Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 08/06/10 al 14/06/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès



La marina catalana

NOVA EDICIÓ DEL CICLE DE CONFERÈNCIES SOBRE LA MARINA CATALANA - PALS 2010


“Arriba la 2ª edició del cicle de conferències sobre la marina catalana !”

Navegant en l’oblit dels temps, havien quedat els fets i les gestes dels catalans, mariners experts i reconeguts cartògrafs i almiralls, patronejant galeres, naos, coques i caravel·les , militars estratègics que van guanyar mil i una batalles ja des dels almogàvers . Temuts i elogiats per moltes fonts escrites diverses segles ençà per haver conquerit mars i oceans. L’estudi i la recuperació del seu context marítim, social, jurídic o polític ens permetrà recuperar el coneixement del nostre passat històric i anar avançant en les llacunes que cada cop van quedant més enrere…
No hi podeu faltar !

Tota la informació del Cicle de Conferències



COMUNICAT DE PREMSA DEL CERCLE CATALÀ D’HISTÒRIA

“El Cercle Català d’Història dona per confirmat que l’expedició de l’Almirall Cristòfor Colom en el segon viatge del Descobriment d’Amèrica va sortir des del port de Barcelona l’any 1493”

“... Embarcáronse grande número en Barcelona con Colon y fue el capitán Pedro Margarit. Partieron de Barcelona con la flota de Colon, llegaron a Cádiz a 23 de setiembre: Partieron de Cádiz tomando tierra en la Isla que llamaron Deseada, después a la que nombraron Española, partieron a Haití, donde les noticiaron de sus amigos muertos por los Indios…”.
La historia oficial ens explica que salpen de Cadis el dia 25 de setembre obviant sorprenentment la primera part del viatge des de Barcelona, confonent i oblidant el paper fonamental dels catalans sota les ordres del seu rei: en Ferran II el Catòlic, comte de Barcelona.



Refranyer

"Tot el que cou cura"

Cal saber

El regne de Nàpols
"Nàpols primerament formava part del regne de Sicília, 1130. Desprès de les “Vespes Sicilianes”, 1282, Pere el Gran va obligar a Carles d'Anjou a refugiar-se a Nàpols. D'aquesta manera, l’antic regne es va dividir en dos diferents. No obstant Pere el Gran ocupà, temporalment, Calàbria, 1283. Jaume el Just, entre el 1285 al 1291, va ostentar els títols de duc de Pulla i príncep de Càpua, tots dos territoris dins del regne de Nàpols." Article d'El Calaix d'en Toni.    (.htm)

Activitats

Presentació de la 1a Campanya Gastronòmica: "Menú: L'Amèrica de Colom"
"El passat dissabte dia 5 de juny, el Cercle Català d’Història va presentar la 1a Campanya Gastronòmica: "Menú: L'Amèrica de Colom”, als exteriors de la Casa de Cultura “Ca la Pruna” de Pals (Baix Empordà). Aquest certamen també impulsat per l’Ajuntament de Pals, compta amb quatre empreses patrocinadores i al voltant d’una dotzena d’establiments restauradors adherits. A l’acte de presentació en el que va participar com a protagonista el reconegut gastrònom Jaume Fàbrega, van assistir més de 150 persones que a partir d’ara i fins al 26 de setembre, podran gaudir de la variada oferta de menús que aquest circuit gastronòmic oferirà al públic." Article de la redacció del CCH.    (.htm)

La marina catalana

Menú d’Amèrica: Una revolució del gust
"Es diu que la dieta o alimentació mediterrània té milers d'anys- cosa ben discutible, si pensem en productes de capital importància en aquesta cuina, com el tomàquet, el pebrot, el fesol i la patata,són un regal d' Amèrica-. És evident , doncs, la cuina catalana actual és impensable sense aquesta aportació del Nou Món." Article d'en Jaume Fàbrega.    (.htm)

Com seria la cuina sense Colom?
"Però el que realment va revolucionar la nostra cuina van ser els productes procedents d'Amèrica, amb el descobriment. La nostra cuina va canviar de color, dels blancs i els torrats passem al roig viu i al granat. El tomàquet i el pebrot es van erigir amb el títol d'imprescindibles, fins al punt que no hi ha plat de la gastronomia popular espanyola que no contingui algun dels productes americans." Article del diari LA VANGUARDIA del 22/05/10.    (.htm)

Imaginari català

Barcelona i els referents identitaris catalans: Actituds psicològiques i adulteració conceptual (II)
"Al cim de la muntanya des de la qual es veu tota Barcelona, anomenada “Tibidabo” que en llatí vol dir “Tot això t’ho donaré” hi ha un temple emblemàtic. Aquesta paraula "Tibidabo" (Et donaré tot això) fa referència a una història relacionada amb la Bíblia; en concret, a la frase que li va dir el Diable a Jesús, quan li va prometre el domini d'aquest món si renunciava a donar testimoni de Déu o sigui, el Pare Celestial. El va "temptar" i per tant, convidar a vendre-li l’ànima divina, a canvi de viure segons les lleis constitucionals diabòliques, en lloc de fer-ho segons li dictava en el propi pensament el Pare Celestial o l’Esperit Sant. A l'església que es troba al cim de la muntanya catalana de Barcelona, podem veure-hi aquesta inscripció al damunt de la porta d'entrada al temple, escrit en castellà: "Templo Expiatorio de España"." Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

La Florencia de los Médici
"Cuna del nuevo arte del Renacimiento, la época de los Médici marcó el periodo de esplendor de una de las ciudades más hermosas del mundo: Florencia. Cúpulas, campanarios, torres, murallas y tejados antiguos, todo se mezcla en un limitado espacio para ofrecer al viajero un resumen de la historia de la ciudad y del arte renacentista.
El Duomo es el centro neurálgico de la ciudad. Construido en el siglo XIII por Arnolfo di Cambio, presenta la tradicional decoración de mármoles de colores que caracteriza el gótico toscano. Por encima de las bóvedas nervadas sobresale la cúpula, levantada en 1417 por Filippo Bruneleschi. Con sus 45 metros de diámetro, es una de las señas de identidad de Florencia. La decoración de la cúpula diseñada por Brunelleschi la realizó Vasari entre los años 1572 y 1574, siendo finalizada por Zuccari. El tema elegido para tan importante lugar es el Juicio Final.En la decoración interior de Santa Maria de las Flores participaron los mejores artistas del Quattrocento, creando un elegante conjunto en el que sobresale la sobriedad. Ghiberti y Ucello serán los maestros sobre los que cayó el peso de la dirección de los trabajos. La basílica de Santa Reparata ocupaba el lugar en el que ahora se alza la catedral. En la cripta podemos admirar numerosos vestigios de este antiguo templo realizado en el siglo XIV.
Giotto es el autor del Campanille florentino, posiblemente uno de los más elegantes de Italia. Tiene 84,70 metros de altura y se empezó a construir en 1334.
Frente a la puerta principal del Duomo se encuentra el Baptisterio de San Juan, edificio construido entre los siglos IV y X. En tres de sus frentes presenta sensacionales puertas de bronce. La puerta sur la realizó Andrea Pisano hacia 1330. La puerta norte la ejecutó Ghiberti entre 1403 y 1423. La que se abre frente al Duomo recibe el nombre de Puerta del Paraíso. Es la obra maestra de Ghiberti.
La decoración de mosaicos del Baptisterio fue comenzada a mediados del siglo XIII por artistas venecianos, concluyéndose en la centuria siguiente por artistas florentinos. Bajo la imagen del Creador, se inscriben escenas del Génesis, de la historia de san José, de la vida de Cristo y de la de san Juan Bautista. En el ábside se representa el Juicio Final. A la derecha del altar se encuentra la tumba del antipapa Juan XXIII, pontífice depuesto en el año 1415.
La vía de Martelli nos conduce al barrio de San Lorenzo, presidido por la iglesia del mismo nombre. La parroquia de los Médici la construyó Brunelleschi entre 1425 y 1466. Los púlpitos fueron realizados por Donatello. En sus bajorrelieves se pueden apreciar escenas de la Pasión de Cristo. A las naves laterales de San Lorenzo se abren diversas capillas con importantes tesoros artísticos. Una de las más interesantes es la capilla Martelli, decorada por un cuadro de la Anunciación realizado por Filippo Lippi hacia 1440. La Sacristía Vieja de San Lorenzo es una pequeña construcción de planta cuadrada que se cubre por una cúpula semiesférica, expresando en ella Brunelleschi de manera sintética y eficaz la estética de los primeros tiempos del Renacimiento. La decoración está concebida como complemento de la arquitectura; fue realizada por Donatello entre 1428 y 1432.La capilla Martelli es el lugar en el que se encuentra la tumba de la familia, curiosa obra encargada a Donatello en 1464.
El claustro da acceso a la Biblioteca Laurenziana, cuyo vestíbulo fue realizado por Miguel Angel. A la espalda de la iglesia se encuentran las Capillas Mediceas, en cuya sacristía nueva encontramos las tumbas ejecutadas por Miguel Angel a partir de 1520..."




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

El carrer dels jocs florals
"A barcelona tenim el carrer dels jocs florals. Hem de pensar que la toponímia és tot un àmbit estudi apassionant i que els noms que tenen els carrers, les vil·les o ciutats, guarden relació amb algun personatge, amb algun ofici o amb alguna casa il·lustre que es troba en aquell carrer, amb elements de la naturalesa i que moltes vegades tan sols hem de prestar una mica d'atenció per endevinar d'on prové aquell nom que veiem escrit cada dia en passar pel seu davant però no sabem a què fa referència." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa