Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 15/11/11 al 28/11/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

En Joaquim Ullan i l'Eva Sans entrevistats a TV Costa Brava, el passat més de novembre.
   (.htm)

Entrevista a en Joaquim Ullan i n'Eva Sans a RÀDIO PALAMÓS. Segona entrevista de l'emisora palamosina als membres del CCH.
   (.mp3)

Conferència: “Antoni Roca, el capellà bandoler”, amb Àngel Casals, professor d'història de la UB
   (.htm)

Entrevista a en Joan Palmarola al programa "PRISMA", de RÀDIO VILAMAJOR
   (.mp3)

Algunes curiositats de la Barcelona antiga. Un article per conèixer millor la ciutat comtal.
   (.pdf)

Joies de la miniatura medieval
   (.htm)





Refranyer

"Bones són les raons, però més els dinerons"

La marina catalana

En Joaquim Ullan i l'Eva Sans entrevistats a TV Costa Brava
Des que el Cercle Català d'Història va obrir l'espai de la Granja Cristall a Palamós, son diversos els mitjans de comunicació que s'han interessat per les diferents activitats de l'entitat així com per les recerques que aquesta realitza. La conferència realitzada el passat setembre a Sant Feliu de Guixols, o les tertúlies històriques que es realitzen en aquest nou espai, han fet crèixer la popularitat del CCH.    (.htm)



Entrevista a en Joaquim Ullan i n'Eva Sans a RÀDIO PALAMÓS
Si anteriorment parlavem de TV Costa Brava, també a Ràdio Palamós l'interès per les activitats del CCH i per tot allò que té a veure amb Cristòfor Colom, va en clar creixement. Ja son dues les entrevistes que en aquests darrers dos mesos, han tingut com a protagonistes a dos membres del CCH, en concret en Joaquim Ullan i l'Eva Sans. Resta molt encara per explicar, i segurament Ràdio Palamós serà un bon altaveu.    (.mp3)

Imaginari català

La construcció del sistema fiscal municipal a Barcelona, segles XIII-XIV
"Aquesta setmana recuperem un reball de Pere Ortí i Gost (Univesitat de Girona) sobre l'existència d'un sistema fiscal propi a Catalunya centrat sobretot en els segles XIII i XIV. L'autor en la seva introducció ens diu com no hi ha suficients treballs en un aspecte com el de la fiscalitat municipal medieval. Descobrirem a través les seves pàgines com es recaptaven els impostos a Catalunya i a Barcelona i què volen dir conceptes desconeguts per nosaltres com: la lleuda, els passatges o els mesuratges." Article d'en Pere Ortí i Gost.    (.pdf)

La historia sobre la burguesia comercial catalana del siglo XVIII
"A lo largo de su historia Cataluña ha sido un país con una fuerte inclinación mercantil. Su situación prepirenaica y su condición de región mediterránea han alentado secularmente la vocación comercial de sus hombres, en especial por el tráfico marítimo. Quizá por ello, los historiadores catalanes (y también numerosos hispanistas) no han regateado esfuerzos en el momento de estudiar la vida mercantil del Principado en sus diversas épocas." Article d'en Roberto Fernández Díaz.    (.pdf)

Entrevista a en Josep Mª Isern i Monné al programa "PRISMA", de RÀDIO VILAMAJOR
"Jordi Salat entrevista a Josep Mª Isern i Monné per a parlar tan apasionant i tant de moda en la el món de la novel·la històrica, com el dels "templers", en el programa "Prisma" de ràdio Vilamajor. En el programa nº 13 d'aquesta sèrie, coneixerem aspectes desconeguts o poc esmentats, de la vida i de la història d'aquets legendaris personatges." Grabació de Ràdio Vilamajor.    (.mp3)

Documents per a la història de la cultura catalana medieval
El coneixement aporta l'enteniment per discernir què hi ha de cert i què hi ha de fals en la concepció del nostre passat històric però també de la nostra cultura i de la nostra llengua. Avui en dia, poca gent coneix la grandiosa importància del català arreu del mediterrani, i arreu del món en períodes molt destacats de la línia del temps. Ara, que torna a estar en entredit la presència de la llengua catalana en segons quins panorames europeus, recuperem i volem donar a conèixer als lectors un llibre que descobrirà la presència imponent del català en la vida habitual, comercial, mercantil, jurídica... en la història d'Europa. "Però així i tot, la llengua catalana era esdevinguda en el segle XIV una de les més exteses i compreses en el món que tancava el Mediterrani. Les victòries dels nostres almogàvers, els llibres dels nostres escriptors, les aliances matrimonials dels nostres reis la nostra puixança política i mercantil l'havien feta popular en les tres penínsules i en totes les illes del mar llatí. En ses notables 'Actes Aragonensia' l'historiador alemany Finke ens ha revelat curiosos testimoniatges d'aquella extraordinaria difusió del bell catalanesch." Llibre d'en Antonio Rubió i Lluch, Albert Balcells, Institut d'Estudis Catalans.    (.htm)

La crítica

Desconstruir la catalanitat: el monestir de Sant Pere de Roda
"Un cop publicat aquest escrit vaig anarme’n de vacances. Per una d’aquelles sincronies del Destí vaig anar a banyar-me a les platges rocoses del Port de la Selva a l’Empordà; lloc on, des de la platja es veia la majestuositat del monestir de Sant Pere de Rodes a dalt de la muntanya i a sobre d’ell la silueta del castell de sant Salvador. Abans es deia Sant Pere de Roda, ara li han posat en lloc de “Roda”, “Rodes” i es diu, doncs, Sant Pere de Rodes." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

La ruta dels Templers capt.6
JM Sans i Travé ens explica el més destacat d'aquesta comanda templera i tot seguit visitem el Mas Periques, el pont damunt el Llobregat i l'església de San Martí, la qual conté les boniques pintures templeres encara visibles. Puig-reig recull les tradicions artesanals templeres esdevenint motor econòmic avui dia, així com el talent col·lectiu per les arts, herència d'en Guillem de Berguedà, tal com ens explica la seva regidora de Cultura.




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Antoni de Montserrat, embajador en la corte del rey Akbar
"Hace más de cuatrocientos años el jesuita catalán Antoni de Montserrat, acompañado por otros dos misioneros, Rodolfo Acquaviva y Francisco Henríquez, se traslada a la corte de Fatehpur Sikri, en respuesta a una invitación del Gran Mogol de la India, Akbar, con la misión de instruir al emperador en los principios del cristianismo. Ante la importancia de la misión encomendada y siendo costumbre realizar una crónica de los hechos en la Sociedad de Jesús, Antoni de Montserrat describirá en su obra “Mongolicae Legationis Commentarius” su estancia en la corte y sus viajes por Asia, desde la India hasta el Pakistán y Afganistán." Article Anònim.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa