunya des del 2002. Va tenir l’oportunitat de formar-se als Estats Units amb una beca de la Caixa, obtenint el doctorat i dos màsters a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, la millor universitat pública del món. Ha estat director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona del 2004 al 2007, director del Centre d'Innovació del Transport del 2006 al 2013 i president del Foro de la Ingeniería del Transporte de tota Espanya del 2005 al 2014. Actualment coordina el grup de recerca BIT, Barcelona Innovació en Transport a la UPC, en un curs acadèmic on l’Escola de Camins de Barcelona compleix 50 anys de la seva existència.

És especialista en l'anàlisi i l'optimització de sistemes de mobilitat, transport i logística, incloent la planificació, el disseny i la gestió del sistema. Per això, cal considerar la mobilitat des de la perspectiva del servei i comptar amb els actors o agents implicats, com ara els usuaris, els operadors de transport, les administracions i el medi ambient.

A més de la seva destacada trajectòria professional, té una passió per la història, especialment la de Catalunya. Recentment, ha adquirit una major notorietat per la seva participació en diversos actes i publicacions on, des de la seva posició eminent en el món científic, ha estat crític amb l'actitud del col·lectiu historiogràfic oficial tant de Catalunya com d'Espanya. Ha qüestionat el mètode científic que afirmen seguir, mentre que ha defensat la investigació des de "fora del sistema", la qual sovint es troba relegada i silenciada pel discurs oficial".   Llegir més!


Entrevistes anteriors!



Notícies

Notícies, abril 2024
SOS Costa Brava convoca una concentració per salvar Ràdio Liberty

SOS Costa Brava conjuntament amb diverses entitats ha convocat una concentració dissabte a dos quarts de dotze del migdia al camí de ronda fins a la platja de Pals, davant de Ràdio Liberty, per reclamar una "actuació urgent" per a la preservació del patrimoni natural, històric i arqueològic de l'antiga estació. També demanen mesures de vigilància i control per evitar que es malmeti més amb un accés públic ordenat.
Les entitats consideren que s'hauria de mantenir l’edificació central de les antigues oficines de Ràdio Liberty i crear un centre d’interpretació que expliqui la fauna i flora del parc natural, així com la història de Ràdio Liberty i la Guerra Freda més recent i els jaciments arqueològics de la vila marinera i la Torre Mora.
Salvem la Platja de Pals, SOS Costa Brava, el Cercle Català d’Història, la Gent del Ter, Amics de la Unesco de Girona i la Comissió de la Dignitat han convocat una concentració pacífica sota el lema ‘Salvem Ràdio Liberty’. Notícia publicada al Diari de Girona, el 17/04/2024.   Llegir més!.



Notícies, abril 2024
Acte: SALVEM RÀDIO LIBERTY: Arquitectura, Història i Natura

El dissabte dia 20 d'abril, concentració pacífica. Vine a l'acte per reclamar un pressupost per la recuperació arquitectònica i natural de Ràdio Liberty. Ens trobarem a les 11:30 h al camí de ronda fins a la platja davant de Ràdio Liberty, Pals.
La jornada reivindicativa és organitzada per Salvem la Platja de Pals juntament amb la col·laboració del Cercle Català d'Història, de Gent del Ter, de S.O.S. Costa Brava, de Amics de la Unesco de Girona, de Comissió de la Dignitat i de IADEN Salvem l'Empordà.



Notícies, març 2024
La denúncia contra la construcció d’un parc d’skate a Radio Liberty, notícia a les televisions

Aquesta setmana ha estat notícia a les televisions, la denúncia interposada pel Cercle Català d'Història davant dels Mossos d'Esquadra per la construcció d’unes rampes de patinatge a les instal·lacions de l’antiga Radio Liberty a Pals. “Qualsevol persona entra sense cap mena de problemes en aquest espai protegit, fa el que vol i fins i tot en aquest cas, fa les destrosses que li venen en gana.”, critica el president de l’entitat, Joaquim Ullan, que assegura que “el més greu de tot, i això no sol passar en un país normal, és que l'administració no s'adoni del valor real que té aquest espai”. En aquest sentit, l’associació reclama “inversió” a la Generalitat i l’Estat perquè “donin suport a l’Ajuntament i dotin de pressupost el projecte de creació d’un centre d’interpretació de la guerra freda, del jaciment arqueològic, així com, de la flora i la fauna del parc natural.
A banda d'en Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història també ha estat entrevistat en Nítis Balaguer, representant de Salvem la Platja de Pals.
Podeu veure els vídeos de les notícies en enllaços com el de Canal 3/24 (TV3), i també a TV Costa Brava.


Notícies anteriors!



Recomanacions

Recomanacions, febrer 2024
"Les illes interiors", de Maria Carme Roca

A finals del segle XIX i principis del XX, Clotilde Cerdà, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà –creador de l’Eixample barceloní–, va destacar com a arpista. Era una nena prodigi. Amb el nom d’Esmeralda Cervantes, des de ben jove va recórrer Europa, Amèrica i va arribar fins a l’harem del sultà de Constantinoble, sempre acompanyada per la seva mare i mentora, que va deixar de banda la seva carrera com a pintora per impulsar la de la seva filla.
Totes dues van ser rebudes per alts dignataris, van ser acollides a les corts reials i l’arpista va ser aclamada pel seu gran talent en els auditoris més importants i per noms com ara Wagner, Liszt i Victor Hugo. Mare i filla van desafiar el paper a què estaven limitades les dones.   Llegir més!

Títol: Les illes interiors.
Autora: Maria Carme Roca.
Editorial: Columna Edicions.


Recomanacions anteriors!



Opinió

Opinió, abril 2024
Comentaris sobre una peça arqueològica trobada a la Vall d’Aranguren de Navarra

La mà d'Irulegi, apareguda el juny del 2021 en aquest antic poblat del territori bascó, ha tornat a l'actualitat a propòsit d'un dossier coordinat per un dels dos experts presents del dia de la presentació de la peça, Joaquín Gorrochategui, que juntament amb Javier Velaza, desmenteix qualsevol temptació de polèmica sensacionalista que refredi la importància de la troballa.

"La inscripció de la mà d'Irulegi és absolutament singular i d'una grandíssima importància", deia Gorrochategui, catedràtic emèrit de Lingüística Indoeuropea a la UPV, que afirma que estem davant "un unicum de l'epigrafia panhispànica, perquè reuneix a aquest text moltes coses que no apareixen enlloc més”. Per aquesta importància, per la seva inesperada troballa, “obre un camí”, i “quantitat d'hipòtesis” sobre un text amb “dificultats clares des del primer moment”, que caldrà anar desentranyant i aclarint tant com sigui possible, sobretot si apareixen més inscripcions. En tot cas, “ningú no pot negar que això no tingui cap relació amb l'euskera”, i no estan claríssimes les relacions amb l'ibèric”, assenyala Gorrochategui.

Amb tot, en aquest article d'opinió, n'Antoni Jaquemot, membre de la Societat d'Onomàstica i expert en desxiframents ibèrics, ens fa una aproximació a algunes qüestions relacionades amb aquesta mà, que com no pot ser d'altra manera, també ha estudiat.   Llegir més!


Opinions anteriors!



Projectes

Ràdio Liberty
Nota de premsa:
SOS Costa Brava reclama la preservació del patrimoni natural, històric i arqueològic de Ràdio Liberty


Malgrat el Ministeri i la Generalitat van acordar un Conveni de gestió, restauració i manteniment del complex de Radio Liberty, des del desmantellament de les antenes el 22 de març de 2006 i amb la fi de la vigilància per part del Ministeri per la Transició Ecològica dos anys després, l’antiga estació creada pels Estats Units el 1959 durant la Guerra Freda -i que emetia per més de 70 milions de persones, convertint-se en la més escoltada al món- resta abandonada i vandalitzada.

És per això que SOS Costa Brava, Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història reclamen una actuació urgent per a la recuperació immediata del patrimoni arqueològic, arquitectònic, històric i natural, dels hàbitats dunars i aiguamolls, la preservació de la fauna i flora en perill d’extinció, com l’Stachys marítima i el corriol camanegre, del jaciment arqueològic de la vila marinera dels s. XII al XVIII i del patrimoni arquitectònic contemporani excepcional de l’arquitecte Agustí Borrell Sensat, per a la creació d’un centre d’interpretació de Ràdio Liberty, la Guerra Freda i el Parc Natural. Sense anar més lluny, segons membres de la Societat Catalana d’Herpetologia l’entorn acull una de les comunitats de sargantana cendrosa més importants de Catalunya i va desapareixent dia a dia. Publicat a Portal S.O.S. Costa Brava.   Llegir més!



Recerca colombina | Ràdio Liberty



Conferències

Conferència, 13.12.2023
"La cultura immersiva, un nou món de possibilitats", a càrrec d’en Joaquim Ullan.
L'Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès es troba ja celebrant el darrer trimestre d'activitats de l'any 2023. En aquest marc i en la secció de noves tecnologies, l'entitat vallesana va convidar al president de la nostra entitat, en Joaquim Ullan, a pronunciar una conferència que va portar per títol, La cultura immersiva, un nou món de possibilitats.

El resum de les idees principals que en Joaquim Ullan va transmetre al públic assistent al voltant d'aquest tema apassionant és el següent..   Llegir més!

Data i hora: Dimecres 13 de desembre, a les 6 de la tarda.
Organitza: Aula d'Extensió Universitària de Sant Quirze del Vallès
Ubicació: La Patronal - Avinguda Pau Casal, 86 de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).


Conferències anteriors!





 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa





Trailer d' El Port de Pals
Trailer del DVD "El Port de Pals"

Vídeo fotogràfic homenatge Colom
Vídeo fotogràfic homenatge Colom