Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 24/11/09 al 30/11/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"L'ase se'n pensa una i el traginer una altra"

Editorial

Que estem fent amb les columnes?
"Hem seguit durant els darrers mesos tot un reguitzell de notícies que ens parlàven de la tan manida recuperació de les quatre columnes de l'arquitecte Puig i Cadafalch. Aquestes columnes símbol català del primer quart del segle vint, derruïdes pel dictador Primo de Rivera van suposar amb la seva caiguda un intent més d'anorrear qualsevol intent de la nació catalana de treure el cap mitjançant un emblema." Article del CCH.    (.htm)

La marina catalana

Equipament sanitari de l'armada de la ciutat de Barcelona contra el cors capitanejada per Jaume Bertran (1454)
"Fa un temps, atès que un dels aspectes navals que no havien merescut prou atenció per part de l’historiador era el sanitari, s’emprengué una línia d’investigació amb la finalitat d’estudiar la sanitat naval catalana a les darreries de la Baixa Edat Mitjana i, particularment, els aspectes mèdics, quirúrgics i farmacèutics1, tenint en compte l’extraordinària importància de la marina catalana d’aquella època. La recerca fou orientada, no tant cap als aspectes sanitaris de les grans expedicions militars com de les armades més quotidianes, caravel·les, galeres, galiotes, etc., amb fins comercials o en missions de guardacostes." Article d'en Víctor Mata Ventura i en Xavier Sorní Esteva.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

Presentació del llibre: "La traïció anglesa" de Toni Muñoz i Josep Catà
"El Cercle Català d'Història va organitzar el passat dimarts 17 de novembre, la presentació del darrer llibre d'en Toni Muñoz i en Josep Catà, "La traïció anglesa". En aquesta obra, els dos autors ens mostraren de manera més que documentada, l'aptitud anglesa durant la guerra de successió vers els seus aliats, i els diferents interessos que la van motivar." Article de la redacció del CCH.

L'espasa de la catedral de Barcelona
"EN Barcelona se conserva una de las espadas más bellas del mundo. Nos atrevemos a decirlo después de haber visto la llamada "de Carlomagno" del Louvre, las de la Armería Real de Madrid, las del Lázaro Galdiano en la misma capital, las de los Museos de París, Ginebra, Zurich, Nuremberg, Turín, Milán y Venecia, aparte del conocimiento documental de las que se conservan en otros lugares." Article d'en Juan Eduardo Cirlot.    (.pdf)

La crítica

Presentació de l'exposició: "Homenatge a Joan Fuster i altres imatges de 1968" de Jordi Peñarroja
"A Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) ningú no li discuteix la qualitat de ser l’assagista en llengua catalana més important, i probablement també el més llegit, de la segona meitat del segle XX. Hom accepta igualment el seu paper fonamental en el desvetllament de la consciència nacional al País Valencià durant el mateix període." Article d'en Jordi Peñarroja.    (.htm)

Un documental relata la vida de l’espia català que va derrotar Hitler
"¿És possible viure dues guerres, combatre en quatre bàndols, tenir dues famílies i morir dues vegades? Potser el sentit comú invita a dir que no, però la realitat afirma el contrari: Joan Pujol, àlies Garbo, ho va fer. I no només això. També va convèncer personalment Hitler que el desembarcament a Normandia era només una maniobra per distreure els alemanys de l’objectiu principal dels aliats: el pas de Calais. I, a més, va aconseguir ser l’única persona al món posseïdora de la màxima condecoració alemanya i britànica: la Creu de Ferro i l’Orde de l’Imperi Britànic. I tot, sense disparar mai un tret." Article del diari EL PERIODICO del 09/11/09.    (.pdf)

Especial

El cant dels ocells - Pau Casals
Unes imatges històriques del mestre Pau Casals interpretan el seu memorable, "Cant dels ocells".




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Els segles d'or

Forces emfrontades en la guerra del fracès (1808-1814): L'exèrcit imperial a Catalunya
"Amb la intenció de presentar les forces que s’enfrontaren en territori català, primer barem estudiar els miquelets, ara continuarem amb una part dels “invasors”, més endavant ho farem amb l’exèrcit espanyol, el britànic, el francès, els sometents, els guerrillers (o el seu mite), els catalans “afrancesats”,..; amb la finalitat de tenir tota la informació, o la màxima possible, per mantenir la idea d’una lluita popular contra Napoleó.” Article d'en Gustau Adzerias.    (.pdf)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa