Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

"Espill de Consciència", text doctrinari anònim del segle XIV

» La biblioteca: Historiografia

  Aquest manual medieval per preparar la confessió, per a ús tant d’eclesiàstics com de laics ha arribat fins a nosaltres en una còpia manuscrita conservada dins del còdex X de l’arxiu del palau Requesens, i avui es conserva al Centre Borja, a Sant Cugat del Vallés.

  Espill de consciència resulta interessant per moltes raons. L’acurada i molt recomanable “Introducció” d’aquesta edició, d’Emili Casanova (pp. 5-22), ens situa aquest text des de diversos punts de vista i resulta gairebé exhaustiu. Casanova considera que l’autor ha de ser per força un home d’església, però un altra banda no s’està de consignar el fet que com l’obra no ve signada resulta impossible atribuir l’autoria de forma categòrica a cap escriptor coetani, de la segona meitat del segle XIV. En conseqüència Espill de consciència queda com a obra anònima.

  Entrant en la nostra història resulta alliçonador llegir el text de l’Espill de consciència perquè pot ajudar-nos a entendre els valors de la societat catalana del XIV. Per exemple, és molt il·lustratiu veure la idea de la “propietat” amarant aquesta redacció: No cobejaràs l’alberch de ton proïsme ne la muler, serventa, bou, ase o cosa altra de les sues (p. 38). És una manera de pensar que no queda tan lluny de nosaltres i que encara es manté en alguns ambients, encara que la legislació i bona part de la societat ja no la facin seva. La gradació de la importància atorgada a cada propietat és, també, força significativa.

  Abans, quan a l’Espill de consciència es considera el manament No faràs furt (pp. 33-37) el text fa trenta-tres consideracions casuístiques sobre la qüestió. La condemna de l’avarícia (pp. 43-44) completa encara la relació, que podem qualificar quasi com a exhaustiva i contempla un ample repertori d’accions i trapelleries de la vida comercial, fins amb implicacions administratives. Per contra, la brevetat del text dedicat al manament que diu No faràs fornicació, poc més de mitja pàgina, acompanyat del text dedicat a la luxúria, aproximadament una pàgina, posa en evidència la diferència d’importància atorgada a aquests tipus de faltes o pecats. I és natural que així sigui si tenim en compte que la complexa societat catalana del XIV és la d’un país mediterrani abocat a la construcció d’un imperi marítim que, en definitiva, no és altra cosa que assegurar unes amples relacions comercials suggerides per una ideologia econòmica de capitalisme mercantilista.

  La necessitat de fomentar la honradesa i la prioritat de la llibertat del comerç sobre altres consideracions inspira fins a cert punt aquest Espill de consciència, coetani del pacífic assentament de Consolats de Mar en ports d’estats musulmans de la Mediterrània.

  Laus Tibi Deo!

Jordi Peñarroja

 

Fitxa bibliogràfica:

______. Espill de consciència. Edició a cura d’Emili Casanova. Biblioteca Escriny de textos medievals breus. Edicions del Mall. Sant Boi de Llobregat, 1981. (ISBN: 84-7456-100-0. 68 pp., format 13,3x19,5 cm).

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa