Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  Cicle de conferències

El cicle
Introducció
Fonaments
Programa
Com arribar-hi
Adhesions
Les conferències
Jaume Sobrequès
Àngels Casanovas
F.X. Hernàndez
Àngel Casals
E.Sans i N. Subirana
Altres edicions
2010 - 2a edició
 
Tornar al menú principal
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Les conferències

» Professora Àngels Casanovas Romeu, Conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC)

  El passat divendres 22 de maig a 2/4 de 8 del vespre i a la Casa de Cultura “Ca la Pruna” de la vila de Pals al Baix Empordà, va tenir lloc la segona de les conferències que aquest any conformen el 1er Cicle de Conferències que porta per títol: “La Marina Catalana: Supremacía a la Mediterrània i Expansió a l’Atlàntic”, un cicle organitzat pel Cercle Català d’Història i l’Ajuntament de Pals.

  Van obrir aquest acte dedicat a l'estudi i l'aprofondiment sobre la Marina Catalana la Regidora de cultura, Sra. Marisol Perea i el President del Cercle Català d'Història, Sr. Joaquim Ullan.

  En aquesta 2ª sessió, el personatge convidat era la professora Àngels Casanovas Romeu, Conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), que va realitzar una conferència titulada, "La marina catalana. Vaixells de guerra i naus mercantils".

  N'Àngels Casanovas Romeu és llicenciada en Història per l’Universitat Autònoma de Barcelona any 1981. Actualment és conservadora Museu d’Arqueologia de Catalunya, coordina las exposicions temporals de la seu central del MAC i conservadora responsable de las col·leccions visigodes. Anteriorment ha estat responsable del Departament d’ Educació del Museu d’Història de Sabadell (1980-1984), conservadora del Museu d’Història de Sabadell (1981-1984), conservadora del Museu Arqueològic de Barcelona (1984-1985), conservadora del Museu Marítim de Barcelona (1985- 1986), i directora del Museu Marítim de Barcelona (1986- 1989).

  Les seves publicacions i experiència en l’àmbit de museus i exposicions temporals:

  • Membre de la Junta directiva del Museu d’Història de Sabadell entre 1982 y 1984.
  • Membre de la Comissió assessora del Museu d’Història de Sabadell 1999.
  • Autora de dos catàlegs científics de las col.leccions del Museu Episcopal de Vic: Pitrals publicat l’any 1995 i bronzes prehistòrics l’any 1999.
  • Col·laboració en diversos catàlegs de exposicions temporals. A destacar: L’Islam i Catalunya (Museu d’Història de Catalunya 1998), El Gust d’Ausiàs March (Gandía-Generalitat Valenciana. Madrid Biblioteca Nacional, 1997-1998), Sucre i Borja, la canyamel dels ducs (Gandía- Generalitat Valenciana) 2000), La mar de Arte, Instituto Valenciano de Arte Moderno, València 2005.

  Direcció, comissariat , guions d’ exposicions temporals:

  • 1983: El món del nen Museu d’història de Sabadell, 1985.
  • 1985: Monturiol; Museu Marítim de Barcelona.
  • 1987, La pesca del corall a Catalunya; Museu Marítim de Barcelona.
  • 1987. La coca de Mataró, Museu Marítim de Barcelona
  • 1988: Els velers a la carrera d’Amèrica Museu Marítim de Barcelona.
  • 1996: Seure a taula? Una història del menjar a la Mediterrània. Museu d’Arqueologia de Catalunya, Govern d’Andorra, Museu de Gavà.
  • 2000 Pioners i dibuixants al Museu d’Arqueologia de Catalunya. Museu d’Arqueologia de Catalunya.
  • 2002 Pioners de la Arqueologia. Mari (Síria) 1933-1954 Museu d’Arqueologia de Catalunya y Museo Arqueológico Nacional (Madrid).
  • 2003-2005 Torredonjimeno, Tesoro Monarquía y Liturgia, exposició itinerant Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museo Arqueológico Nacional, Museo Arqueológico y Etnológico de Córdoba y Museo de Jaén.
  • 1999: Graffiti…grafits. 6000 anys de llenguatge marginal. Fundació Caixa de Sabadell- Ministeri de Turisme i Cultura d’Andorra.
  • 2003: 700 anys desprès els cavallers del Temple o la vigència d’un mite. Fundació Caixa de Sabadell, 2003.
  • 2007: Miquel Carreras 1905-1938. esforç i reflexió. Memòria d’una ciutat. Ajuntament de Sabadell, Fundació Bosch i Cardellach, Caixa Sabadell.
  • 2008: La Gran gerra en Imatges 1914-1918, Obra social Caixa Sabadell, Museu d’Història de Catalunya, 2008.
  • Projectes Museològics: 1983 Redacció del projecto del Museu Tèxtil de Sabadell. 1989 redacció del projecte del Museu Marítim de Barcelona.
  • Projectes de Museïtzació: 1997 Antiga presó de Castelló d’Empúries (Girona). 2000. Museïtzació de la Torre de l’ Homenatge del castell de Verdú (Lleida). Col·laboració en la documentació i museïtzació de la Ruta de las cárceles del Bajo Aragón finançada amb fons europeus del programa Leader.

  

"La marina catalana. Vaixells de guerra i naus mercantils"

CRÒNICA:

Imatges presentades per la Prof. Àngels Casanovas (pdf)

  La visió del funcionament, modus constructiu, utilitat i classes d'embarcacions és fonamental alhora d'entendre que les naus que navegaven pels nostres mars estaven excel·lentment preparades i amb una tecnologia pionera en aquells moments, degudament armades, construïdes i amb un continent de gent especialitzada per acomplir la seva tasca: la de la defensa, atac, o en d'altres casos de transport de mercaderies. La segona presentació del 1er cicle de conferències sobre la “Marina catalana: Supremacia a la Mediterrània i expansió a l'Atlàntic” ens obre les portes a la navegació i ens endinsa en aquestes naus, galeres, coques... que foren les vertaderes protagonistes de les conquestes més lloades i de les batalles més cruentes al llarg dels temps. L'Àngels Casanovas, actualment conservadora del museu arqueològic de Catalunya ens ofereix aquesta presentació on ens explica com aquesta marina estava constituïda per vaixells de guerra i naus mercants, així com de la dotació d'homes i de les funcions que tenien que desenvolupar a l'interior d'aquestes embarcacions. De tot plegat, encara en tenim constància a través dels quadres i pintures que s'han conservat en diferents museus i llocs oficials.

  Una brillant presentació, visual i molt entenedora que no obstant deixà altra cop amb un interrogant en el aire la reiterada pregunta de “com és possible que una marina tan important, amb un grau tan elevat de conquestes i expansió territorial, que ja havía navegat per l'Atlàntic molt abans – tal i com afirmava el Sr. Sobrequés- de sobte i de manera poc documentada, “desaparegués” , i es passi a parlar- segons les fonts oficialistes- de decliu marítim , militar i comercial quan hi ha d'altres informacions que diuen el contrari. En tot cas, el debat seguirà obert per mirar de resoldre aquesta incongruència històrica, però ara per ara, entrem en el món constructiu de les fustes, galeres, naos i coques, i tornem de nou a navegar pels mars del coneixement.



Redacció del CCH



 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa