Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

La marina catalana

» Un imperi marítim oblidat i desconegut.

  La marina catalana mereix un estudi específic i profund donat que al llarg de diversos segles, el seu esforç és decisiu perquè Catalunya es converteixi en una potència marítima hegemònica dins la Mediterrània. La present àrea pretén ser una contribució a l'estudi, el coneixent i la divulgació de la marina catalana en la seva doble vessant: mercant i de guerra, tot considerant aspectes diversos que tifificaren la seva actuació com la navegació comercial, el cors i els grans enfrontament bèl·lics.

  Ja a finals del segle XV, amb una Mediterrània dominada, cal obrir noves rutes comercials i l'Atlàntic és la nova fita. Amèrica cambiarà la nostra història i la del món.

El domini de la Mediterrania
El domini de la Mediterrània

  La marina catalana és l'eina principal estratègica d'expansió de la corona catalanoaragonesa, un estat que per les seves característiques geogràfiques, històriques i comercials ha viscut sempre abocat al mar. Una potència marítima i una estratègia sostingudes sobre tres pilars fonamentals: l'humà, el tecnològic i el polític que convertiran la marina catalana en una de les més temudes i respectades del món.   

Els grans descobridors
Els grans descobriments

  Dènça les primeries del segle XVI, la història del llibre, de la seva impressió i venda va estretament lligada amb les lleis de censura. En aquella època les lleis censores obliguen a revisar els llibres a fi de no deixar publicar res que no interessi ser conegut. La instauració d'una pragmàtica per part dels reis catòlics el 8 de juliol de 1502, prohibeix la impressió i venda de llibres sense una llicència reial. Sota un control total, els llibres són retocats, suprimits o reescrits d'acord amb els interessos polítics i religiosos de la corona . Aquest va ser el cas de tots els llibres que tractaven el tema d'Amèrica.Per tot això, romanen encara en el desconeixement i el misteri, els grans descobridors i navegants.   

Cartografia amagada
Cartografia amagada

  L'estudi d'aquells mapes, portulans o altres documents als quals tenim accés en les diferents biblioteques, arxius o museus d'arreu d'Europa i del món, ens porten a descobrir una excepcional sorpresa que no pot i no ha de passar inadvertida a ningú: la història que ens han explicat des de petits no coincideix amb la representació gràfica que ens aporten els diferents autors i que provenen de paisos diferents i d'èpoques diferents. La lectura que ens aporta la cartografia ens dona a entendre que cal tornar a revisar-ho tot de nou.   

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa