Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Ràdio Liberty - Articles anteriors

Ràdio Liberty
Article:
Sobre l'etimologia del puig del Pení.

El mètode emprat per formular-lo ha estat el domini de la toponímia de la zona, la prospecció ocular sobre el terreny, la utilització d’eines de cartografia digital, la relectura de documents medievals i un cert coneixement del judaisme i la llengua hebrea.
El puig del Pení, amb una altura de 606 metres, és el punt més alt de la serra de Rodes. Està situat pràcticament al centre de la península del cap de Creus, a l’Alt Empordà. Domina per l’oest la vila i la badia de Cadaqués i pel nord-est, la de Roses. El seu cim està ocupat per una base militar, construïda el 1959 per la Força Aèria dels Estats Units (actualment, i des de 1964, pertany a l’Exèrcit de l’Aire espanyol), que vigila el trànsit aeri de la zona.
El primer cop que s’esmenta el seu nom és en un document 1 de l’any 944, en un precepte del rei Lluís IV de França, dit el d’Ultramar, adreçat al monestir de Sant Pere de Rodes, on es llegeix ‘in honore Sancti Thomae Apostoli in monte Pinni’. En els anys posteriors, la muntanya també és anomenada indistintament, en llatí medieval, Pigninelli, Pigninello, Pineta, Pininello, Pinino, Pininum, Pinnini i Pinnita, fins a arribar a l’actual Pení. Article publicat a Portal Gironí.   Llegir més!



Ràdio Liberty
Premsa:
Lamenten que Ràdio Liberty quedi sense inversió als pressupostos.

L'entitat ecologista Salvem la Platja de Pals (Baix Empordà) i el Cercle Català d'Història lamenten que Ràdio Liberty es quedi sense inversió per renaturalitzar i museïtzar l'espai. El PSC ho va posar damunt la taula de negociació pels pressupostos d'aquest 2023, però finalment no s'inclourà. "No entem la decisió perquè és molt urgent invertir-hi", assegura el portaveu de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch. I afegeix: "No podem esperar perquè qualsevol dia podem lamentar una desgràcia, a més de ser un entorn privilegiat que s'ho mereix". Conjuntament amb el president del Cercle Català d'Història, Joaquim Ullan, esperen que "hi hagi una modificació dels pressupostos i s'inclogui una partida de 4 MEUR, tal com demanava el PSC". Article publicat per Diari de Girona el 05/03/2023.   Llegir més!
  
A la versió de la notícia per part de Ràdio Capital, podreu trobar els àudios amb les declaracions de Silvia Paneque, diputada del PSC al Parlament de Catalunya, Pau Bosch, president de Salvem la Platja de Pals, i de Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història. Article publicat per Ràdio Capital el 05/03/2023.   Escoltar!



Ràdio Liberty
Nota de premsa:
Les entitats exigeixen una resposta a la Generalitat i no eliminar una partida de 4 MEUR per Ràdio Liberty inclosa en la negociació i acords dels pressupostos per aquest any 2023.

La indignació de les entitats és ben palesa, atès que amb l’aprovació de l’esmentada resolució, número 250-00678/13 per part de la Comissió d'Acció Climàtica, del Parlament de Catalunya, s’acordava que totes les administracions col·laborarien per a impulsar un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment, i també que Estat, Generalitat i l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà), en col·laboració amb el territori, impulsarien aquest projecte per a impedir-ne el deteriorament, després que l'antiga emissora fos declarada BCIL.   Llegir més!



Ràdio Liberty
Es retiren 4 milions d'euros per Ràdio Liberty.
Les entitats Salvem la Platja de Pals, el Cercle Català d’Història, Gent del Ter, La Comissió de la Dignitat, Amics de la Unesco de Girona, SOS Costa Brava i el Museu Virtual de Ràdio Liberty ens unim per a la defensa i posada en valor d’aquest espai natural, arqueològic i de memòria històrica i pressionem perquè les administracions es coordinin, compleixin els acords i elaborin un avantprojecte i un pla de manteniment el més aviat possible, ja que Ràdio Liberty és una zona d’un gran valor ecològic dins un parc natural acreditat amb carta CETS.   Llegir més!



Ràdio Liberty
Vídeo:
APROVADA LA RESOLUCIÓ PER PRESERVAR EL PATRIMONI HISTÒRIC I NATURAL DE RÀDIO LIBERTY.

La Comissió d'Acció Climàtica ha aprovat la Resolució per preservar el patrimoni històric i natural de Ràdio Liberty. El Parlament ha instat a les administracions que impulsin un memorial de la guerra freda impedint el deteriorament i elaborant un pla de manteniment.
Primeres valoracions del Cercle Català d'Història mitjançant la seva Cap de Recerca, Eva Sans.   Llegir més!



Ràdio Liberty
Nota de premsa:
LA COMISSIÓ D'ACCIÓ CLIMÀTICA INSTA LA CREACIÓ D'UN MEMORIAL DE LA GUERRA FREDA A RÀDIO LIBERTY.

La Proposta de Resolució que es va presentar ahir a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per a la creació d’un Memorial de la Guerra Freda a Ràdio Liberty va tirar endavant amb el vot positiu de tots els partits, exceptuant VOX, i té l’objectiu de recuperar el patrimoni de memòria del jaciment i de Ràdio Liberty, en un entorn natural privilegiat. “És una obvietat que el conjunt de les administracions haurien hagut de fer molt més per no arribar a l’estat d’abandó que ens trobem avui. El passat, però, és passat i el nostre objectiu és que entre totes les administracions, i amb la participació de les entitats del territori, fem un projecte solvent, avançat en sostenibilitat i que tracti la memòria del nostre país com cal”, ha explicat Sílvia Paneque, la diputada gironina proposant de la moció. “És una obvietat que el conjunt de les administracions haurien hagut de fer molt més per no arribar a l’estat d’abandó que ens trobem avui. El passat, però, és passat i el nostre objectiu és que entre totes les administracions, i amb la participació de les entitats del territori, fem un projecte solvent, avançat en sostenibilitat i que tracti la memòria del nostre país com cal”, ha explicat Sílvia Paneque, la diputada gironina proposant de la moció.
La Proposta de Resolució demana preservar de qualsevol enderroc el valor patrimonial del jaciment i Ràdio Liberty, també, que el conjunt de les administracions acordin un avantprojecte pactat de memòria de la vila marinera i de Radio Liberty com a Memorial de la Guerra Freda, ben encaixat a l’entorn natural amb el màxim de respecte amb els hàbitats presents a aquest paratge ubicat dins d’un Parc Natural. A la sessió de la Comissió d’Acció Climàtica d’ahir hi van assistir diferents representants d’associacions del territori que han lluitat durant molts anys per la preservació dels valors històrics, arqueològics i naturals de Ràdio Liberty com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d’Història.   Llegir més!




Ràdio Liberty
Nota de premsa:
RÀDIO LIBERTY DE PALS DECLARADA BÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL.

Les entitats Cercle Català d'Història i Salvem Platja de Pals promotores de la protecció dels edificis de Radio Liberty perquè es pugui desenvolupar un projecte finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation, expressen la seva satisfacció per a la declaració BCIL de Radio Liberty aprovada per unanimitat en el Ple del Consell Comarcal del Baix Empordà celebrat el passat 25 de juliol.
Aquesta categoria de protecció és el punt d'inici per a desestimar definitivament el projecte d'enderroc i poder desenvolupar entre els diversos agents i administracions del territori, un projecte que porta gestant-se des de fa temps i que engloba tots els valors que representa Ràdio Liberty.
Amb l'Ajuntament de Pals al costat de les entitats liderant la proposta i la nova categoria de protecció BCIL per a Ràdio Liberty, obra de l'arquitecte Agustí Borrell Sensat, un dels màxims exponents del racionalisme tardà arquitectònic, s'aconsegueix preservar una de les seves obres més internacionals.   Llegir més!




Ràdio Liberty
El Consell Comarcal del Baix Empordà protegirà Ràdio Liberty declarant-la Bé Cultural d'Interès Local.
El Consell Comarcal del Baix Empordà té previst aprovar al ple d'aquest dilluns la declaració de Ràdio Liberty com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La mesura, promoguda per diverses entitats i l'Ajuntament de Pals, compta amb el suport de tots els grups municipals i busca evitar que l'Estat pugui enderrocar-la. Des del Cercle Català d'Història, que des de fa temps batallen per la defensa de l'antiga emissora, celebren la decisió i, juntament amb la Gent del ter i Salvem Platja de Pals, reiteren la necessitat d'engegar una ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava per posar en valor les antigues bases militars.
Ràdio Liberty serà Bé Cultural d'Interès Local. El ple del Consell Comarca té previst aprovar aquesta declaració al ple d'aquest dilluns i fer-ho amb el suport de tots els grups. La decisió arriba a petició de l'Ajuntament de Pals.   Llegir més!



Ràdio Liberty
Article de l'Eva Sans a la Revista de Girona de juliol-agost: "La base Loran, i el Pení, la petjada americana".
En el darrer número de la Revista de Girona, el 333,que duu per títol Memòries de les guerres del segle XX, i que ja podeu trobar en el vostre quiosc, podreu gaudir d’un dossier especial que ressegueix les passes d'aquesta memòria tan present encara, als nostres dies.
Les comarques gironines van tenir un paper significatiu en dos esdeveniments d’origen bèl·lic i que van configurar d’una manera decisiva el segle XX europeu: d’una banda, els exilis humans que van provocar la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial i, de l’altra, el conflicte que va marcar la segona meitat del segle i que es coneix com la guerra freda. Aquest dossier vol abordar aquests dos esdeveniments de manera conjunta.
Els autors i autores dels deferents textos que formen el dossier, són: Cristina Masanés, Sílvia Planas, Marta Marín-Dòmine, Jordi Font, Joaquim Nadal, Gemma Busquets, Maria Campillo, Josep Calvet, Rosa Cal, Eva Sans, Josep Clara.

Presentació del número 333 de la Revista de Girona: Dimarts 19 de juliol a les 18:00 h a l'espai de la carbonera del Museu d'Història de Girona. Entrada lliure.



Ràdio Liberty
Ja disponibles els vídeos de la taula rodona: "Ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava. Ràdio Liberty i Base Loran, un patrimoni europeu a preservar i potenciar", celebrada el passat 9 de juny a Girona.
El Cercle Català d’Història, Salvem Platja de Pals i Gent del Ter, van organitzar una taula rodona que va tenir lloc el dia 9 de juny a la Casa de Cultura de Girona, concretament a l'Aula A.

L'acte va tenir el suport de la Comissió de la Dignitat i Amics de la UNESCO de Girona, i va comptar amb la col·laboració de SOS Costa Brava.
Els ponents convidats van ser:

Ara podeu gaudir de l'acte mitjançant els sis vídeos que publiquem tot seguit (un vídeo resum de l'acte i els cinc vídeos complets dels dferents ponents).   Llegir més!



Ràdio Liberty
Èxit d'assistència a la Jornada de debat sobre La Ruta de la Guerra Freda a la Costa Brava, a la Casa de Cultura de Girona.
Es va coincidir en la necessitat de protegir i posar en valor el patrimoni històric de la Guerra Freda i els valors naturals dins els Parcs Naturals.

Van intervenir: Maria Lloveras (Gent del ter), Sergi Nuss (SOS Costa Brava), Toni Strubell (Comissió de la Dignitat), Pau Bosch (Salvem Platja de Pals) i Eva Sans (Cercle Català d'Història), moderada pel president del CCH, Joaquim Ullan i amb el suport de l'Associació dels Amics de l'UNESCO de Girona.

L'acte va comptar, entre el públic assistent, amb la presència de dos històrics de les administracions locals.

Per una banda, Marc Calvet (primer tinent alcalde de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí amb ERC) que va explicar la lluita històrica que Torroella ha fet per adquirir la Base Loran i el recent ús del dret de tanteig i retracte per part de la Generalitat.

Per altra costat, Marisol Perea (regidora de l'Ajuntament de Pals) la qual va aprofitar el torn de paraules per explicar el posicionament del PSC i la proposta que aquesta setmana s'ha presentat al Parlament per aconseguir revertir l'imminent enderroc de Radio Liberty.




Ràdio Liberty
La Comissió Europea veu "lamentable" usar fons europeus per enderrocar Ràdio Liberty
En la lluita que duem a terme les entitats, Cercle Català d'Història, Salvem la Platja de Pals i l'Ajuntament de Pals per salvar els principals edificis de Ràdio Liberty com a elements històrics i patrimonials d'interès internacional, i a fi de poder desenvolupar el projecte que demana el territori, aquest clam ha arribat fins a la Comissió Europea. Subscriu també la petició, la Gent del Ter.
En resposta a la carta on es denuncia que fons europeus aniran destinats a la demolició de patrimoni situat dins d’un parc natural acreditat amb Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), també en contra de 3 resolucions al congrés dels diputats i de la normativa cultural i de l’esmentada CETS, la Comissió Europea considera “lamentable” que l'Estat faci servir aquests fons provinents d’Europa per enderrocar les instal·lacions de Ràdio Liberty a Pals, i deixa molt clar que no els agrada la demolició del que queda d'aquest equipament “històric”.
Escoltem en exclusiva les declaracions d'Eva Sans, membre del Cercle Català d'Història i de Pau Bosch, de Salvem la platja de Pals sobre les raons de fer néixer aquest projecte i els motius d'haver portat la seva queixa a Europa. Reproduïm també la notícia publicada a la premsa i que té com a font, l'Agència Catalana de Notícies (ACN).   Llegir més!



Entrevista radiofònica
La problemàtica amb Radio Liberty i Base Loran, a RNE-3.
Al programa Mediterraneo (RNE-3) del diumenge 6 de març i que dirigeix Pilar Sanpietro, la periodista Irende Desumbila ens ha parlat de les zones escollides durant la Guerra Freda per ser centre de comunicació i observació del moviment a la Mediterrània Occidental, amb els exemples de Radio Liberty i la Base Loran al bell mig del Parc Natural del Montgrí. Diverses entitats lluiten actualment per protegir aquestes construccions avui en total abandonament, i poder crear en elles, centres d'interpretació que ens permetin recuperar el seu passat i la seva història, així com tot allò que van significar en el marc d'un convuls segle XX. Per a dibuixar i presentar aquesta realitat, ha comptat amb la presència de Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història, i de Pau Bosch, president de l'Associació Salvem la Platja de Pals.

El programa en conjunt, ha estat dedicat als Macro Parcs Eòlics Marins.

Programa: Mediterraneo (RNE-3), 6 de març de 2022.
Entrevistats: Joaquim Ullan (CCH) i Pau Bosch (Salvem la Platja de Pals).
Grabació: Entrevista (14 min.) / Programa complet (59 min.).



Els comuns volen que es renaturalitzi la base Loran i Radio Liberty
"El grup parlamentari dóna així suport a la recent demanda de l’Ajuntament de Pals, en col·laboració amb Salvem la platja de Pals i el Cercle Català d’Història, que volen incloure dins del projecte el manteniment i rehabilitació de l’edifici central de Ràdio Liberty, l’antena parabòlica i l’accés principal per poder posar en valor un centre d’interpretació de la guerra freda, els elements arqueològics existents com l’antic port medieval, i els valors naturals de l’espai integrat al Parc Natural.". Article publicat a El Punt Avui el 25/01/22.    (.htm)


El Cercle Català d'Història, entitats ecologistes i l’Ajuntament de Pals fan front comú per evitar l’enderroc de Ràdio Liberty
"Bosch [Salvem la Platja de Pals] no entén per què des de l’Estat i la Generalitat no es fan enrere ara que han proposat una alternativa que integraria la nova edificació amb el paisatge i l’espai natural. A més, serviria per explicar la història i el paper clau que va suposar Ràdio Liberty durant la Guerra Freda. “Té un valor cultural i pedagògic innegable i demolir-ho és perdre part d’una història a nivell mundial que no es pot permetre. Per això està bé que tant les entitats com l’Ajuntament anem a la una per intentar aturar-ho”, remarca Bosch. La membre del Cercle Català d’Història, Eva Sans, coincideix amb Bosch en la importància de Ràdio Liberty com “element pedagògic clau” per entendre la Guerra Freda i part de la història contemporània.". Article publicat a Ràdio Capital el 23/01/22.    (.htm)


Radio Liberty, entre demolició i centre de la guerra freda
L'última proposta és la liderada per l'Ajuntament de Pals en col·laboració amb altres entitats com Salvem la Platja de Pals i el Cercle Català d'Història, i passa per mantenir i rehabilitar l'edificació central, l'antena parabòlica i l'accés principal. Volen que el lloc es converteixi en un centre d'interpretació de la guerra freda, però també que sigui un punt per donar a conèixer els elements arqueològics de valor de la finca que va ser l’antic port de Pals segles enrere i els valors naturals de l'espai, integrat al parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter... Article publicat a La Vanguardia, el 05/11/2021.



El Cercle Català d'Història vol recuperar un espai natural, arqueològic i patrimonial de la platja de Pals
L'Ajuntament de Pals i altres agents del territori s'oposen a l'enderroc de Ràdio Liberty. Reclamen rehabilitar part dels edificis perquè l'espai es reconverteixi "en un referent històric i natural de la zona". Sostenen que les antigues instal·lacions són un referent de la Guerra Freda, i que són "úniques al món tant a nivell històric i arqueològic, com també natural, cultural i fins i tot d'enginyeria mecànica". Per això, volen aprofitar-les per reforçar "aquest potencial". Article publicat al Diari de Girona, el 12/07/2021.    (.htm)


Amplificant la llibertat: Les ones de ràdio que van combatre l'avanç de la Unió Soviètica
"L’Associació Salvem la Platja de Pals, el Cercle Català d’Història (C.C.H.) i Radioliberty.org, creuen que, dins d’aquests terrenys, s’haurien de renaturalitzar els aiguamolls i sistemes dunars, hàbitats d’interès comunitari prioritari, conservar-los i vigilar-los. Rehabilitar l’edifici central d’oficines de l’emissora, per a la creació d’un Museu, Centre d’Investigació i Divulgació de Ràdio Liberty i la Guerra Freda, que estudi i divulgui la seva decisiva contribució a la història del segle XX; per un centre d’informació i interpretació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; així com per una Seu de la Unesco, en memòria d’un dels primers directors de l’emissora." (Publicat al portal de l'Associació "Salvem la Platja de Pals", el 19/01/2021).    (.htm)



 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa