Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  Projecte Homenatge

La preparació de l'acte
Introducció
Programa
Adhesions i patrocinadors
Actuacions paral·leles
Rutes guiades
Botiga "L'almirall
1er Concurs infantil
L'exposició
Acte per Sant Joan
La flama del Canigó
L'auca d'en Colom
El resultat
Crònica
Premsa, ràdio i TV
Conferències
Fotografies (I)
Fotografies (II)
Vídeos
Protagonistes
Altres edicions
2008 - 1a edició
2010 - 3a edició
 
Tornar al menú principal
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Conferències

» Noves aportacions anunciades en primícia pels nostres investigadors durant les conferències

  No cal dir que de tots els actes celebrats els passats dissabte dia 1 i diumenge dia 2 a Pals, el que ha tingut més rellevància ha estat sens dubte, la recreació realitzada a la pròpia vila, de la sortida que l’almirall Colom, realitzà ara fa 517 anys en aquell mateix lloc. Però no cal oblidar les conferències que es realitzaren un cop finalitzada la representació, ja que en elles, els nostres investigadors van presentar una sèrie de documents en rigorosa exclusiva que no poden passar per alt el món intel·lectual i historiogràfic no sols del nostre país sinó a nivell internacional.

  Aquest any, aquesta conferència ha quedat englobada dins el "1er Cicle de Conferències Sobre la Marina Catalana: Supremacia a la Mediterània i Expansió a l'Atlàntic", que ha organitzat el Cercle Català d'Història amb la intenció d'apropar a part dels nostres catedràtics i a els nostres millors investigadors, a un tema tan trascendent per a la història de Catalunya com és el de la nostra gloriosa i oblidada marina. D'aquesta manera, parlar dins d'aquest tema, de Colom, serà una qüestió natural.

  La nostra felicitació a la nostra col·laboradora més versada en temes colombins i principal responsable de la investigació, n’Eva Sans i a en Narcís Subirana, un palsenc que cada dia retroba una mica més del passat de la seva vila.UN PERSONATGE VINCULAT A COLOM EN LA HISTORIOGRAFIA OFICIAL: JOAN DE GAMBOA, SENYOR DE LA VILA DE PALS


per en Narcís Subirana

  "Joan de Gamboa fou Senyor de Pals en el segle XV. Vingué de Castella a l’Empordà durant la guerra civil catalana lluitant al costat de Joan II ( 1462-1472 ). Aquestes són algunes de les notícies o informacions que tenim de Joan de Gamboa durant la guerra. Joan II li adjudicà vitaliciament les propietats d’alguns dels senyors que lluitaren en contra seu,com alcaid del castell de Torroella de Montgrí, la procuració de la vila de Torroella, el castell i el lloc d’Albons i tots els béns mobles i immobles que tenien mossen Joan Sarriera, de la seva dona, fills i filles. En el mes de setembre de 1463, el va elevar a la categoria de familiar seu i a caballerís del príncep Ferran, acceptant allò que li demanava en un memorial que Joan de Gamboa li envià."

Llegir l'article (pdf)NOVES DADES DE LA VILA REIAL DE PALS: UNA VILA DESCONEGUDA


per n'Eva Sans

  "La historigrafia oficial no té un argument verosímil que pugui també GARANTIR que la història que se'ns havia explicat fins ara era més VERÍDICA i FONAMENTADA que la que la darrera generació d'investigadors HA TROBAT. Tots sóm prou intel·ligents per veure com el discurs historicista del “Colón genovés, lanero inculto al qual se le otorgan títulos nobiliarios y el de Almirante de la mar Oceana“ no té una base sòlida de recerca rigorosa i contrastació de dades. Per tant, anem a fer una mica de llum enmig de la foscor...."

Llegir l'article (pdf)Atenció!

  Podeu veure també un resum d'aquesta conferència, a la secció corresponent, al 1er Cicle de Conferències, "La Marina Catalana: Supremacia a la Mediterrània i Expansió a l'Atlàntic". 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa