Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 05/05/09 al 11/05/09

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"Sopes amb vi no emborratxen, però alegren la panxa"

Temps de guerra i repressió

La mobilització militar catalana durant la Guerra de Successió
"En el present article, ens hem interessat per una realitat molt concreta: la mobilització militar catalana durant la Guerra de Successió. Es tractava d’examinar no solament com l’esforç de guerra de Catalunya es va traduir en la participació de tropes regulars a l’exèrcit de l’arxiduc Carles, sinó també quines conseqüències va tenir per a la població catalana la presència de la guerra al Principat, a més d’analitzar l’ús de les tropes irregulars. En darrer lloc, l’aparició d’un exèrcit català el 1713-1714 que lluità per la llibertat de la terra, va ésser el colofó de tota aquesta terrible aventura." Article de n'Antonio Espino López    (.pdf)

La marina catalana

Legislación sanitaria marítima en Catalunya
"Este papel no tiene otro objetivo que transcribir unas disposiciones generales establecidas entre 1717 y 1752. Se refieren a la legislación sanitaria dictada específicamente para el litoral marítimo catalán, por los vencedores de la Guerra de Sucesión (1702-1714). El original manuscrito està depositado en la Hemeroteca Municipal de Barcelona. Creemos que no está exento de interés teniendo en cuenta además que la bibliografia sobre el tema, la zona y el periodo no es demasiado abundante." Article d'en J. M.Calbet Camarasa    (.pdf)

Certificats sanitaris de les embarcacions
"Aquests dos certificats sanitaris de dues embarcacions, una tripulació que amb el seu "canari" nomenat "St. Francisco de Paula" l'any 1780 es dirigeix cap a Barcelona i l'altra a carrec d'en Pere Pí, que l'any 1771 amb el seu llagut anomenat " Sant Antoni de Padua" es dirigeix cap a Mallorca, ens demostren l'enorme control sanitari que hi havia per prevenir les epidèmies i les malalties." Article de n'Eva Sans.    (.htm)

Imaginari català

Presentació del llibre: "Els exèrcits de Jaume I" al Museu d'Història de Catalunya
"El passat dia 15 d’abril, és va celebrar al Museu d’Història de Catalunya, la presentació del llibre “Els Exèrcits de Jaume I” de F.X. Hernádez Cardona, Francesc Riart i Xavier Rubio. En l’acte, a més del director del museu n’Agustí Alcoberro i el mateix professor Hernández Cardona, i van participar també en Josep M. Roig Rosich, President del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, i en Josep M. Vall i Comaposada, Editor de Dux Editorial." Article de n'Eva Sans.

Els segles d'or

Vers la demostració de la catalanitat del Quixot (XVI)
Amb el títol de "Vers la demostració de la catalanitat del Quixot", el nostre col·laborador i amic en Lluís Mª Mandado, ens ofereix una sèrie d'articles curts on analitza un bon grapat d'aspectes de l'obra d' "El Quixot de la Manxa". Amb la seva perspectiva i coneixements, ens aproparem una mica més a la realitat d'aquesta obra. Aquesta setmana el setzè capitol. Articles d'en Lluís Mandado.    (.pdf)

Especial

La Creu de Vilabertran
Va ser al mes de maig, durant uns treballs de recuperació, quan els tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya van fer una descoberta sorprenent i extraordinària. A l’extreure un dels medallons que decoren la creu, van aparèixer quatre fragments de documents, que van ser datats entre finals del segle XIII i principis del XIV. De petites dimensions i curosament plegats, mostraven diferents traços d’escriptura. Els nostres investigadors no podien demanar més...
Un cop refets de la sorpresa, es va posar en marxa tota la maquinària científica per resoldre els enigmes del passat. L’Arxiu Nacional de Catalunya es va encarregar d’una restauració gairebé quirúrgica dels documents i a hores d’ara diversos arxivers intenten desxifrar-ne el seu contingut. Mentre gairebé totes les mirades es dirigien cap als misteriosos papers, la creu seguia el seu procés de restauració. La intervenció va ser extremadament delicada i complexa: el primer pas, radiografiar-la per veure la seva estructura interna i comprovar que no hi hagués pintura sota el metall. Després, es van consolidar les parts més febles, es van fixar les fustes desencaixades i es van retirar tots els claus de ferro d’antigues reparacions. Per últim, es va netejar manualment tota la superfície de la creu: en algun racó, fins a 600 anys de brutícia!
Finalment, el passat 16 de novembre, la creu de Vilabertran tornava a casa. Sota la mirada atenta de restauradors i mossos d’esquadra, aquesta joia del gòtic català era dipositada a l’església romànica de la canònica, concretament a la capella dels Rocabertí. L’espai, el més emblemàtic de la canònica, ha estat condicionat per a l’ocasió amb una vitrina especial que garantirà la seguretat i la conservació de la creu.
Un cop recuperada i reinstal·lada al seu lloc d’origen, la creu processional més gran de Catalunya ja pot tornar a rebre visites. Jo de tu, no m’ho perdria!


 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Imaginari català

Els Trops dels monestir de Ripoll, l’escriptura musical en tetragramma, els càtars, els trobadors i el cant de la Sibil·la
"Alguna persona m’ha dit que el canvi de notació musical del tetragramma al pentagrama, pot estar relacionat amb un canvi de mentalitat que s’implanta en el món a partir del segle XIV i que sembla que té molt a veure amb la constitució de la "España catòlica apostòlica i romana" i la persecució dels jueus cabalistes i els cristians albigesos o càtars, així com l’anorreament de les nacions vernacles com és el cas d’Occitània i els Països Catalans, personificats també en la Corona d’Aragó que té aquest símbol a la bandera nacional." Article d'en Jordi Salat.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa