Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  Projecte Homenatge

La preparació de l'acte
Introducció
Fonaments
Programa
Com arribar-hi
Adhesions
El resultat
Crònica
Premsa/Ràdio
El Port de Pals
Vídeos
Fotografies
Protagonistes
La gravació
El reportatge
Presentació del DVD
Altres edicions
2009 - 2a edició
2010 - 3a edició
 
Tornar al menú principal
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

El Port de Pals

» Troballes anunciades en primícia pels nostres investigadors durant les conferències

  No cal dir que de tots els actes celebrats el passat divendres dia 1 a Pals, el que ha tingut més rellevància ha estat sens dubte, la recreació realitzada a la pròpia vila de la sortida que l’almirall Colom, realitzà ara fa 516 anys en aquell mateix lloc. Però no cal oblidar les conferències que es realitzaren un cop finalitzada la representació, ja que en elles, els nostres investigadors van presentar una sèrie de documents en rigorosa exclusiva i que no poden passar per alt al món intel·lectual i historiogràfic no sols del nostre país sinó a nivell internacional.

  Com dic i després de la xerrada que va realitzar en Carles Camp i que va servir per centrar el tema de la desconeguda marina catalana i les seves gestes quasi podem dir que mítiques tot i que encara ens costi creure-ho, n’Eva Sans i en Narcís Subirana respectivament, ens van presentar ni més ni menys que EL PORT DE PALS.

  Aquest port de Pals, ha estat des de fa molt temps el camp de batalla on els qui defensaven que la mal anomenada “teoria catalana” era inviable i un somni fantasiós de nacionalistes, s’aferraven amb força, carents de gaires arguments més. Des d’aquesta jornada d’homenatge a l’almirall Colom, podem dir que aquesta defensa a matadegolla ha arribat a la seva fi ja que aquest PORT DE PALS, finalment ha fet la seva aparició en documents encara no regirats.

  La nostra felicitació a la nostra col·laboradora més verssada en temes colombins i principal responsable de la investigació, n’Eva Sans i a en Narcís Subirana, un palsenc que cada dia retroba una mica més del passat de la seva vila.CONFIRMADA L'EXISTÈNCIA DEL PORT DE PALS


per n'Eva Sans

  "El millor homenatge que podem fer a l'almirall català Cristòfor Colom i als mariners, pescadors, mestres d'aixa, calafats i en definitiva a tota la gent vinculada d'alguna manera amb el mar, és treballar de manera continuada per buscar aquella informació que ens ajudi a resoldre- com fan els investigadors dels cossos policials- una reconstrucció dels fets històrics tal i com es van esdevenir en realitat. Potser cal deixar de banda el que ja se sap i anar a buscar precisament allò que no se sap, treballant amb les fonts directes d'arxius, llegint els documents manuscrits, treballant el terreny – donat que tal i com ampliarem properament, la fesomia de la costa ha canviat notablement sobretot en el darrer segle i això ha fet que tot allò que abans es trobava arran de mar, ara estigui retirat cap a l'interior. Per tant, és fonamental treballar d'una manera transversal i des de l'àmbit geològic, documental així com l'arxivístic i l'artístic i treballar sobretot amb la identificació dels personatges i dels fets i no basar -nos en conclusions , en tòpics i prejudicis que s'han anat repetint al llarg del temps."

Llegir l'article (pdf)EL PORT MEDIEVAL DE PALS


per en Narcís Subirana

  "Avui us parlaré dels Ports i de la torre de Pals. No és la torre de les hores que es troba al bell mig de la vila i que fou la torre de l'homenatge de l'antic castell de Pals, sinó la que coneixem com la torre Mora. Aquesta es troba a uns 300 metres de la costa al mig de les pinedes, a l'exterior i a ponent de les antigues instal·lacions de Ràdio Liberty. Té el mateix perímetre que la torre de les hores però amb uns 3 0 4 metres menys d'alçada, tenia un petit pi blanc a la teulada, els pescadors el tenien com a punt de referència juntament amb el Pi de la Fonallera."

Llegir l'article (pdf) 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.

Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:


Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"

Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa