Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 09/11/10 al 15/11/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A casa d’un titella, ella és ell i ell és ella"

La marina catalana

Conferència: "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal" a càrrec de n'Eva Sans i en Joaquim Ullan
"L'Associació de Químics i Enginyers de l'Institut Químic de Sarrià, va organitzar el passat dimecres 3 de novembre i dins del seu marc habitual d'activitats regulars, una conferència que portà per títol, "La descoberta d'Amèrica: Un frau històric Universal" i que va anar a càrrec dels membres del Cercle Català d'Història, n'Eva Sans i en Joaquim Ullan. La xerrada que va despertar gran interès entre el públic, va congregar més d'una vuitantena de persones que no es van voler perdre les explicacions dels ponents. Aquests, com ja és habitual, van aportar un gran número de dades i de reflexions, que van ajudar als assistents a veure la realitat d'uns fets, d'una manera molt diferent a la que ens han explicat fins ara." Article de la redacció del CCH.

Espai-tertúlia al Cafè de l'Òpera: “Perversió de la història oficial: Visita a la Sevilla colombina”
"El Cercle Català d’Història va organitzar el primer “espai-tertúlia al Cafè de l’Òpera” de la temporada. En un espai emblemàtic com sabeu, recuperem les tertúlies intel·lectuals de vessant històrica, patrimonial o artística catalana. Cada tertúlia presenta un tema diferent que el moderador-convidat exposarà i que obrirà el debat acompanyats, això si, per la degustació d’un bon berenar. Aquesta primera tertúlia, va portar per títol “Perversió de la història oficial: Visita a la Sevilla colombina” i va estar introduïda per n'Eva Sans i en Joaquim Ullan, ambdós, membres del Cercle Català d'Història." Article de la redacció del CCH.

Temps de guerra i repressió

Barcelona, 1700: menjar, resar, vendre
"El jaciment arqueològic del Born, les restes de carrers demolits per deixar lloc a la Ciutadella que havia de controlar els barcelonins després de l'Onze de Setembre, segueix hibernat. Però el projecte d'investigació que intenta ressuscitar el passat d'aquesta zona de la ciutat, dirigit per Albert Garcia Espuche, va donant fruits: una col·lecció de monografies publicades per l'Icub que tenen la seva síntesi per al públic general a Barcelona 1700 (Empúries), un repàs de com vivien, menjaven, es divertien i, sobretot, comerciaven (1.600 caps de família es dedicaven a oficis comercials i 300 a la indústria) els barcelonins de fa tres segles, poc abans del seu 11-S." Article del diari EL PERIÓDICO del 27/10/10.    (.pdf)

Imaginari català

Dues pintures inèdites dels Ports de Palamós i Sant Feliu de Guixols
"L'objecte d'aquest estudi és donar a conèixer dues pintures inèdites per a la historiografia local: dos olis que pertanyen als fons de Patrimonio Nacional i que representen els ports de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols pintats per Mariano Ramón Sánchez (1740-1822), pintor de la cort de Carles III. El seu interès radica amb què són un testimoni fidel de l'activitat portuària d'aquestes dues viles empordaneses cap el 1787, reconeixibles en els seus més petits detalls, sense cap fantasia ni idealització, recreades en el llenç mitjançant una atenta observació." Article d'en Gabriel Martin.    (.pdf)

La crítica

X Jornades de la FOCIR: "La diplomàcia cultural al servei de la projecció internacional de Catalunya”
"El Cercle Català d’història va assistir a les “X Jornades de la FOCIR: La diplomàcia cultural al servei de la projecció internacional de Catalunya” celebrades a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans organitzades per la Federació d’organitzacions catalanes internacionalment reconegudes, el passat dissabte 23 d’octubre. Unes jornades que va obrir de manera especial, el president del Parlament de Catalunya, l’Honorable Sr. Ernest Benach." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

Especial

Declaracions reveladores dels actuals monjos de “La Ràbida”
"Avui us presento un vídeo d’uns 3 minuts de durada i fet per algú que es diu “España Vale Producciones”. Aquest vídeo ens apropa ni més ni menys, que als monjos del monestir de la Ràbida. Un d’ells, el que veureu en el vídeo, fa una aportació transcendental per a qualsevol recerca colombina. Concretament, ens explica el secret que tenien els mariners castellans per superar a la resta de mariners del món, i ser capaços d’arribar a Amèrica. Estem parlant d’una tecnologia massa avançada per a aquella època i per a la resta dels mortals: Els embotits."




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

"La Ferrandina i la Isla Bella": Les illes que batejà l'almirall Colom
"En el món de la recerca històrica, no sempre allò que trobem escrit o allò que llegim pot ser considerat fidedigne a l'original. Així ho hem vist pel que fa referència a la “traducció voluntariosa” de dues illes descobertes per l'Almirall Colom i que coneixem per “Fernandina i Isabela”. Aquests no eren els seus noms originaris." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa