Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  Projecte Homenatge

La preparació de l'acte
Introducció
Fonaments
Programa
Com arribar-hi
Adhesions
El resultat
Crònica
Premsa/Ràdio
El Port de Pals
Vídeos
Fotografies
Protagonistes
La gravació
El reportatge
Presentació del DVD
Altres edicions
2009 - 2a edició
2010 - 3a edició
 
Tornar al menú principal
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Presentació del reportatge en DVD "El Port de Pals"

» Actes culturals

TRAILER DEL REPORTATGE

Veure cartell anunciador de la presentació a pals del passat 12/12/08

 

ESTRENA DE "EL PORT DE PALS”: GRAVAT DURANT EL “1er HOMENATGE A L'ALMIRALL CRISTÒFOR COLOM I LA MARINA CATALANA“

  El Cercle Català d'Història va presentar el passat divendres a Pals (Baix Empordà), l'estrena del reportatge “El Port de Pals”, produït per Joaquim Ullan i Eva Sans, membres de l'esmentada associació i responsables del “1er Homenatge a l'Almirall Cristòfor Colom i la marina catalana de tots els temps” que es va celebrar amb un gran ressó el passat 1 d'agost a la vila de Pals.


El public a Ca la Pruna

  El public assistent va poder veure un reportatge que ha sabut conjugar l'acte festiu viscut aquell dia, amb una argumentació històrica i la presentació dels documents trobats a l'arxiu de la Corona d'Aragó que certifiquen l'existència del port de Pals durant els segles XVII i XVIII. Tot plegat, va sorprendre al public assistent, que va confessar-se entusiasmat del resultat d'aquest treball. Un cop acabada la projecció del mateix es va iniciar una tertúlia amb el públic assistent on no van faltar preguntes com “ Per què sempre se'ns ha dit que la conquesta d'Amèrica era obra de Castella quan en realitat no va ser així ... ? o “Si era sabut on s'havien construït les caravel·les ? “ , tampoc va faltar la pregunta cabdal de com ha acabat el tema de l'ADN.

   Els investigadors Narcís Subirana de Pals i Eva Sans del CCH, van parlar del port de Pals i de les nombroses referències de mariners i pescadors de Pals apareguts amb noms i cognoms en documentació d'arxius diversos ( ACA , Arxiu Diocesà de Girona i Arxiu Històric de Girona) durant varis segles, així com de la importància de treballar en la identificació dels fets i personatges vinculats a la noblesa de l'Empordà i la seva relació amb Barcelona durant la segona meitat del segle XV per anar establint el possible lligam entre ells i l'Almirall Cristòfor Colom.


Els Alma Cubrae

  El public assistent es va trobar amb la sorpresa de gaudir d'una companyia molt especial aquesta nit.. .un personatge creat en exclusiva per en Francesc Riart per aquesta estrena :

L'Almirall Cristòfor Colom

  Francesc Riart treballa amb un gran rigor històric per recrear tant els seus personatges com els elements que els acompanyen ( la vestimenta, els complements,les armes...). Ell ha estat l'encarregat de l'estudi de la roba i complements de l'Almirall i la investigadora Eva Sans- basant-se en les fonts documentals existents- del perfil físic i psicològic.

  Aquest és l' avanç d'un estudi que hem iniciat i en el qual anirem aprofondint per intentar apropar-nos una mica més a la figura real del personatge donat que fins l'actualitat no existeix un sol retrat o representació gràfica fidedigna de l'Almirall ja que tots els quadres o representacions són lliures interpretacions dels artistes que mai el van arribar a conèixer. Així mateix i en una propera entrevista, en Francesc Riart, ens explicarà com va crear l'Almirall Cristòfor Colom.


Narcis Subirana amb la seva maqueta del port de Pals

  També van assistir a l'estrena del passat divendres, alguns dels actors que van interpretar els personatges dins la recreació històrica del passat agost: en Lluís Buixeda ( Colom ) i Francesc Serra ( Comte d'Empúries ) i els germans Àngel i Jordi Rodriguez ( Grup de teatre medieval, Alma Cubrae), també van venir mossén Josep Planas al qual li volem agraïr la seva col·laboració per la part més solemne de l'acte a l'església de Sant Pere de Pals durant la benedicció i Jordi Salvador, president de l'associació per la recuperació històrica de la navegació tradicional “ La mar d'amics “ de Palamós amb qui engegarem la preparació de la part marítima que s'esdevindrà en la segona edició de l'any que ve.


Vaixells en el port

  Sens dubte, una nit inoblidable en que ha vist la llum el primer projecte audiovisual que ha recollit per primer cop un homenatge a una figura – l'Almirall Cristòfor Colom- i a una extraordinària força naval – la marina catalana- per fer-los sortir de la obscuritat i l'oblit i donar-los a conèixer de nou al món amb l'inici d'un estudi profund, rigorós i documentat tot just acabat d'endegar i que de ben segur ens portarà rumb a la terra ferma tal com deia l'Almirall de la mar Oceana : Cristòfor Colom.

Redacció

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa